Türkiye'nin girişimiyle başlayan diplomatik süreç sonunda, Ukrayna tahılının dünyaya ulaştırılması için kurulan koridor, sorunsuz şekilde işlemeye devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da yola çıkan her gemi için bilgilendirme notu paylaşarak, kamuoyunu haberdar ediyor.
Türkiye'nin çabalarıyla kurulan masa, uluslararası basın tarafından da yakından takip ediliyor.
GEMİLER YOLA ÇIKTI
Rus haber ajansı TASS'ta yer alan haberde; "İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna'nın limanlarından toplam 33,3 bin ton gıda ürünlerini taşıyan dört geminin çıkmasına izin verdi. 14 bin ton şeker pancarı taşıyan Da Liang adlı kuru yük gemisi Çernomorsk Limanı'ndan çıkıp Güney Kore'ye hareket edecek. Filyoz adlı kuru yük gemisi de Çernomorsk lLmanı'ndan Türkiye'deki Aliağa Limanı'na beş bin ton sıvı yağ taşıyacak. Bununla birlikte on bin ton buğday taşıyan Kubrosli adlı geminin Odessa Limanı'ndan, 4,3 ton sıvı yağ taşıyan Foyle adlı geminin de Yujnıy Limanı'ndan pazar günü Türkiye'ye doğru hareket edeceği bildirildi. 1 ila 20 Ağustos tarihleri arasında Ukrayna'dan toplam 689 bin 649 ton gıda ürünü ihraç edildi" denildi.
Amerikan medya organı Bloomberg'de yer alan bir haberde ise; "Türkiye Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, dördü Çernomorsk, ikisi Odessa ve biri de Yuzni'den olmak üzere tahıl ve gıda maddesi taşıyan yedi geminin daha son bir günde Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından yola çıktığı kaydedildi. Türkiye ile Birleşmiş Milletlerin aracılık ettiği güvenli geçiş anlaşması uyarınca Ukrayna'ya gidecek olan beş gemi pazar günü Türk yetkililer tarafından kontrol edilecek" ifadeleri kullanıldı.
"TÜRKİYE, RUSYA'YA YAPTIRIMLARDAN KAÇMASI İÇİN YARDIM ETMEYECEĞİNE DAİR SÖZ VERDİ"
Bloomberg'de yer alan başka bir haberde ise; Türkiye'nin Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına yardım edip etmeyeceğine dair endişeye yer verildi. Aynı endişe İngiliz haber ajansı Reuters'la, diğer Amerikan gazeteleri ve televizyonları tarafından da dile getirildi.
Bloomberg'de yer alan ve ABD ile Türkiye arasında gerçekleşen telefon görüşmesine dair yapılan açıklamada; "ABD Hazine Bakanlığı ile cuma günü yapılan görüşmeye dair yapılan bir açıklamaya göre, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı, herhangi bir kişi veya kurumun Rus kuruluşlara uygulanan yaptırımlardan kaçmasına izin vermeyeceğine dair söz verdi. Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, ABD'li mevkidaşı Wally Adeyemo'ya, Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki pozisyonunun değişmediğini söyledi. Türkiye, Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı çıkıp Kiev'in savaştaki çabalarına yardımcı olmak için İHA gönderirken Batı'nın -önemli bir doğal gaz ve ham petrol tedarikçisi olan- Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara katılmaktan kaçınıyor. Adeyemo, cuma günkü görüşmede ABD ve 30 başka ülkenin 'uyguladığı yaptırımlardan kaçmak için Rus kuruluşların ve şahısların Türkiye'yi kullanmaya çalıştığına dair kaygıları' iletmişti" denildi.
NYT: ERDOĞAN VE GUTERRES RUSYA'YA ÇAĞRIDA BULUNDU
The New York Times (NYT) gazetesi ise görüş yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Lviv'de yaptığı Zaporijya Nükleer Santrali çağrısına yer verdi:
Rusya'nın ablukası sırasında Ukrayna'nın limanlarından tahıl sevkiyatı yapılabilmesine yönelik anlaşma konusunda olduğu gibi bu konuda da Rusya ile Ukrayna arasında aracılık etmeye çalışan Türkiye ve BM de baskı uyguladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen hafta tahıl sevkiyatları hakkında görüşmek üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Ukrayna'yı ziyaret ettiğinde, Zaporijya nükleer santralinin güvenliği için bir an önce harekete geçilmesi çağrısında da bulundu."
ÇİN BASINI: BM TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ
Türkiye'nin tahıl koridoru konusundaki başarısı Çin basınında da yer aldı. Çin basınında yer alan haberde; "Ukrayna'dan Cibuti'ye 20 bin tondan fazla buğday sevk edilirken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, oynadığı kilit rol nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti" denildi.
AFP: GUTERRES, RUS TARIM VE GÜBRE ÜRÜNLERİNE YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTEDİ
Fransız haber ajansı AFP de Guterres'in teşekkürünü, "BM Genel Sekreteri Guterres cumartesi günü İstanbul'da yaptığı açıklamada, Rus gübre ve tarım ürünlerinin gelecek yıldan itibaren bir dünya gıda krizi riski karşısında dünya pazarlarına 'engelsiz' erişebilmelerinin gerektiğini söyledi. BM ve Türkiye himayesinde, Kiev ile Moskova tarafından temmuz ayında imzalanan Ukrayna tahıllarının ihracatıyla ilgili anlaşmanın uygulanmasını denetleyen Ortak Koordinasyon Merkezinde konuşan Guterres, 'Hükümetler ve özel sektörün bunları piyasaya sürmek için iş birliği yapması önemlidir' dedi. Bu anlaşma aynı zamanda Rusya'nın Batı yaptırımlarına rağmen tarım ürünlerini ve gübrelerini ihraç edebilmesini de garanti ediyor. 'Burada İstanbul ve Odessa'da gördüklerimiz (Ukrayna tahılının nakliyesi) çözümün sadece en görünür kısmı. Bu kapsamlı anlaşmanın diğer kısmı yaptırımlara tabi olmayan Rus gıda ve gübrelerin dünya pazarlarına engelsiz erişimi olduğunu söyleyen Guterres, buna rağmen Rus gübre ve tarım ürünleri ihracatının hala engellerle karşılaştığını vurguladı' dedi" ifadeleri kullanıldı.
KAYNAK: HABER7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.