Milli Savunma Bakanlığınca, "Türkiye'nin NATO'ya katkıları"na ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
MSB Müşavirliği, Plan, Koordinasyon ve Analiz Şube Müdürü Piyade Albay Olcay Denizer, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin NATO'ya üye olduğu 18 Şubat 1952'den beri uluslararası güvenlik ve istikrara önemli katkılar sağladığını belirterek, "NATO hala güvenilir, caydırıcı ve sürdürülebilir bir ittifak olma özelliğini korumaktadır." dedi.
MSB'den yapılan açıklama şu şekilde:
Türkiye 70 yıldan beri üyesi olduğu NATO'da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir ve getirmeye devam edecektir. 2019 yılında NATO bünyesinde 23 tatbikat gerçekleştirildi. Bunların 3'ü Türkiye ev sahipliğinde yapıldı.
Türkiye NATO'da tam siyasi kontrole sahiptir ve veto hakkı vardır. NATO'nuın avrupa dışı birçok bölgede düzenledii operasyonlara Türkiye askeri katkıda bulunmuştur.
NATO 11 Eylül sonrasında tarihinde ilk kez Avrupa dışına çıkarak Afganistan'a operasyon düzenlemiştir. NATO'nun Avrupa dışı birçok bölgede düzenlediği operasyonlara Türkiye de katkı sağlamıştır. NATO, Türkiye'nin güvenliğinde önemli bir role sahip olmuş, Türkiye de her zaman diğer müttefiklerle paylaştığı ortak değerlerin savunulması yönünde üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmiştir. Halihazırda bölgesel ve küresel anlamda barış ve istikrarı desteklemek üzere çeşitli bölgelerde icra edilen NATO harekat ve misyonlarına en fazla katkı sağlayan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Bu desteğini yaklaşık 2000 personel ile sürdürmekte. İttifakın Stratejik Konsepti ışığında kriz mukabele harekatlarında görevler üstlenmektedir.
İDDİALAR GERÇEK DIŞI
Güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamalarda ise şu ifadelere yer verildi:
NATO'nun 29 üyesi var ve kimse Türkiye'nin NATO'ya katkısını tartışamaz. Türkiye coğrafi olarak NATO'nun güney kanadında verdiği katkılarla NATO'nun tam merkezinde yer almaktadır.
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği askeri harekata, NATO'nun yeteri kadar siyasi destek vermediği gerekçesiyle ittifakın Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planlarını engellediği yönündeki açıklamalara güvenlik kaynakları, "İddialar gerçek dışı, NATO'nun prosedürleri var ve bunlar işlemektedir. Türkiye'nin şantaj yaptığı ifadeleri kabul edilebilir bir durum değildir." cevabını verdi.
NATO'DAN GÜNCELLEME İSTENECEK
Avrupa'nın terör örgütü PKK/YPG’nin hamiliğine soyunduğu bir dönemde gerçekleşecek NATO liderler zirvesinde Türkiye, güncelleme önerisinde bulunacak. NATO’nun, Sovyet ve soğuk savaş dönemi şartlarında kurulduğuna dikkat çeken Türkiye’nin, zirvede özetle “NATO yeni tehdit durumunu okuyamadı. Kendini yeni döneme göre güncellemeli, gerekirse NATO sözleşmesi maddeleri tümüyle ele alınmalı” demesi bekleniyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yarın Londra’da NATO Liderler Zirvesi’ne katılacak. NATO üyelerinin Türkiye’nin PKK/YPG ile mücadelesinde yeterli desteği vermemesi, NATO üyesi ABD’nin terör örgütüne açıktan destek vermesinin gölgesinde gerçekleşecek toplantıda, önemli tartışmaların yaşanması bekleniyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Başkan Erdoğan Londra’daki toplantıda, NATO’nun küresel tehditlere karşı kurumsal olarak kendini güncellemesi gerektiğini dikkat çekecek.
Kaynak:Haber7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.