• BIST 9469.19
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Masum yalanlar mitomani habercisi olabilir!

Masum yalanlar mitomani habercisi olabilir!
Hayatta hepimiz çeşitli nedenlerle zaman zaman yalana başvurabiliyoruz.

 

Masum beyaz yalanlar ‘’Mitomani’’ habercisi olabilir

Çoğu zaman bu yalanlara kimseye zarar vermeyen masum beyaz yalanlar gözüyle bakıyor olsak ta ilerleyen evrede bu durum patolojik boyutlara ulaşabilir.

Tıpta bir çeşit dürtü ve kontrol bozukluğu olarak tanımlanan yalan söyleme hastalığı (mitomani) hakkında bilgi veren Emsey Hospital Psikiyatri Uzmanı Dr. Mirvari Özaltay, ‘‘sıradan yalanlar hedefe yönelik, fayda sağlamak veya sorunlardan kaçınmak için söylenirken, patolojik yalanlar genellikle amaçsızdır. Kişi kurguladığı fantastik dünyada yaşamaya başladıysa ve söylediği yalana artık kendi de inanıyorsa patolojik boyuta geçilmiş demektir’’ dedi

Mitomani gençlerde daha çok görülüyor

Genel popülasyonda görülme sıklığının bilinmemesine karşın, 72 vaka üzerinden yapılan araştırmaya göre yalan söyleme davranışının başlama yaşı 16, farkına varılma yaşının ise 22 olduğunu belirten Psikiyatrist Mirvari Özaltay ‘’patolojik yalan’’ üzerine yapılan aynı araştırmada cinsiyet oranlarının eşit olduğu ancak sözel IQ'su yüksek olan bireylerde sayısal IQ ‘ya oranla daha fazla yalan söyleme hastalığı görüldüğünü paylaştı.

‘’Alman doktor Anton Delbruck, ‘Patolojik Yalancılık’  kavramını tanımlayan ilk doktor olarak tanınır. Dr. Delbruck, gözlemlerine dayanarak; yalan söyleyen bazı hastalarının fazla anormal olduklarını ve onların oranın dışında bırakılıp özel bir kategoride sınıflandırılmalarının gerektiğini söylemiştir. Akabinde yalan söyleme davranışını  "pseu-dologia phantastica"(fantastik inanç)  olarak tanımlamıştır. ‘’ diye konuşan Psikiyatrist Mirvari Özaltay ‘’Mitomani’’ tanı ve tedavi süreçleri hakkında şunları söyledi.

Kolaylıkla söylenebilen yalanlar doyurulmamış bir ihtiyacın sonucudur.

Mitomani ruhsal bir problem olarak kabul edilir, çünkü gerçekliğin ötesinde bir değerlendirme ve kurgulama süreci söz konusudur. Aynı zamanda yalanın net bir şekilde alışkanlık haline gelmiş bir şeklidir.

Hastaların yalan söyleme konusunda iç görüleri düşük (gerçeğin farkındalığı) olduğu için genellikle kendi duygusal ihtiyaçlarına yönelik kurguladıkları yalanları söylerler. Kolaylıkla söylenilen yalanlar doyurulmamış bir ihtiyacın sonucu gibidir. Bu gibi durumlarda tatmin boyutu arttıkça kişinin bu davranışı bırakması zorlaşabilir.

Patolojik yalancılığın kronik ve tekrarlanan bir davranış olmasının yanı sıra belirgin olarak elde edilen yararının yetersiz  olduğu not edilmiştir. Yalanlar genellikle kolay çürütülebilir hikayelere dayanır, fantastik ve kapsamlı olması ile beraber, ayrıntılı ve karmaşıktır.

Çoğunlukla tek amaç, odak noktası olmak.

Patolojik yalancılığın bir özelliği de bazı araştırmacıların "yalanın başlı başına bir haz olarak görüldüğü" sonucuna varmalarına olanak sağlamıştır. Sıradan yalanın aksine "Patolojik Yalancılık" ta ödül yalancı için içseldir (bilinçli olamayan), diğerinde ise bir beklenti vardır. Bu hastaların genellikle tek amacı vardır, odak noktası olmak. Dikkatleri üzerine çekmek için yoğun bir istek ve arzu duyan kişi bunu başarabilmek adına olayları inanılmayacak derecede büyütmeye, abartmaya, dramatize etmeye başlar. Bunu sağlamak için de mecburen yalana başvurur.

Mitomani’nin tedavi yöntemleri

Psikoterapi seçilebilecek en doğru tedavi yöntemidir. Dürtünün hasta için anlamının araştırılması, empati ile yaklaşılması, başa çıkma yollarına yönlendirilmesi ve anksiyeteli bireyler için de gevşeme teknikleri uygulanabilir.

Farmakoterapotik seçenekler patolojik yalancıların bir alt kümesinde dürtüselliği azaltma veya yalan söyleme dürtüsüne ilişkin kompülsiyonları azaltmada  yardımcı olabilir. Buna ek olarak merkezi sinir sistemi anormallikleri üzerine yapılan araştırmalar farklı terapi amaçlı müdahalelerin gelişmesini sağlayabilir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113