Her şey Tuncer Çetinkaya’nın, “En uzun Şubat” isimli kitabıyla ortaya çıktı. Kitapta anlatılanlar, 12 yıl öncesinin zor ve yasakçı günlerini tüm çıplaklığıyla bir kez daha gözler önüne seriyor.
Refah Yol Hükümeti’ni devirmeye yönelik 28 Şubat Post Modern Darbe sürecinde yaşananlar, dindar insanlara karşı uygulanan baskılar, başörtüsü yasağı, kapatılan yurtlar ve Kur’an Kursları. En Uzun Şubat isimli kitapta detaylarıyla anlatılıyor.
DİNDARLARA BASKI
Kitabın bir bölümü ise, tanıdık bir isimden bahsediyor. Pendik’te müftülük yapan bir isim, Dr. Süleyman AKTAŞ.
28 Şubat’ın o netameli günlerinde Kartal’da müftüydü Dr. Süleyman AKTAŞ.
Gün geçmiyor, Kur’an Kursları denetleniyor, yurtlara baskınlar yapılıyordu. Camideki vaazlar, derin kulaklar tarafından dinlenip, kayda alınıyordu.
SÜLEYMAN AKTAŞ DEVREYE GİRİYOR
Kartal’a bağlı olan yurtlarda ve Kur’an Kursları’nda da durum farklı değildi, baskılar ve sindirme politikaları.
Bu olumsuzluklar dönemin Kartal Müftüsü Dr. Süleyman AKTAŞ’ı oldukça rahatsız ediyordu. Duruşudan taviz vermeyen AKTAŞ, yapılanların yanlış olduğunu, devletle milletin karşı karşıya getirilmek istendiğini gördü. “Ne pahasına olursa olsun,” diyerek, mücadeleye koyuldu.
28 ŞUBAT’TA, KUR’AN KURSLARI KAPATILIYORDU
Dr. Süleyman AKTAŞ, Pendik ve Kartal kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. AKTAŞ, her iki ilçede de uzunca bir süre müftülük yaptı. Müftülük yaptığı yılların bir bölümü ise, 28 Şubat sürecinde gerçekleşti.
Baskıların, dayatmaların, kapatmaların hüküm sürdüğü o yıllarda Dr. Süleyman AKTAŞ, cesaretle insiyatif kullanarak, hayati icraatlar gerçekleştirdi.
Halen Nevşehir İl Müftülüğü görevini yürüten AKTAŞ’ın, 28 Şubat sürecindeki gayretleri, övgüye değer nitelikte.
BAŞBAKANA ULAŞTI
O günlerde, Danıştay’ın, Kur’an Kursu eğitimindeki yasaklamaları, AKTAŞ’ı harekete geçirir. Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan AKTAŞ, büyük bir yanlışlık yapıldığını görerek, dönemin ANAP Milletvekili Halit Dumankaya’ya hazırladığı dosyayı verir. Dumankaya, Dr. Süleyman AKTAŞ’ın öngörülerini içeren dosyayı, dönemin Başbakan’ı Mesut Yılmaz’a elden ulaştırır. Başbakan, yanlış uygulama yapıldığı yönünde uyarılır ve ikna edilir.
Mesut Yılmaz’ın talimatıyla, Müftü AKTAŞ’ın hazırladığı dosya, Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderilir. Diyanet İşleri Başkanlığı, 29 Mayıs 1998’de, Süleyman AKTAŞ’ın öngörüleri doğrultusunda Mehmet Nuri Yılmaz imzalı bir genelge yayınlayarak, il ve ilçe müftülüklerine ulaştırılmak üzere valilikleri bilgilendirir.
AKTAŞ’IN ÇALIŞMASINI DİYANET TÜM TÜRKİYE’DE UYGULADI
Süleyman AKTAŞ’ın kaleme aldığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderilen yazı şöyle;
“Kur'an Kursları Yönetmeliği’nin 9. maddesinde, kurs bulunmayan veya bulunup da ihtiyaca cevap vermeyen yerlerde ve müftülükçe uygun görülen camilerde "Kur'an-ı Kerim Kursları" düzenlenebilir. Bu kurslarda, müftülüklerce görevlendirilen îmam-Hatip ve Müezzin-Kayyımlar, arzu eden vatandaşlara, Başkanlık Mevzuatı ile kendilerine verilen görev ve yetki gereğince, Kur’an-ı Kerim’i ve gerekli dini bilgileri öğretirler.
Bu kursa katılacaklarda, yas sınırı aranmaz. Müracaat çok olduğu takdirde, ilgili müftülük, yaş gruplarına göre bir sınıflandırma yapar ve ders saatlerini, bu sınflandırmayı göz önünde bulundurarak düzenler.
Kursa katılan her gruba, her gün, en az iki saat ders verilir. Bu derslerde, Başkanlık’ça kurslar için kabul edilen müfredat programından ve ders kitaplarından yararlanılır.
Buna göre; Kur’an Kursu ve camilerimizde Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretilmesinde kısıtlayıcı bir engel bulunmamaktadır. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da cami ve Kur'an Kurslarımızda eğitim ve öğretime devam edilecektir.”
FATİH ÜNİVERSİTESİ’Nİ DE O KURTARDI
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu genelgesinden sonra yaz Kur’an Kursları, yeniden açılır ve faaliyetine devam eder.
Dr. AKTAŞ’ın gayretleri sonucu, camilerdeki Kur’an eğitimi, ara vermeden devam eder.
Dr. Süleyman AKTAŞ, yine o dönemde önemli bir başarıya imza atar. İstanbul’daki Fatih Üniversitesi kapatılmak üzeredir. Konu mahkemeye intikal etmiştir ve kuvvetle muhtemel kapatılma yönünde karar çıkacaktır.
Konu, üniversitenin kuruluşuna öncülük eden iş adamları kanalıyla Dr. AKTAŞ’a aktarılır. AKTAŞ, derhal harekete geçer ve Ankara’ya gidilir. Başbakan Mesut Yılmaz ile temas sağlanır ve kapatılma gerçekleşmez. Böylelikle, Türkiye’nin güzide bir eğitim kurumu kapatılmaktan kurtulur.
Hizmet adamlarının öncülüğünde kurulan Fatih Üniversitesi, günümüzde ülkemizdeki en başarılı özel üniversiteler arasında gösterilmektedir.
BAŞARILARLA DOLU 10 YIL
Dr. Süleyman AKTAŞ, Pendik’te 2000-2009 yıllarında, yaklaşık 10 yıl müftülük yaptı. Bu süre içerisinde de önemli atılımlar ve hizmetler gerçekleştirildi. İlçeye modern camiler kazandırıldı. Haseki Eğitim Merkezi, Pendik’e getirildi. Cami görevlilerindeki liyakat esaslı görevlendirme, cemaatin takdirini kazandı. Pendik’teki din eğitimi, zirve noktasına ulaştı.
AKTAŞ, Pendik’ten önce Kartal ve Adalar Müftülüğü görevlerinde de bulundu. Yaklaşık 1 yıldır da, Nevşehir İl Müftüsü olarak görev yapıyor.
CESUR MÜFTÜ
Dr. Süleyman AKTAŞ’ın, 28 Şubat’taki olumlu çalışmaları, Tuncer ÇETİNKAYA’nın 2005 yılında yayınlanan ve yok satan, ”En Uzun Şubat” ,isimli kitabında olayın kahramanlarıyla birlikte anlatılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.