Topaloğlu, Türkiye ile Bosna Hersek arasında köklü tarihi ve kültürel bağlar olduğunu, aynı zamanda son dönemde siyasi ilişkilerin de çok iyi seyrettiğini belirterek, buna paralel olarak ekonomik ilişkilerin de hızla hedeflenen seviyeye çıkarılmasını istediklerini vurguladı.
İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının ilk imzalandığı 2003 yılından bugüne ticaret hacminin neredeyse 10 kat arttığını hatırlatan Topaloğlu, Serbest Ticaret Anlaşmasının geçen yıl güncellenmesi ile 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Bosna Hersek’teki Türk yatırımlarının da toplamda 1 milyar doları aştığını anımsatan Topaloğlu, Bosna Hersek'e daha fazla büyük ölçekli Türk yatırımlarının gelmesinin önemine de işaret etti.
Bosna Hersek’in ve genel olarak Balkanlar’ın istikrar ve huzurunun Türkiye için son derece önemli olduğu ifade eden Topaloğlu, ülkedeki refah seviyesinin yükselmesi ile istikrar ve huzurun da sağlamlaşacağını kaydetti.
Türkiye ile Bosna Hersek’in eğitimden kültüre, altyapıdan kalkınmaya kadar birçok alanda başarılı iş birliğine sahip olduğunu kaydeden Topaloğlu, DEİK İş Konseyi Başkanlığı süresince bu iş birliğini daha da genişletmek istediğini sözlerine ekledi.
DEİK Türkiye - Bosna Hersek İş Konseyi
DEİK Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi'nin kuruluş anlaşması 1995'te imzalanmış olup iş konseyi mekanizmasının ikili ekonomik ilişkiler açısından önemli bir araç olması ve Bosna Hersek'in ekonomisinin canlandırılması aşamasında önemli görevleri yerine getireceği vizyonuyla kurulmuştur.
Bu kapsamda, Türkiye'nin Bosna Hersek'in yeniden imar çalışmalarında donör ülke olarak katkıda bulunması ve Türk iş adamlarının gerek küçük ve orta ölçekli gerek ise büyük çaplı firmalar olarak Bosna Hersek'te inşaat-taahhüt ve sınai tesis projelerine yönlendirilmesi, yerel ortaklarla iş birlikleri yapılması amaçlanmıştır.
Kaynak: BalkanNews
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.