• BIST 10438.33
  • Altın 3432.957
  • Dolar 36.6074
  • Euro 39.9319
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 9 °C

Ustalıkla gerçekleştirilen maaş pazarlığı başarı getiriyor

Ustalıkla gerçekleştirilen maaş pazarlığı başarı getiriyor
Türkiye’de iş arayanlar, maaş pazarlığından çekinmiyor. Nitelikli çalışanlar pazarlıkta daha cesur davranıyor

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page Türkiye, maaş pazarlığı ve maaş beklentileri üzerine yakın dönemde sonuçlanan bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye’de aktif iş arayan kişilerle yapılan araştırma gösteriyor ki; maaş, iş tercihinde en büyük itici faktör olmakla birlikte, deneyimli çalışanlar piyasadaki değerlerini biliyor ve bunun karşılığını da istemekten çekinmiyor. O yüzden hem çalışanların hem de işverenlerin maaş pazarlığı sanatında ustalaşmaları büyük önem taşıyor.
Maaş pazarlığı yapmanın, zam ya da yeni bir iş fırsatı için olduğu fark etmeksizin, mesleki gelişim açısından önemli bir gereklilik olduğuna dikkat çeken Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, yetenekli çalışanların maaş pazarlığına yaklaşımı ve şirketlerin bu konuda bilmesi gerekenleri araştırdıklarını ifade ediyor.  Maaş Pazarlığı Araştırması, Türkiye’de bir işe başvuran 350’den fazla adayın yanıtlarını analiz ederek, şirketlerin bu kritik konuyla başa çıkmasına ve en yetenekli çalışanları cezbedip bünyelerinde tutmasına yardımcı olmaya yönelik önemli sonuçları içeriyor. Fatih Cömert, “Maaş Pazarlığı Araştırması”nın sonuçlarını şöyle özetliyor:

Çalışanlar, maaş trendlerini yakından takip ediyorlar
Nitelikli çalışanlar, hak ettikleri maaşı öğrenebilmek için sektörlerindeki güncel bilgileri takip ediyorlar. Türkiye’de iş arayanların %88’i maaş konusunda sektöre dair bilgilerini yılda en az bir kez güncelliyor. Çalışan adayların üçte biri (%37) maaş hesaplama ve maaş pazarlığı ile ilgili maaş araştırma ve anketlerini takip ediyor. Maaş karşılaştırması için %34'ü iş ilanlarını, %21'i ise özel iş bulma sitelerini incelerken,  %55’i ise eski iş arkadaşlarına soruyor.

Maaş pazarlığında erkekler daha özgüvenli
Türkiye’de iş arayanlar, maaş pazarlığından çekinmiyor. Ankete katılanların %57'si, son 12 ayda maaşlarını yükseltmek için yeniden pazarlık etmiş. Ayrıca katılımcıların %84'ü, maaş konusunda pazarlık yapma yeteneklerine güvendiklerini söylüyor. Öz güven söz konusu olduğunda ise; ankete katılan erkeklerin %90'ı maaş artışı istemekten çekinmeyeceğini söylerken, kadınların yalnızca %74'ü aynı şekilde düşünüyor. Diğer taraftan maaş pazarlığında 50 yaş üstü (%92), 30 yaş altına (%75) göre daha fazla öz güvene sahip görünüyor. Yöneticiler ise (%89), yönetici olmayanlara (%78) kıyasla maaş artış talebinde kendine daha fazla güveniyor.

Bazı çalışanların maaş artışı istemekten çekinmelerinin nedenleri
Çalışanların şirket içindeki görevleri maaş artışı için pazarlık yapmalarını etkiliyor. Örneğin yöneticilerin son 12 ayda maaş pazarlığı yapmamış olmalarının başlıca nedeni, hâlihazırda düzenli olarak performans değerlendirmesinden geçmeleri ve maaşlarının düzenli olarak güncellenmesi (%37). Öte yandan, daha az yönetici sorumluluğuna sahip çalışanlar maaş pazarlığı yapma konusunda daha endişeli. Çalışanların %13'ü maaş artışı talebinde bulunmak için henüz erken olduğunu düşünürken %11'i bunun olumsuz etkileri olabileceğinden endişe duyuyor. Kendini maaş pazarlığına oturacak kadar rahat hissetmeyenler ise %5 .

Mesele sadece maaş değil
Anket katılımcılarının %21'i maaşın yeterli olmaması durumunda bir iş teklifini reddedeceğini söylüyor. Çalışanlar genellikle emeklerinin karşılığında ek avantajlar veya ücretler de talep ediyor. Ankete katılanların %37'si, teklif edilen maaşın beklentilerinin altında kalması durumunda parasal olmayan yan haklar için pazarlık yapmaya çalışacaklarını belirtiyor. Maaşın yanı sıra, hibrit çalışma (%83) gibi iş-özel hayat dengesine yönelik alternatif, özel sağlık sigortası (%93) ve şirket emeklilik planları (%72), aktif iş arayanların bir sonraki pozisyonlarında aradıkları en önemli ayrıcalıklar olarak sayılabilir.  Diğer yandan katılımcılarının %19'u, şirketten ayrılmayı düşündükleri için maaş görüşmesi ve maaş pazarlığını gündeme getirmemeyi tercih ettiğini belirtiyor.

Fatih Cömert araştırma sonuçları ile ilgili şunları söylüyor: “Bu sonuçlar, maaş şeffaflığının birçok şirkette hala hassas bir konu olduğunu gösteriyor. Çalışanların maaş görüşmesi yapmaktan kaçınması şirkete olan bağlılıklarının güçlü olmadığ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113