Bilindiği üzere okullarımızda okul idaresi, veli ve öğretmenlerin katkı ve fedakârlıkları sayesinde dershaneye giden öğrencilerle gidemeyen öğrenciler arasındaki farkın kapatılmasına ve Seviye Belirleme Sınavlarındaki öğrenci başarılarına katkı sağlayan yetiştirme kursları açılmaktadır.
Açılan bu yetiştirme kursları öğrencilerin bilgi eksikliklerini gidermek, yeteneklerini geliştirmek, derslerdeki başarılarını artırmak ve sınavlara daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmak amacını taşımaktadır.
amaçları taşıyan kursların açılmasını düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı Öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesi’nde bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan bu değişiklikler idareci, öğretmen ve öğrencilerimiz açısından hiçbir avantaj getirmezken aksine çeşitli dezavantajları gündeme getirdiği görülmektedir. Anlamakta güçlük çektiğimiz bu değişikliklerin dezavantajları nelerdir?
Kursun işleyişini sağlayan yöneticiler açısından baktığımızda ücret üst sınırında değişiklik yapıldığı ve kurs ücretlerinin indirildiği görülmektedir.
Bu durum neticesinde okul müdürlerimizin ücreti, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru brüt aylığının yüzde 100’ünü geçemez iken, bu oran yüzde 75’e; yönetim kurulu üyelerinin yüzde 75 iken, yüzde 50’ye; memur, hizmetlilerin yüzde 50 iken, yüzde 40’a düşürülmüştür.
Kursun amacına ulaşmasında en büyük fedakârlığı yapan öğretmenlerimiz açısından baktığımızda da aynı durum göze çarpmaktadır. Öğretmenlerimizin ücretlerinde, değişiklik öncesinde herhangi bir sınırlama bulunmazken, yapılan değişiklikle birlikte ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru brüt maaşının yüzde 100’ünü geçemez şeklinde bir sınırlamanın getirilmesindeki amaç anlaşılır gibi değildir.
Eğitimin olmazsa olmazı olan ve geleceğimizi emanet edeceğimiz öğrencilerimizin karşılaşacağı durum ise biz eğitimcileri daha da fazla üzmüştür. Bu değişiklikle birlikte daha önce bu kurslardan 120 saat faydalanma şansı bulunan öğrencilerimize bu şans %33 daha az verilmiş ve kurs süreleri 80 saate indirilmiştir. Bu durum maddi durumu elvermediğinden öğrencilerini dershanelere gönderemeyen velilerimizin bu açığı kapatmak amacıyla çocuklarını yönlendirdiği yetiştirme kurslarından faydalanma süresini kısıtlamış ve dershanelere giden öğrencilere karşı daha dezavantajlı duruma düşürmüştür.
Bu değişikliklerle birlikte hafta sonları bile dinlenmeden öğrencilerinin başarısı için fedakârca çalışan öğretmenlerimiz ve yöneticilerimizin ücret kaybı ortaya çıkmış ve mağdur olmuşlardır. Ayrıca yetiştirme kurslarında yapılan bu değişikliklerin, kursların açılmasını olumsuz etkileyeceği, tabi bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır.
Yönetici ve öğretmenlerimizin yetiştirme kursu ücretlerindeki bu ciddi düşüşün sebeplerini, hangi bilimsel veri ve çalışma sonucu ortaya çıktığını anlamak mümkün değildir.
Bu değişikliği yapanlar ülkemizin geleceğini yetiştiren öğretmenlerimizin doktora ve yüksek lisans yapmış öğretmenlerimize verilen ek ders ücreti farklarının kaldırılması, öğretmenlerimizden kaynaklanmayan zorunlu tatil günlerinde ek derslerinin kesilmesi (kar tatili, salgın riski nedeniyle yapılan tatiller…) gibi daha önce de ücretlerinde uğradıkları hak kayıpları ve mağduriyetlerini gidermek yerine yeni bir maddi kaybı ortaya çıkarmışlardır.
Yetiştirme kurslarında yapılan bu değişiklik ile ortaya çıkan bu mağduriyet öğretmenlerimiz arasında bir infiale neden olmuştur.
Asıl olan öğrencileri yetiştirme kurslarını daha çok teşvik edici adımların atılması iken kabul edilemez olan bu değişikliklerden en kısa sürede geri dönülmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.