• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Öğretmenlere ÖSS Cezası mı?

Öğretmenlere ÖSS Cezası mı?

Öğrencilerin sınavın yaklaştığı son bir ay içinde rapor alarak sınav kampına girmesine, Milli Eğitim Bakanlığı 24.04.2009 tarihinde yayınladığı 2009/39 Sayılı Genelge’de “Ortaöğretim kurumlar?nda öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin, yıl boyu yoğun bir çalışma temposu göstererek ÖSS'ye hazırlandıkları göz önünde bulundurularak; sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla, bu y?la mahsus olmak üzere ilgi yönetmeliğin 40'ıncı maddesi 2’nci fıkrasının (c) bendinde belirtilen özürlerin yanı sıra öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması hâlinde beyan edeceği sürenin de özürlü devamsızlıktan sayılması öğrenci ve velilerine moral kazandıracaktır. Uygulamanın bu doğrultuda yürütülmesi” denilerek; raporlarla sınıfların boşalması öğrencilerin sınav hazırlığına resmi izin yolu açıldı.
Öğrencilerin durumu fırsat bilerek sınıfları boşaltması, öğretmenlerle lise müdürlerini karşı karşıya getirdi. Genelge’de okula gelen ve sınıf boş olduğu için ders işleyemeyen öğretmenlerin ek ders alıp alamayacağı konusuna açıklık getirilmemesi, kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Öğretmenlerin durumu sendikaya haber vermesi ve konuya dikkat çekilmesini istemeleri üzerine sendikalar harekete geçti. Eğitim Bir Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’na, benzer durum arz eden Danıştay Karalarını hatırlattı.

DANIŞTAY KARARI VAR
Danıştay 11. Dairesi nezdinde açtığımız davada; 2007/341 Esas sayılı dosyadan 16/12/2006 gün ve 26378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Sınav Görevi” başlıklı 12’nci maddesi 1. fıkrası; “Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.” hükmünde yer alan “öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla” ibaresinin yürütmesi durdurulmuştur.
Söz konusu kararda; “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları, Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk sınavları yönergesinde; sınav komisyonlarının ve sınavlarda gözetmen olarak görevlendirilen öğretmenlerin görevleri, sınav saatinde yapılacak işlerden ibaret olmayıp, sınav tarihinden belli bir süre önce başlamaktadır. Bu görevler kapsamında bir takım düzenlemeler ve hazırlıklar yapılmakta, sınav saatinden belli bir süre önce sınavın yapılacağı yere gidilerek sınav salonunun düzeni oluşturulmakta, öğrencilerin gelmemesi durumunda da bu durumun tevsikine yönelik işlemler yapılmakta, sınav evrakı gerekli yerlere teslim edilmektedir. Bu durumda görevleri sınav saatinde yapılacak işlerden ibaret olmayan sınav komisyonlarında görevlendirilen öğretmenler ile gözetmen öğretmenlerin fiilen yaptıkları söz konusu görevler karşılığında; Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 12. maddesinde öngörülen ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerektiğinden, ek ders ücretinden yararlanmayı öğrencilerin sınava girmeleri şartına bağlayan düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.” kararı, Milli Eğitim Bakanlığı’na hatırlatıldı ve ivedi bir şekilde alt birimlerin bilgilendirilmesi istendi.

ÖĞRENCİ DERSE GELMEDİ DİYE ÖĞRETMEN MAĞDUR EDİLEMEZ
 Öğretmenler ders işlemek üzere okullarına gelmekte ve diğer sınıflardaki derslerine fiilen girmektedirler. Lise son sınıf öğrencilerinin derse girme ihtimallerine göre plan programını yapmaktadır. İlköğretim’de 4–5 sınıflarda derse branş öğretmenlerinin girdiği saatte ilgili sınıfın öğretmeni okulda beklediğinde okul idari iş verse de, vermese de ek dersleri ödenmektedir. Çünkü durum öğretmeninin istemi dışında cereyan etmektedir ve öğretmen mesaidedir. Öğretmenlere ek ders ücretinin ödenmesinin öğrencilerin okula devam etmeleri şartına bağlanması, hukuka da aykırılık oluşturmaktadır.

YALÇIN; “ÖĞRETMENLER SINIF DEFTERİNİ İMZALASIN”
Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Ali Yalçın, öğretmenlere, “Ders defterini imzalayın.” dedi. Ali Yalçın, ”Sendika Genel Merkezimiz 19.05.2009 tarihinde konuya ilişkin talepleri Milli Eğitim Bakanlığı’na yazmıştır. Bakanlığın açıklama yapmasını bekliyoruz. Bakanlık konuya ilişkin açıklama yapsa da, yapmasa da öğretmenler, ders defterini idareden alıp ilgili sınıfa giderek “öğrenciler derse gelmediğinden ders işlenememiştir.” yazıp imzalasın. Okul sınıf defterini baz alarak ek ders yapmalıdır. Okul idarelerinden zorluk çıkaranlar mutlaka olacaktır. Konu yargıya açıktır.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113