• BIST 9451.37
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Niçin KASKO yaptırıyoruz?

Niçin KASKO yaptırıyoruz?
Kasko ve sigortanın ne anlama geldiğini başımız sıkışmadığı sürece bilmeyiz. Tüketici ancak mağdur duruma düştüğü andan itibaren, haklarını aramaya başlar. Hatta çoğu kişi kasko yaptırırken, ne gibi hakları olduğunu bile bilmez. Önemli olan, fiyat avantaj

AK Sigorta Acentesi ve NOVİ Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Şenay, gazetemize KASKO'yla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. KASKO yaptırıldığını, ancak tam anlamıyla neleri içerdiğinin kamuoyu tarafından pek bilinmediğini kaydeden Şenay'la bir söyleşi gerçekleştirdik.

Toplumda her iki kişiden birisini ilgilendiren KASKO sigortasıyla ilgili enine boyuna konuştuk.

Kasko Ne Zaman Başlar? 

Kasko ve sigortanın ne anlama geldiğini başımız sıkışmadığı sürece bilmeyiz. Tüketici ancak mağdur duruma düştüğü andan itibaren, haklarını aramaya başlar. Hatta çoğu kişi kasko yaptırırken, ne gibi hakları olduğunu bile bilmez. Önemli olan, fiyat avantajı ve aracın kağıt üzerinde güvenceye alınmış olmasıdır. 

Peki çoğu zaman ne içerdiğini bile bilmeden her hangi bir sigorta şirketine yaptırdığımız kasko nedir? Tüketiciye neler kazandırır?

Kaskonun yasalar çerçevesindeki tanımını anlamak biraz güç. Sigorta ile sigortacı, sigortalının, karayolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz (taşıtlar), römork veya karavanlar ile iş makinelerinden ve lastik tekerlekli traktörlerden doğan menfaatinin doğabilecek zararlar dolayısıyla ihlali sonucu uğrayacağı maddi zararları temin eder. Kısacası araç sahibinin karayolunda aracına gelebilecek zararlardan dolayı aracını bir sigorta şirketi ile güvence altına almasıdır. Araca gelebilecek zararlar denildiğinde ise akla ilk olarak trafik kazaları, hırsızlık ve kötü niyetli hareketler gelir.

Daha açık bir tanımla kasko sigortası aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır isteğe bağlı bir sigorta türüdür

Kasko sigortası ekstra teminat primleri yatırılmadığı sürece Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Fakat yurt dışı için hizmet veren sigorta şirketleri de bulunmaktadır.

Kasko, sigorta priminin tamamının veya taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa, peşinatın ilk taksitinin teslim edildiği andan itibaren, sigortacının, sigortalıya, poliçesini teslim etmesi ile birlikte başlar. Prim borcu sigortalı tarafından sigorta şirketine belirlenen tarihten sonraki 30 gün içinde ödemezse sigorta şirketi sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etme hakkına sahiptir. Kasko sigortası, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12:00’de başlar ve 365 gün sonra öğleyin saat 12:00’de sona erer.

 

Kasko Sigortalarında Araç Bedelleri Nasıl Belirlenir ? 

•Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanan Kasko Değer Listelerinde yer alan bedellere uyulması gerekmektedir. 

•Acenteler, şirketimize online yoluyla bağlı bulundukları bilgisayar programlarında görülen ve bu esaslarca belirlenen sigorta bedellerinin % 10 altında değer verilebilir. Sigorta bedelleri, araçların vergi, resim ve harçlar dahil fiyatlarıdır. 

Kasko Poliçelerinde yer alan Enflasyon Koruma ne anlama gelmektedir? 

•Sigorta edilen aracın poliçede belirtilen Sigorta Bedeli (görüntü, iletişim cihazları ile taşınan emtea dahil), her ay için DİE tarafından ilan edilmiş olan TEFE ’ye göre hesaplanarak belirlenecektir. 

•Ancak bu şekilde tespit edilecek olan sigorta bedeli hiçbir şekilde aracın hasar tarihindeki piyasa rayiç değerini aşmayacaktır. 

•Aracın poliçe başlangıç tarihinde tam değerden sigorta ettirilmesi şarttır. Yapılacak incelemede aracın sigorta başlangıç tarihinde, piyasa rayiç değerinin altında sigorta edildiğinin tespit edilmesi halinde eksik sigorta uygulaması yapılacaktır.

Aracımda birden fazla hasar var ise ve bu hasarlar daha önce şirketinize bildirilmemiş ise tazminat talep edebilir miyim ? 

•Kasko Poliçesi Genel Şartlarının B1.1 Maddesi “ Rizikonun gerçekleştiğinin öğrenilmesinden itibaren en geç BEŞ iş günü içerisinde hasarın sigorta şirketine bildirilmesi koşulunu ön görmektedir. Poliçede belirtilen sürede ihbarı yapılmayan ve dosyası açılmayan hasarlar (mücbir bir sebep yok ise) ihbar sorumluluğu yerine getirilmediği için değerlendirmeye alınmamaktadır 

Aracımın anahtarları evden çalınarak arabam kapımın önünden çalındı kasko poliçem hasarımı karşılar mı? 

•Aracın anahtarı evden çalınarak, arabanın çalınması söz konusu olursa tutanak tutulması şartı ile hasar karşılanır. 

Aracın aksesuarları kasko sigortalarına dahil midir? 

•Standart lastik ve jantlar otomatik teminat kapsamındadır. Araca sonradan ilave edilen özel lastik, çelik jantlar, değer olarak standartlarından farklı olduğu için, değerleri sigortalı ile sigortacı tarafından mutabık kalınarak tesbit edilmeli, poliçede ayrıca belirtilmelidir. Orijinal olmayan radyo, teyp, kolonlar, equalizer, klima, alarm, telsiz, telefon, faks, otomatik anten, takometre gibi cihazlar, ancak ek prim alınarak kasko poliçesi kapsamına dahil edilebilirler. Bu tür cihazların marka ve bedellerinin kasko poliçesinde mutlaka gösterilmesi gerekmektedir. Bu cihazlar aracın orijinalinde var ise orijinal olduğu da belirtilmelidir.

Sigortalı Araç Çalındığında, Hasar Tazminatı Ne Şekilde ödenir? 

•Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, sigortacı tazminatı öder. (İlgili makamın aracın bulunmadığına dair yazılı beyanı şarttır.) 

•Bu ödemeyi takiben çalınan araç bulunduğu takdirde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür; sigortalı, aldığı tazminatı iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devreder. 

Çalınan Araç Bulunduğunda Hasarlı İse, Bu Hasar Kasko Poliçesinden ödenir mi? 

•Evet. Henüz tazminat ödemeden önce araç bulunduğunda, zaten sigortalı aracını sigortacıya bırakamaz; ancak hasarı sigortacı tarafından ödenir. 

Eğer tazminat ödendikten sonra araç bulunursa sigortalı tazminatı iade edip aracını geri alabileceği gibi, mevcut hasarı da sigortacı tarafından karşılanır. Hasarsızlık İndirimine Hak Kazanmış Bir Aracın Satılması Halinde, Yeni Alınan Araçta da Bu Hakkın Devamı Sağlanabilir mi? 

•Evet, sağlanabilir. Ancak hasarsızlık indiriminden yararlanabilmek için yeni aracın kendisi, eşi veya hissesi olduğu şirket adına alınması gerekir. Yeni araç alınıncaya kadar geçen süre 180 günden fazla olmamalıdır. Veya mevcut poliçenin iptali yapılmaz.Vade bitim tarihine kadar poliçe dondurulur. Yeni alınan araç poliçeye dahil edilir. 

Hasarımı hangi durumda eksik alırım? 

•Sigorta ettirmiş olduğunuz kıymetin değerinin mutlaka gerçeği yansıtmasına dikkat ediniz. Herhangi bir hasar anında hasar gören kıymetin hasardan bir gün önceki değeri sigorta edilmiş olan bedelden yüksek ise hasarınızı bu oranda eksik almanız söz konusu olacaktır. 

Hasar Tazminatı ödeme şekilleri nasıldır? 

•Sigortalı aracını anlaşmalı olmayan serviste yaptırdıysa; ödeme şirket tarafından ,ruhsat sahibi adına olan vadesiz TL hesabına dosya onaylanıp ibraname imzalandıktan sonra yapılır. 

•Sigortalı aracını anlaşmalı olan bir serviste yaptırdıysa;ödeme şirket tarafından servis hesabına yapılır. 

Hasar dosyam hangi durumlarda red edilir? 

•Hasar dosyanız ile ilgili evraklar “Sigorta Genel Şartları” çerçevesinde incelenir ve sonuçlandırılır. Oluşan hasarınız “Genel Şartlar” çerçevesinde teminata giren bir hadise ise dosyanız için ödeme günü verilecek , teminat kapsamına girmeyen bir hadise ise tarafınıza gerekçeli red kararı gönderilecektir. Hasar anında poliçenizin tahsilat durumu kontrol edilecektir. Poliçe teminatlarınızın başladığından emin olabilmek için mutlaka poliçenizin prim ödemelerini zamanında yapmaya dikkat ediniz. 

•Primlerimiz poliçede belirtilen tarihlerde ödenmemiş ise hasar tazminatımızı alabilir miyiz ? Primler, poliçe üzerinde yazılı süre ve koşullarda şirketimize ödemediyseniz tazminat talebiniz yerine getirilemez. 

Hasar ile ilgili sorularımızda nereye başvurmalıyız? 

•Hasar ihbarından , dosyanın tamamlanmasına, ödeme bilgisinden eksper tayinine kadar her konudaki sorularınız için öncelikle acenteliğimizi arayarak bilgi alabileceğiniz gibi HASAR İLETİŞİM MERKEZİNİDE arayabilirsiniz. 

Kiralık Araç Hangi durumda verilir? 

•Aracın trafikte seyredemeyecek şekilde kısmi hasara uğraması ve/veya bu hasar sonucu kırık farlar, tehlikeli sarkan keskin parçalar veya araç kullanımı sırasında düşecek parçalar gibi; aracın trafikte güvenli seyretmesine engel teşkil eden hasarlarda kiralık araç verilir. 

Sayın Şenay, verdiğiniz aydınlatıcı bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Okurlarımızın faydalanacağını ümit ediyoruz.

Asıl ben teşekkür ediyorum, böylesine önemli bir konuyu gündeme getirme fırsatı verdiğiniz için.

RÖPORTAJ: Yaşar ŞİMŞEK

Konuyla ilgili Serkan Şenay'dan bilgi almak isteyen okurarımız 0216 354 65 00-0532 272 10 89 nolu telefonları arayabilirler.





  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113