• BIST 9465.66
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

TEMİZ BİR HAVA İÇİN “YAĞSIZ HAVA”

TEMİZ BİR HAVA İÇİN “YAĞSIZ HAVA”
Sanayide kullanılan kompresörlerin seçimi hem maliyet hem de çevre açısından büyük önem taşıyor.

Yağsız hava kompresörlerinin sunduğu maliyet ve bakım gibi birçok avantajın yanında yüzde 100 temiz hava akışı da yer alıyor. Bu kompresörler; özellikle gıda ve içecek işleme, (petro) kimyasal işlemler, elektronik parça üretimi gibi kritik uygulamalarda dahi kirleticilerden arındırılmış bir hava sağlayarak, doğayı “selamlıyor”.  

Doğa dostu ürünler, iklim değişikliği gündeminin ilk sıralarında yer almasıyla daha da önem kazanmaya başladı. Endüstrinin “olmazsa olmaz”ı kompresörlerin seçiminde de bu durum değişmiyor. Dünyanın önde gelen kompresör üreticilerinden Atlas Copco Kompresör Tekniği’nin Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, doğaya saygılı ürünleri, enerji ve bakım gibi önemli maliyetlerden tasarruf eden özelliklerle birlikte tasarlayarak, “yeşil üretim” modelinin daha yaygın kullanımını amaçladıklarını ifade ediyor. 

Doğa dostu kompresör

Ürettikleri yağsız hava kompresörlerin, yağlı kompresör tiplerine oranla yağ buharları, su ve aerosollerden kaynaklanan kirletici çeşitlerinden tamamen arınmış yüzde 100 saf hava akışı sağladığını aktaran Çilingir, ayrıca arıtma maliyetleri konusunda da işletmelere önemli bir maliyet avantajı sunduğunu şu cümlelerle açıklıyor: 

“Yağ enjeksiyonlu kompresörlerden elde edilen kondens içinde yağ molekülleri bulunuyor. Bu atık yağın işletmeden uzaklaştırılabilmesi için özel olarak arıtmaya gönderilmesi veya işletmenin kendisinin atığı uygun yollarla elimine etmesi gerekiyor. Her iki koşulda da bu durum, işletme için ekstra operasyon ve maliyet anlamına geliyor. Yağsız kompresörlerde ise yapılan sıkıştırma işleminde yağ kullanılmadığı için kondens içerisinde yağ bulunmaz ve yağın elimine edilmesine de gerek kalmaz. Yağsız ve temiz havanın ihtiyaç duyulduğu tekstil, ilaç ve otomotiv uygulamalarında basınçlı hava içerisinde yağ bulunmadığı için hava hatlarında ekstra ekipmanların sebep olduğu sızıntılar ve kayıplar azaltılarak, enerji maliyetleri de minimum seviyelere çekilmiş olunur.” 

Enerji ve bakım maliyetlerini azaltıyor

Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, yağsız kompresörlerin ayrıca hem enerji miktarını hem de bakım masraflarını azalttığını da vurguluyor. Yağsız kompresörlerin sıkıştırma işleminde yağ kullanmadıkları için basınçlı hava hattında yağ filtresi gerektirmediğine de dikkat çeken Çilingir, konuşmasını şöyle sürdürüyor: Yağsız kompresörler, yağ filtresi gerekmediği ve gerekli bakımların yağlı kompresörlere kıyasla çok daha uzun periyodlarda yapılabilmesi nedeniyle önemli bir bakım maliyeti tasarrufu sağlar. Ayrıca yağ filtrelerinin kullanılmaması basınç kaybı nedeniyle kaybedilen enerji miktarını da minimum seviyelere indiriyor.”

Güvenli ve sessiz

Handan Çilingir, yağsız kompresörlerin ayrıca beklenmedik risklere karşı da güvenli olduğunu aktararak, “Yağlı kompresörlerde hava/yağ ayırımını sağlayan separatörün bozulması veya deforme olması olağan bir durum. Yağsız kompresör tiplerinde bu risk, doğal olarak ortadan kalkıyor” diyor. Yağsız kompresörlerin genellikle düşük devirlerde çalışmasının; gürültüyü, ısıyı ve sürtünmeyi önemli ölçüde azalttığına da işaret eden Handan Çilingir, bunun da keyifli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlayarak, iş verimliliğine önemli bir artı değer kazandırdığını ifade ediyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, yağsız kompresörlerin sunduğu bir diğer avantajın sıcaklık değişimine karşı dayanıklı olduğunu belirterek, bunu şöyle açıklıyor: 

“Sıcaklık arttıkça yağ enjeksiyonlu çalışan herhangi bir kompresörün filtrasyon sisteminden kaynaklı yağ transferi de artar. Ayrıca basınçlı havadaki yağ buharı miktarı da artar. Bunun tam aksine Atlas Copco yağsız kompresörleri üzerinde herhangi bir sıcaklık değişiminin hiçbir etkisi bulunmuyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113