Tanı, tedavi planlama, tedavi takip ve ailelere özel eğitimlerle Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan Otizm Merkezi, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen katılımıyla düzenlenen tören ile hizmete açıldı.
Otizmli çocuklar ve ailelerinin de katılımının gözlendiği törende, Üsküdar Belediyesi’nin herkes için “ulaşılabilirlik” ve “fırsat eşitliği” gözeterek geliştirdiği Otizm Merkezi ile sosyal belediyecilikteki başarısını zirveye ulaştıracağı vurgulandı.
Ali Yerlikaya: “Manevi hazzında karşılıksız sevgi var”
Üsküdar Belediyesi’ni sosyal belediyecilikte öncü adımlar attığı için kutlayan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, otizmin tanısının zamanında yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında özetle şunları söyledi: “İstanbul’un 39 ilçesinde, 2018 yılı mart ayından bu yana 18- 36 ay arasındaki yaklaşık yarım milyon yavrumuz tarandı. Riskli bulunan 21.285 yavrumuzdan 1388’ine otizm tanıdı korundu. 3 senedir devam eden projemiz ile şehrimizdeki sessiz sedasız çocuklarımıza ulaştık. Bugüne kadar şehrimizde 19 hastanede otizm poliklinik hizmeti alan otizmli bireylerimiz, artık SGK kapsamında ücretsiz olarak bu merkezden de yararlanabilecek. Ailelerin omuzlarındaki yük bir nebze de olsa alınmış olacak. Bu anlayışla inşa edilen bu merkezin manevi hazzında çok güçlü bir malzeme var. Biz ona karşılıksız sevgi diyoruz. Bunu esirgemeyen Üsküdar Belediye Başkanımızı yürekten alkışlıyoruz.”
Üsküdar Belediyesi olarak Otizm Merkezi ile sosyal belediyecilikte bir ilki daha gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Hilmi Türkmen: “Otizmli bireyler ve ailelerine çare kapısı olacak”
“Sağlık Bakanlığımızın destekleri ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün katkılarıyla hayata geçirdiğimiz projemiz, Türkiye’de ilk olması itibariyle bundan sonraki projelere ilham olacak, örnek olacak. Burası ilk olmanın ötesinde aslında geç kalınmış bir proje. Bu proje bundan 3 yıl önce hayata geçirdiğimiz Engelsiz Yaşam Merkezi’nin bir uzantısı. Böylece çok anlamlı bir projeyi ilave olarak hizmete sunmuş oluyoruz. Sağlık Bakanlığımızın tecrübesi ve Dünya Bankası’nın imkânlarıyla projemizi tamamladık. Otizm konusu ne yazık ki biraz unutulmuş bir konu. Halbuki bu konu daha da büyümüş durumda. 2000’li yılların başında her 250 çocuğa otizm teşhisi konulurken, bugün bu sayı 40’a kadar düştü. Tehlike çanları çalıyor. Toplumu bilinçlendirmek, ailelere yol göstermek adına eğitimin önemine inanıyoruz. Profesyonel ekibimiz ve uzman doktorlarımızın gayretleriyle merkezimiz İstanbul’da önemli bir ihtiyaca cevap verecek. Engelsiz Yaşam Merkezimiz ile koordineli olarak çalışarak otizm konusunda örnek çalışmalar gerçekleştirecek. Merkezimiz otizmli bireylerimize ve ailelerine bir çare kapısı olacak.”
Otizimli bireylere ve ailelerine yol haritası sunacak
Üsküdar Belediyesi tarafından toplumsal ölçekte otizm sendromlu bireylere karşı hassasiyet ve farkındalık oluşturulması amacıyla projelendirilen Otizm Merkezi, otizmli bireyler ile ailelere tam anlamıyla yol haritası sunacak. Türkiye’de bir ilk olacak merkezde, tanı koyma, tedavilerini planlama ve tedavi takip işlemleri tek çatı altında yapılacak. Aynı zamanda ailelere de eğitimler verilecek. Her yaştan ve her kesimden birey ve aileler merkezden yararlanabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.