Finans Analisti İslam Memiş, A Haber'e çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.. Bu pakete kadar bizim Türkiye olarak son 20 yıllık haritamıza baktığımız zaman yeraltı zenginliklerine baktığımız zaman ciddi anlamda yeraltında altın madenlerimizin diğer emtialarımızın, petrollerimizin, doğal gazlarımızın Türkiye ekonomisine ciddi bir anlamda bundan sonraki süreçlerde katkı sağlayacağını zaten hep beraber görmüş olacağız.
Uluslararası mecrada Türkiye'nin yeraltı zenginliklerini tekrar yeryüzüne çıkarması, bunu kendi ülkesinde kendi vatandaşlarıyla kendi yurttaşlarıyla kendi paydaşlarıyla paylaşacak olması aslında uluslararası mecrada çok yakından takip ediliyor. Bütün dünya basını ve bütün dünya halkı bunu yakından takip ediyor.
Bugüne kadar 40 ton civarında çıkarılan bir altın madeninin 50 tondu ancak burada pandemi devreye girdi ve dolayısıyla burada bir aksama duraksama oldu.
Ancak yeni özellikle yeraltındaki madenlerin çıkarılması için teşviklerin desteklerin hızlandırılması, özellikle madencilik sektöründe tekrar yeni vizyon kazandırılması ki bunu Sayın eski Bakanımız Berat Albayrak'a çok borçluyuz, onun da bu girişimlerini yad etmek lazım.
Bugüne kadar yapmış olduğu bu başarılı süreçlerde Türkiye'nin altın ithalatında ciddi bir gerileme altın ihracatında yani işçilikli ürünlerde mücevher grubunda ciddi bir ihracat rakamı yakaladığımızı zaten herkes biliyor.
50 ton olarak hedeflenen 40 tona ulaşan ve bundan sonraki süreçlerde 80 ton olarak hedeflenen altın çıkarma rezervleri bundan sonraki seyirlerde Türkiye ekonomisine ciddi anlamda bir katkısı olacaktır.
Türkiye'de yastık altı birikimleri var bu yastık altı fiziki altın birikimlerinin tekrar Türkiye ekonomisine kazandırılması için de ciddi ataklar ciddi teşvikler ciddi destekler halen verilmeye devam ediyor. Ciddi anlamda da yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması gibi bir süreç yaşandı.
Dünyada hiçbir ülkede yaşanmayan bir örneği gördük biz. Örf, adet ve geleneklerimizde fiziki altın tutmayı severiz ama bunu ekonomiye kazandırılması kısmı bugüne kadar çok başarılı değildi. Ama son 20 yıllık sürece baktığımız zaman yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması çok ciddi anlamda ülke ekonomisine katkı sağlamıştır ve katkı sağlamaya devam ediyor.
Yine en son Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Gabar Dağı'ndaki petrol. Her gün yeni müjdeler gelmeye devam ediyor.
Ben çok iddialı bir cümle kullanmak istiyorum bunu köşe yazılarımda da ifade etmiştim. Bu kadar rezervi bol olan bir ülke özellikle Rusya'nın doğal gaz fiyatlarını Türkiye'de depolaması fiyatının Türkiye'de belirlenmesi ne anlama geliyor biliyor musunuz? Türkiye'nin yakında bir OPEC üyesi olabileceğini ben iddia edebilirim.
Dolayısıyla şu anda deprem bölgesini baz aldığımız zaman bugün depremden dolayı bölge yeniden inşa ediliyor ancak çok karamsar değilim. Ben Türkiye'nin bu bölgesinin çok yakın bir gelecekte Türkiye'nin Dubai'si olarak ve ciddi anlamda emtia fiyatlarının, petrol fiyatlarının, doğal gaz fiyatlarının belirleneceği bir merkez olarak değerlendiriyorum.
Bu bölge jeopolitik anlamda, sosyolojik anlamda Türkiye bir transfer merkezi şu anda herkes bunu görüyor Türkiye'deki yabancı sayısında. Bu yabancı sayısı artmaya devam edecek.
Şu anda Türkiye dışarı göç veren bir ülke konumundaydı şimdi göç alan bir ülke konumuna geldi. Dolayısıyla da yeraltı zenginliklerimiz çıkarılmaya devam edecek. Yeni teşvik ve desteklerimiz özellikle de Türkiye ekonomisine ciddi katkısının olacağını hep beraber görmüş olacağız.
Kaynak:Yeniakit
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.