Pendik Kent Konseyi’nin öncülüğünde düzenlenen 'Günümüzde Yaşlı Olmak' başlıklı toplantıda, Dünyada ve Türkiye’de yaşlıların ekonomik ve sosyal durumları masaya yatırıldı. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel’in de katıldığı programda Pendik Kent Konseyi Başkanı Ayşenur Türkay, yaşlılar konusundaki çalışmalar hakkında bilgiler verirken, Medipol Ünivgersitesi’nden Doç. Dr. Fulya İlçin Gönenç de, ‘Dünya’da ve Türkiye’de Yaşlı Hakları’ konulu bir sunum yaptı. Devletin yaşlılarla ilgili politikaları konusunda da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Dr. Aylin Çiftçi ile İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Dr. Esra Şahin bilgi verdi.
Başkan Dr. Şahin; “Sağlıklı yaşlanma dikkate alınmalı”
Yaşlılar konusundaki hassasiyetinden dolayı Pendik Kent Konseyi’ne teşekkür eden Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, yaşlıların tecrübe ve bilgilerinden daima yararlanmak gerektiğine vurgu yaparak; “Bilgi sadece kitap okumaktan oluşmuyor. Tecrübe ile harmanlanması da lazım.” dedi. Türkiye’deki sağlık harcamalarında yaşlıların önemli bir kalem olduğunu ifade eden Başkan Dr. Şahin, “Sağlıklı yaşlanmayı dikkate almalıyız” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 çocuk talebine vurgu yaptı
Etkinlikte 'Devletin Yaşlılarla ilgili Politikaları' üzerine sunum yapan Aile ve Sosyal Bakanlığı’ndan Dr. Aylin Çiftçi, Türkiye’nin yaşlı bir nüfusa sahip olmadığını, buna karşın ‘Hızlı yaşlanan’ bir nüfusa sahip olduğunu söyledi. Bu durumun tehlikeli olduğunu ifade eden Dr. Aylin Çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç çocuk isteğine vurgu yaparak; “İki çocuk doğarsa nüfus sabitlenir, bir çocuk doğarsa-ki eğilim bu yönde- nüfus yaşlanır. Ancak üç çocuk doğarsa nüfus gençleşir. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyeti bu verilerden kaynaklanıyor” dedi.
Yaşlılar için iki proje hazırlanıyor
'Günümüzde Yaşlı Olmak' konulu programda Pendik Belediyesinin yaşlılara yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Öztürk, iki yeni projenin müjdesini verdi. ‘Yaşlı ve Engelliler Köyü’ adlı projede; yaşlı ve engelli vatandaşların fizyolojik olarak rahat bir şekilde yararlanabilecekleri eğlence, sağlık, sinema ve kültür unsurların bulunacağını belirten Öztürk, diğer “Bakım Evleri” projesine de değindi. Bu projede de 15 günü geçmeyecek şekilde yaşlıların ağırlanacağını söyleyen Öztürk; “Evlerinden kısa süreli olarak ayrılmak zorunda kalanlar, hareket zorluğu çeken yakınlarını gözü arkada kalmadan bırakabilmek için bu bakım evlerinden yararlanabilecekler” dedi.
Yaş ortalamalarıyla ilgili istatistikler…
2013 verilerine göre Türkiye’de;
-Nüfusun yarısından fazlası 30 yaşın altında
-65 yaş üstü vatandaşların nüfusa oranı % 7.7
-Orta yaş grubu oranı 30.4
-Ortalama yaşam ömrü 74 yıl
Engelli
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.