• BIST 9367.77
  • Altın 2955.021
  • Dolar 34.4743
  • Euro 36.41
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 16 °C

Mucize bitki!

Mucize bitki!
Kullanımı eski uygarlıklara dayanan haşhaş, doğada bulunan en kuvvetli ağrı kesicidir. Haşhaş hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

Özellikle kronik uykusuzluğa şifa olan haşhaş vücudun enerjisini yükseltir. Kahvaltı da haşhaş ezmesi tüketerek kronik yorgunluğa iyi gelir. Haşhaş hangi hastalıklara iyi gelir? Haberin detayında haşhaşa dair her şeyi bulabilirsiniz.

Asya kökenli olan haşhaş tohumu eski uygarlıklar tarafından keşfedilen ve tıbbı tedavilerde kullanılan doğal ağrı kesicidir. Bilim literatüründe "Papaver somniferum" adlandırılan haşhaş, ülkemizde Afyon ve Kütahya ilçelerinde yetiştirilir. Gelincikler ailesine mensup olan haşhaş tohumu, uyku için oldukça etkili bir bitkidir. Yaz kış üretilebilen haşhaş güneşte bekledikçe kahve rengimsi olur. Tatlı ve salatalarda kullanılan haşhaş aynı zamanda bazı yörelerde yemeklerin içerisine baharat olarak da eklenirmiş. İçeriğinde morfin, kodein, tebain, papaverin ve narkotin gibi yatıştırıcı maddeler bulunur. Ay başında kadınların yaşadığı şiddetli adet sancılarını azaltma da ve kronik uykusuzluk çekenler için haşhaş tohumu çayı uzmanlar tarafından önerilir. Ancak içerdiği güçlü yatıştırıcılar nedeniyle haftada en fazla üç kez tüketilmesi önerilir. Sindirimi temizlemede etkili olan haşhaş tohumu, kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılır.

icinr.jpg
Vücut ağrılarını bitiren mucize! Çemenin faydaları nelerdir? Çemen otu çayı ne işe yarar?
KAHVALTIDA HAŞHAŞ EZMESİ YERSENİZ...

Tohumlar ezilerek elde edilen haşhaş ezmesi, tiamin, riboflavin, lesitin, amorf bir alkaloid, oksalik asit ve pentozanlar gibi maddeler bakımından zengindir. Özellikle kahvaltı vaktinde tüketilen haşhaş ezmesi damar sertliğini önler. Böylece kalp ve damar hastalıklarını engeller. Bunun yanı sıra gün boyu hem enerji verir hem de sakinlik vererek psikolojiyi olumlu etkiler. Bağışıklığı güçlendirdiğinden ağız içi yaralara neden olan  virüsün etkisini azaltır. Mide duvarını güçlendirir. Kabızlık sorununu giderir. Ramazan ayında ise sahurda tüketilmesi önerilir. 

icin-cocuk.jpg
HAŞHAŞIN FAYDALARI NELEDİR?

Vücuda besinler aracılığı ile giren bazı enfeksiyonlu hücreler ve maddeler sindirim sistemini deforme eder. Bu da mesane iltihabına veya kabızlığa neden olur. Haşhaş içerdiği maddeler sayesinde vücuttaki bu birikimi idrar ve dışkılama yolu ile atar. 
 
Beyin sağlığı için en etkili mineral omega - 3'tür. Bu mineral bakımından en zengin besin balıktır. Ancak balık tüketmeyenler için diğer en ideal besin haşhaş olabilir. Haşhaşın içerdiği özede omega -3 yağ asidi bulunur. Asit sinir hücrelerinin daha sağlıklı işlemesini destekleyerek unutkanlık ve alzehimer gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önler. Ayrıca omega-3 yağ asidi kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
 
Yüksek enfeksiyona bağlı diş etlerinde iltihaplanma, dişte çürüme ve ağız içerisinde bunlara bağlı koku meydana gelir. Bu durumu engellemenin en doğal yolu haşhaştır. Haşhaş tohumlarını bir bardak sıcak suya atıp demleyin. Daha sonra su ile gargara yapınız. Enfeksiyon geçene kadar bu yöntemi tekrar edebilirsiniz.
 
İçeriğinde demir ve çinko barındıran haşhaş kandaki hücrelerin oranlarını dengeler. Böylece demir eksikliği gibi ciddi hastalıklara davetiye hazırlayan rahatsızlığın oluşumunu engeller. 
 
Haşhaş tohumu sinir hücreleri sakinleştirir. Vücutta stres ve depresyona bağlı gelişen olumsuzlukları gidererek kişinin rahat bir uyku çekmesini sağlar. Uykudan bir iki saat önce bir su bardağı su ve bir tatlı kaşığı haşhaş tohumunu 5 dakika kaynatın ve tüketin. Ancak bu uygulamayı iki günde bir aralıklı yapınız. 
 
Oleik asit meme kanserine neden olan hücrelerin mutasyona uğramasını önlemede etkilidir. Yapılan araştırmalarda düzenli haşhaş tohumu tüketen kadınların tüketmeyen diğer kadınlara oranla daha sağlıklı olduğu tespit edilmiştir.
 
Yüksek lif sayesinde uzun süreli tok tutmayı sağlar. Diyet yapanlar için ideal bir tohumdur. 
haşhaş nasıl tüketilir


HAŞHAŞ TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

Tohumlar ezilerek tahin ya da bal ile karıştırılarak kahvaltıda tüketilebilir. Ayrıca tohumlar keke yapımında da kullanılabilir. Diyet yapanlar gün boyu enerjilerinin yüksek olması için yoğurtla karıştırarak bir kase yiyebilir. Yemek ve salatalara da eklenebilir. Bunun yanı dışında cilde de faydası olduğundan kozmetik sanayide de ham madde olarak kullanılır. 

HAŞHAŞIN ZARAR VAR MIDIR?

Her besinde olduğu gibi haşhaş da alerjiye neden olabilir. Bu yüzden alerji testi yapılmasında fayda var. Aksi halde kaşıntı, kusma ve cilt yüzeyinde kabarmalara neden olabilir. Ayrıca fazla tüketildiğinde sindirim sistemini bozar. Aşırı ishale neden olur. Bu da hızla vücudun sıvı kaybetmesine yol açar. 

NOT: Haşhaş tohumunu kullanmadan önce mutlaka bir uzmana başvurunuz. Uyuşturucu madde olarak kullanılan haşhaş ise işlem görmüş maddedir. Yukarıda belirtilen yazıdaki haşhaş tohumudur.  KAYNAK:HABER7

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113