• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 14 °C

Yoğurt tüketiminin faydaları!

Yoğurt tüketiminin faydaları!
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.

Yoğurt, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde en besleyici yiyecekler arasındadır. Yoğurdun vitamin ve mineral içeriği yüksek ve kalorisi de nispeten düşüktür. Çok besleyicidir ve düzenli yemenin sağlık üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

Yapılan çalışmalar yüksek yoğurt tüketiminin, hipertansif bireylerde daha düşük kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğunu gösteriyor.

Güney Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan bu yeni araştırmaya göre, ister sabah kahvaltınıza granolanızın üzerine bir parça, ister hareket halindeyken basit bir atıştırmalık olarak, günlük bir porsiyon yoğurt yüksek tansiyonu olan insanlar için iyi bir seçenek olabilir.

Diğer bir araştırma ise; Maine Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen çalışmada, yoğurt tüketimi, kan basıncı ve kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişki incelenmiş ve yoğurdun hipertansiyonu olanlar için daha düşük kan basıncıyla ilişkili olduğu bulunmuş.

Yapılan bir başka çalışma da, yüksek tansiyonu olan kişilerde az miktarda yoğurdun bile düşük tansiyonla ilişkili olduğunu gösteriyor. Ve düzenli olarak yoğurt tüketenler için, sonuçlar daha da güçlü.
Yoğurdun faydaları
-Yoğurt içeriğindeki probiyotikler sayesinde vücudun polen ve diğer alerjen reaksiyonlarını azaltır.
-Yoğurdun en bilinen faydalarından biri de bağışıklık arttırıcı olmasıdır. Yoğurt enfeksiyonlarla savaşarak hücreleri daha güçlü hale getirir.
-Yoğurt yemek sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ve ishal oluşumunun mümkün olduğunca az yaşanmasını sağlar. 
-Yoğurt iltihaplanma sebebi oluşan pek çok hastalığa iyi gelir. Bu hastalıkların başında crohn hastalığı, kanser ve kronik yorgunluk gelir. Düzenli yoğurt tüketiminde yoğurdun probiyotik bakterileri vücuttaki iltihabı azaltır ve bu hastalıkların risklerini veya etkilerini en aza indirir.
-Yoğurt tam bir protein deposudur. Vücuttaki kas ve kemiklerin sağlıklı oluşumu ve büyümesi için gerekli tüm amino asitleri bulundurur.
-Yoğurt ile ilgili yapılan çalışmalar süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketiminde yüksek kan basıncı riskini azalttığını gösteriyor.
-Yoğurdun içeriğinde bulunan kalsiyum kemiklerin sağlıklı gelişimi ve sağlıklı dişler için son derece önemlidir. Yoğurt tam bir kalsiyum deposudur. Vücuda yeterli miktarda kalsiyum alındığında bu kalsiyum doğrudan kemiklere gider ve osteoporozun önlenmesi sağlanır.
-Kötü kolesterol ve hipertansiyona yol açan kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösterir.
-Yoğurt tam bir fosfor kaynağıdır. Vücut için gerekli olan enerji üretimini destekler ve DNA, RNA için çok önemlidir.

Yoğurt besin değeri

1 fincan yoğurtta, sağlıklı dişler ve kemikler için gerekli günlük kalsiyum ihtiyacının %49’u bulunur.

Bir bardak yoğurt, günlük fosfor ihtiyacının % 38’ini, magnezyum ihtiyacının % 12’ini ve potasyum ihtiyacının % 18’ini sağlar.

Tereyağı ile yoğurt mayalama

Kaynatıp parmak yakmayacak kadar ılıttığımız sütümüzü cam kavanoza koyalım. Daha sonra bir kasede olan tereyağımızı iki kaşık süt ile eritelim ve kavanozun tam ortasından dökelim. Kavanozu ağzı açık bir şekilde örtüp( olan nemi çekip yoğurdun cıvık olmaması için) saralım. Yaklaşık 5-6 saat sarılı bekletelim.

Yoğurt neden süner?

Fermantasyonun tamamlanamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapısı olur. Bu sıcaklığın üzerinde mayalama yaparsanız, sıcak sütün içerisine koyduğunuz fermantasyonu yapan bakteriler ölecektir. Kalan az miktardaki bakteriler fermantasyonu tam olarak gerçekleşemeyecek, yoğurt jelimsi bir yapıya bürünecektir.
KAYNAK= Yeni Akit

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113