Verem haftası dolayısıyla Tuzla Verem Savaş Dispanseri Başhekimliği bir açıklama yayınladı.
Başhekim Uzm.Dr. Sezgin Bildik imzalı açıklamada şu görüşlere yer verildi;
Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarımızın takip ve tedavileri VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİNDE ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Verem bulaşıcı bir hastalık olması sebebiyle ayrı bir önem arz eder. Hastaların en kısa sürede tanılarının konulup tedaviye başlanması gerekmektedir. Halsizlik, iştahsızlık, geçmeyen öksürük genelde doktora başvuru sebebidir. Sinsi ilerlediği için hastalar çoğu zaman şikâyetleri pek önemsemezler. Bundan dolayı yakın çevrelerini enjekte ederler. Hastalık solunum yoluyla bulaşır. Vücut direncinin düşük olduğu bir dönemde şikâyetler başlar. Vücut direncinin yüksek olması tedavi başarısını da etkiler. Hastalar daha çabuk toparlanır.
Verem tedavisi standarttır ve hastalar 6 ay süreyle ilaçlarını düzenli olarak almak zorundadırlar. İlaçlarını düzenli içmediklerinde, hastalık iyileşmez ve ilaca dirençli hale gelirler. Bu aşamadan sonra tedavi zorlaşır. Ülkemizde verem savaş dispanserlerinde verem hastalarının tüm ilaçları hastalara ücretsiz olarak temin edilmektedir. Hastaların ilaç içmeleri günlük olarak takip edilir.
Verem hastasıyla temas etmiş kişilerin tetkikleri ve tedavileri de verem savaş dispanserlerinde ücretsiz yapılır. Verem olma riski taşıyan kişiler hemen koruma tedavisine alınır. Bu koruma tedavisiyle hastalıktan %90 oranında koruma sağlanır. Özellikle gençler ve küçük çocuklarda çok önem taşır.
Çocuklarda verem aşısı da çok etkilidir. Ülkemizde verem aşışı 2. Ayını dolduran yeni doğmuş bebeklere aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda çok hassas olmaları, hem kendi sağlıklarını hem de sevdiklerinin sağlığını korumaları gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.