Gençlerin sorularını da yanıtlayan Başkan Yazıcı, “Milli ve manevi değerlerimizi bilmeden ilerlememiz mümkün değil. Bu değerlerimizi bilmediğimiz sürece olduğumuz yerde sayarız” dedi.
Tuzla Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Başkan Gençlerle Buluşuyor” isimli söyleşi, Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, yazar Yusuf Özkan Özburun’un moderatörlüğünde düzenlenen programda hem önemli açıklamalarda bulundu hem de öğrencilerin sorularını yanıtladı. Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi mehteran takımının konseri ile başlayan program, Başkan Yazıcı’nın akıcı konuşması, gençlerin geçmişten günümüze bağlantı kurdukları sorularla keyifli bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.
Başkan Yazıcı’dan Demokrasi Üzerine Notlar
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, kaleme aldığı “Demokrasi’nin Kısa Tarihi” isimli kitabında bahsi geçen konuları yorumladı. Tanzimat’tan günümüze ıslah hareketleri, seçimler, darbe ve ihtilaller hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Yazıcı, bir soru üzerine dünya ölçeğindeki tespitini şu şekilde dile getirdi: “Tarihi sürece baktığımızda doğu batıdan daha insancıl, insana daha çok yaklaşan bir demokrasi anlayışı sergilemiştir. Bugün olmamız gereken irtifanın çok altındaysak, geçmişte yaşanılan iç çekişmelerin yaşattıklarından kaynaklanmaktadır. Biz birbirimize kenetlenirsek dünyada elde edemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Demokrasiniz zayıfladığı anda hiçbir alanda ilerleyemezsiniz”
Sol, “Bir Daha Hiç İktidar Olmayacağız” Düşüncesiyle Başkanlık Sistemine Karşı Çıkıyor
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bir soru üzerine kamuoyunda sıkça tartışılan başkanlık sistemi hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Mevcut parlamenter sistem ve başkanlık sistemini karşılaştırmalı olarak paylaşan Başkan Yazıcı, “Şu anda “Şimdi bir Başkan çıkacak, her dediği olacak” diye konuşuluyor ama böyle bir şey söz konusu değil. Demokraside yasama, yürütme ve yargı vardır. Yasamayı meclis yapar. Yürütmeyi hükümet yapar. Yargının da ayrı bir bağımsızlığı vardır. Yürütme, mevcut sistemde yine yasamayı yapan meclisten çıkıyor. Dolayısı ile çok fazla bağımsız olduğunu ben düşünmüyorum. Hükümet ve Başbakan hangi yasayı gönderirse kendi milletvekilleri, kendi bakanları hiçbir yasayı geri çeviremez. Başkanlık sistemi bence bu organları birbirinden daha da ayırıyor. Başkanlık sisteminde milletvekilleri, sadece ve sadece milletvekili olmak için seçilir. Örneğin Tuzla’nın, Pendik’in milletvekili olur ve başkan seçilen kişi de aynı şekilde kendi bakanlarını atar, meclis sadece halkın hakkını korur. Başkan o seçmiş olduğu bakanları ile beraber bu işi yönetir. Seçmiş olduğumuz milletvekili, başkanla aynı partiden milletvekili olmak zorunda değil. Milletvekilinin bakan olmak gibi heyecanı veya başkanı seçtiğimiz listeden olmadığı için de halkın daha çok hakkını savunan duruma gelir. Dar bölge seçim sistemiyle milletvekilleri seçilir. Çok net söylüyorum; şu anki cumhurbaşkanlığının yetkileri o zaman seçilecek başkanın yetkilerinden çok daha ileri, çok daha fazla. Başkanlık sisteminin yasama, yürütme, yargı ayrımına da daha çok hizmet edeceğine inanıyorum. Başkanlık sistemi, demokrasi sisteminin bir tık ilerisi” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, başkanlık sisteminin kişiye özel bir düzenleme talebi olmadığının altını çizerek karşı çıkılmasının itiraf edilmeyen gerekçesinde “İktidar olamama” düşüncesi bulunduğunu söyledi. Başkan Yazıcı, şu ifadeleri kullandı: “Aslında şu söylenemiyor, itiraf edilemiyor. Başkanlık sistemine karşı olanlar, bu sistemin kötülüğünden konuşmuyor. Türkiye’de siyasal tercih olarak baktığımızda yüzde 30 oranında sol, yüzde 70 oranında sağ ayrımı var. Başkanlık sisteminden devletin ve milletin fayda görüneceği biliniyor da sol adına “Bir daha hiç iktidar olmayacağız” düşüncesiyle karşılık bulmuyor. Bu konudan dolayı başka bir açıklaması yok. Bunun iyiliği konusunda herkesin hemfikir olduğuna eminim. İstememelerinin tek sebebi aslında budur.”
Tuzla Belediyesi’nin Gençlik Politikaları
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Belediyesi’nin eğitim ve gençlik hizmetlerine temel oluşturan hizmet politikası hakkında da soruları yanıtladı. “Batı, tarihi köklerini bilmeyen kişiyi devlet adamı yapmıyor” vurgusunda bulunan Başkan Yazıcı, “Milli ve manevi değerlerini, köklerini yitirmiş bir neslin, bireysel, toplumsal ve medeniyet olarak gelecekte başarılı olması mümkün değil. Medeniyet olarak tarihi köklerimizi bilmek zorundayız. Bizim milli manevi değerlerimizi bilmeden bir yere gitmemiz mümkün değil olduğumuz yerde sayarız ama bu sadece ve sadece devletin kamu otoritesi ile olmaz. Bunda devletin de eğitim sistemi lazım ama bireyin mutlaka bu konuda kendini geliştirmek istemesi lazım. Sizin kendi kendinizi mutlaka bir şeye yönlendirmeniz lazım. Dünya artık küçüldü. Bir gencimiz Dede Efendi’yi biliyorsa Mozart’ı da dinlesin, bunu çok kafanıza takmayın ama Dede Efendi’yi bilmeden sadece Mozart’ı biliyorsa sorun vardır.
Gençlerimizin okulun dışında ikinci bir adreste donanımlı bireyler olması için her şeyle uğraşıyoruz. Gençlerimizin sadece ve sadece bir meslek edinmek için mücadele edebilmesi değil gerçek anlamıyla donanımlı bir insan olarak yetiştirilmesi düşüncesindeyiz. Yoksa bir kişi tüm okulları sırayla bitirip doktor olur. Sadece doktor olur. Birisi de mühendis olur, öbürü de mimar olur. Birisi gider liseyi bitirir. Bir ara eleman olarak çalışır ama müzikle, felsefeyle kendini geliştirir. Bence o kişi doktordan çok daha donanımlıdır. Biz, gençlik politikalarımızda bunu yapmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, programa katılan Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi, Ensar Vakfı, Yedi Hilal Derneği, İlim Yayma Cemiyeti ve Türkiye Gençlik Vakfı’na kayıtlı gençlerle söyleşinin ardından fotoğraf çektirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.