• BIST 9521.04
  • Altın 2795.336
  • Dolar 33.9295
  • Euro 37.5775
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 17 °C

       RUH VE BEDEN SAĞLIĞI AÇISINDAN KELİME-İ TEVHİD

Sebahat ÇAKIR

                 

            Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile “Allah’ı birleme cümlesi” demektir. “Lâ ilahe illallah” sözü “Allah’tan başka ilah yoktur.” anlamına gelir.

            Kur’an-ı Kerim’de “Zünnûn’u da (Yûnus’u da zikret). O, öfkeli bir hâlde geçip gitmişti. Biz’im kendisini asla sıkıştırmayacağımızı zannetmişti. Nihayet karanlıklar içinde (balığın karnında); «Sen’den başka hiçbir ilâh yoktur. Sen’i tenzîh ederim. Gerçekten ben zâlimlerden oldum!» diye niyâz etti. Bunun üzerine onun duâsını kabûl ettik ve onu kederden kurtardık. İşte Biz, mü’minleri böyle kurtarırız.” (Enbiyâ, 73/87) Bu ayet kurtuluş reçetesi olarak Kelime-i tevhide işaret etmektedir.

            Peygamber Efendimizin (sav), "Her kim La ilahe illallah derse Cennet ´e girecektir." (Müslim, Kitabü'l- İman, 53) Şeklinde buyurduğu sözü, imanı çekirdek seviyesinde olduğu halde imanla vefat eden müminlerin ebedi cehennemde kalmayacaklarına işaret ediyor. Bu ve buna benzer birçok hadisi şerifte bu tür müjde bulunmaktadır. Peki madem mağfiret olunup cennete girmenin yolu bu kadar kolaysa isteyen istediği kadar günah işlesin daha sonra bu kelimeyi söyleyerek kurtuluversin mi?  İslam peygamberinin kısa ve kestirme yoldan cennete girme yolunu gösterdiğini düşünmek oldukça sığ olsa gerek. Bu sebepten kelime-i tevhidin anlam ve mücizesi üzerinde biraz kafa yormak gerekir.

            Kelime-i tevhidde “lâ” yani Allah’tan başka tüm ilahların nefyedilmesi* gerçek tevhide erişmenin ilk şartı olarak zikredilmiştir. Bütün bâtıl inanç ve amaçlar nefyedildikten sonra ise onun yerine sahîh akide olan “illallâh” lafzı yerleştirilmiştir. Yeni bir bina yapmak için eski bina yıkılıp tamamen temiz bir arsaya ihtiyaç olduğu veya yeni ekim için tarlanın sürülerek temizlenmesi gibi. Hemen şu soru akla geliyor. Acaba “lâ” demek mi zor, “illallah” demek mi? Elbette yok demek için o şeyin olmadığından kesin olarak emin olmak gerekir. “Hiçbir ilâh yoktur” sözü oldukça iddialı bir kelimedir. Bilinçsiz ve düşünmeden söylenemeyecek kadar iddialı. Kelime-i tevhid üç kelimeden oluşur. Birincisi “Lâ ilahe” ikincisi “illa” üçüncüsü “Allah” dır. Birincisi nefyetme, (Allah’tan başka kalpte var olan bütün ilah olarak kabul edilen her şeyi yok edip değersiz hale getirme) ikincisi sadece ama sadece anlamında samimiyeti teyit etme, üçüncüsü ise ispat dediğimiz tek ma’bud, tek matlup ve tek mahbubun Allah (cc) olduğunu kişinin kendi mana aleminde ikrar etmesidir. Allah’ın (cc) isbata ihtiyacı yok, fakat kul bunu ispat etmeye muhtaç.

            Gelin bu muhteşem kelimedeki bazı sırlara vakıf olmaya çalışalım. İnsan anatomisi yönünden bilimsel bulgularını analiz edelim. Kelime-i tevhidde altısı sesli biri sessiz olmak üzere yedi tane lam harfi vardır. 6 +1 sistemine işaret eder ki bu dünyanın ilk yaratılışına dikkat çekmektedir.  Yedi rakamı oldukça gizemli bir sayıdır. Yerler gökler yedi tabaka, hafta yedi gün, tavaf yedi şavt ve say’ yedi vs. İnsanda bulunan letaifler de (çakra) yedidir. Lam harfi arapça ve türkçe yazılışı yönüyle birbirine çok benzer. Aynaya tuttuğumuzda elimizdeki ve aynada görünen iki şekilde lamdır ya da “L” dir. Bu şekli ters çevirdiğimizde rakam olarak arapça ve Türkçe 7 rakamı olur. Lam harfinin telaffuzunda dilin damağa yapışması zaruridir. İman tazeleme için gerekli olan bu kelime acaba başka neyi veya neleri tazeliyor? Dilin üst damak kısmında bezlerin efendisi de denilen hipofiz bezi bulunur. Bu bez, 7 hormon salgılar ve 7 farklı endokrin bezi idare ve kontrol eder. Yağ, protein ve peptitlerden oluşur. Hücre ve organlara neyi ve ne zaman yapacaklarını haber verir. Sürekli aktif olmayan 1-3 saat aralıklarla hormonları çalıştıran bu hipofiz bezinin 7 işlevi:

-Gelişme hormonu salgılayarak kemik ve kas gelişimini sağlar.

-Derinin sağlam, parlak ve korunaklı olmasını sağlar.

-Tiroid bezlerini harekete geçirerek gıdaların yakılarak enerjiye dönüştürülmesini sağlar ve savunma sistemini aktif hale getirir.

-Prolactin denen hormonu harekete geçirerek kadınlarda süt üretimini arttırır.

-Kadın ve erkekte cinsiyet hormonlarını harekete geçirir, düzene sokar.

-Böbreklerin daha sağlıklı ve zinde çalışması açısından sodyum, potasyum, tuz ayarlarını yapar. Böbrek üstü bezlerin ürettiği kortizol hormonunu düzenleyerek, vücudun stres yönetimini dengeler.

-Oxytocin hormonunu yenileyerek kadındaki üreme kalitesini, anne-çocuk arasındaki güçlü bağın oluşmasını sağlar.

            Hipofiz bezinin arızalanmadan işlevini yerine getirebilmesi için sürekli yenilenmesi çok önemlidir. La ilahe illallah kelimesinde bulunan 7 lam harfi ile dil ile damağa kamçı gibi vurularak enerji verilirr ve hipofiz harekete geçirilir. Tek kelime ile 7 vuruş yapılır. Bu arada “dil” kelimesinde de lam harfi vardır. Dil organ yapısı olarak lam harfine benzer. Bilhassa lamın telaffuzu için dilin damağa değdiğindeki aldığı kavisli şekil lam şeklindedir. (https://www.youtube.com/c/kuran7)

            Bu bilgiler ışığında Rasûlullah (s.a.v)’ın buyurduğu şu hadisin mucizevi değeri çok daha iyi anlaşılıyor.: Ebû Hüreyre radıyallahu anh’tan rivâyet edildiğine göre Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem ashâb-ı kirâma hitâben: “Îmânınızı yenileyiniz!” buyurdu. Ashâb-ı kirâm: “Ey Allâh’ın Rasûlü, îmânımızı nasıl yenileyelim?” diye sorduklarında Rasûlullah: «Lâ ilâhe illallâh» sözünü çokça söyleyiniz!” buyurdu. (Ahmed, II, 359; Hâkim, IV, 285/7657.)

            Rasûlullah (s.a.v)’ın buyurduğu bu hadisin aslında hem ruha hem bedene şifa reçetesi olduğu anlaşılmaktadır. La ilahe illallah kelimesi lafzen söyleniş yönüyle (7 vuruş) vücudun yenilenmesini sağlarken mana cihetiyle kalpte vahdet oluşturarak letaifeleri harekete geçirerek (7 vuruş) marifetullah kapısını aralamaktadır. İmanın kemale ermesi ancak bu mucizevi kelime ile mümkün olur.

            Selam ve dua ile…

 

*Nefyetme: Olumsuzlaştırma, sürgüne gönderme.

Bu yazı toplam 1409 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113