• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 0 °C

Yargı?da iç çekişme var

Yargı?da iç çekişme var
Eğitim-Bir-Sen ?Yargı ve Referandum? konulu söyleşi düzenledi. Sendikacılara konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop; ?HSYK mevcut haliyle yargıdaki en büyük sorundur. Yerel mahkemelerin temsil edilmediği Yargıtay ve Danıştay ü


Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube ilçe yönetimleri ile şube yönetim kuruluna yönelik “Yargı ve Referandum” konulu söyleşi düzenledi. Sendikanın M. Akif İnan Toplantı Salonunda yapılan söyleşinin konuğu Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop; Hukuk’un malzemesi bozuk.  Malzeme kötü, uygulama iyi olursa; iyi sonuçlar alınabilir. Kötü malzeme ile iyi bir aşçı iyi yemek çıkarabilir. İyi malzeme ile kötü bir aşçı iyi yemek çıkaramayabilir. Türkiye’de hukukun malzemesi bozuk, bundan şüphe yok. Fakat hukuk adamlarının ne kadar hukukçu oldukları da ortada...367 gibi kararları gördük.  HSYK’nın aldığı tartışmalı karaları ve Ergenekon Davası ile ilgili tasarruflarını bütün toplum izliyor. Fazla söze gerek yok. Mevcut sistemden yerel yargıçlar rahatsız. HSYK’nun geniş yetkisi var. Referandum bu çarpıklığı düzeltiyor.” dedi.
 
1924 Yılında ilk Anayasa da 2. Madde ‘’Devlet’in dini İslâm’dır’’ der. Meclisin birinci vazifesi ’’Ahkâm-ı şeriyye’nin tenfizi’’ şeklinde ifade edilir. Bugün yaşananların temelinde 27 Mayıs 1960 darbesi var. Fakat daha sonra darbe dönemlerinde yapılan Anayasa’lar ideoloji Anayasa’sına dönüştürüldü. Anayasa’nın bir ideoloji olmaktan çıkarılması lazım…
 
Anayasa Mahkemeleri bütün dünyada ‘’temel hak ve özgürlükleri korumak, bu görevi yerine getirmek için’’ kurulmuştur. Avusturya’da özeldir. Avusturya şartlarında. 1949da İtalya’da, 2. Dünya savaşından sonra Almanya’da kurulmuştur. Dünyada 4. olarak ise Türkiye’de kurulan Anayasa mahkemesi hükümetlerden, meclisten yukarıda konumlandırılmış demokratik sistem vesayet altına alınmıştır. Meclis yasa yapıyor, Anayasa Mahkemesi şekil değil usulle girerek müdahale ediyor. Meclis anlamsızlaşıyor, diyen Şentop; “Anayasa değişikliği kabul edilirse, Türkiye’nin önünü açacak bir adım atılmış olacak. Ardından da köklü bir Anayasa değişikliği belki mümkün olacak. Hukuk sisteminin meşruiyet zeminine ihtiyacı var” dedi.
 
 Referandumdan evet çıkması önemli diyen Doç. Dr. Şentop; “Türkiye’nin gerçek anlamda demokratik bir ülke olması için bu bir fırsat olarak görülmelidir. Askeri vesayet bu ülkenin kaderi olmamalıdır. Referandumun 12 Eylül’ün yıl dönümüne den gelmiş olması da ayrı bir anlam taşıyor. Darbelerle hesaplaşmak isteyenler darbenin yıl dönümünde Demokratik bir Türkiye için EVET demelidirler” dedi.
 
Türkiye’nin en büyük memur sendikası olan Memur Sen’in bu referandumda en yüksek sesle EVET diyeceğini deklare etmesini önemsiyorum diyen Doç Dr. Şentop; referandum demokrasi istiyorum diyenlerin samimiyet testidir dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113