Arabaşı Bahane
Anadolu da kış aylarında Av Etiyle yapılan ancak günümüzde tavuk etiyle idare edilen Arabaşı Anadolu Kültüründe dost ve ahbapların sohbet ve muhabbeti için bir vesile kabul edilir.
Bolvadin-Dişli Kasabası Eşrafından Latif Uyar da 5-6 senedir bu geleneği İstanbul Pendik’e taşıyarak dost muhabbetlerini devam ettiriyor.
Pendik-Kaynarcadaki evinde düzenlediği Arabaşı davetine bizde katılarak o sıcak ortamı yaşadık. Latif bey Arabaşı konusunda şu bilgileri verdi; ‘’Arabaşı bizim aklımız erdiği yıllarda 1960-70 gibi, av etiyle yapılırdı. Avcılar kışın ava gider, nasiplerinde olan avı getirirler. Akşamleyin eş-dost ve komşuları davet ederlerdi. Arabaşı yenir, bir muhabbet faslı başlardı. Artık günümüzde avcılık pek kalmadığı için, büyük şehirlerde de bu imkan olmadığından bu işi tavuk eti ile yapmaktayız. Dost ve arkadaşlarımızı çağırarak bu geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz’’ dedi.
İnşaat Y. Mhnd. Yaşar Ünal ise; ‘’yaklaşık yirmi sene Fizan çöllerinde memleket hasreti yaşadım. Libya da imar işlerinde çalıştım. Şimdi çok şükür eş-dostumla üç-dört senedir hasretliğimi Arabaşı sofralarında gideriyorum’’ dedi.
Arabaşı; belirli oranlarda un, su ve tuz ilavesiyle uzun süre kaynatılarak belirli kıvama gelince tepsiye dökülüp soğutularak katılaşan bir hamur. Bunun yanında et suyuyla yapılan sıcak ve gayet acılı, limonlu bir çorba. İkisi birlikte içilen bir yiyecek türüdür.
HABER: Abdullah YADİGAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.