Edebiyat dünyasının birbirinden değerli yazarlarını Pendiklilerle buluşturan Edebiyat Festivali kapsamında Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Doğan söyleşisi gerçekleşti. Moderatörlüğünü Bünyamin Demirci`nin yaptığı söyleşide Doğan, edebiyatın temel metinleri meselesinin kültürel değişimlerden dolayı devamlı ertelendiğini belirtti. Atatürk Kültür Merkezi`nde gerçekleşen söyleşide Doğan: “Bu konu 1920`lerde tartışıldı. Harf İnkılabı’ndan sonra okunacak kitap kalmadı.1933`te üniversite kurulunca Avrupa`dan davet edilen uzmanlar bir rapor hazırladı. Doğru dürüst Latin harfli kitap yok. Eski harfli kitaplar da yasak. Dolayısıyla üniversite öğrencilerinin okuyacağı kitap da yok.” dedi.
Bizim zihinlerimizi Batı edebiyatı doldurdu
1940`ta güçlü Harf İnkılabı’nın yeniden başladığını söyleyen Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Doğan: “O yıllardan itibaren Batı klasiklerinin yayını başladı. 1.200 civarı eser yayınlandı. Bizim zihinlerimizi dolduran eserler bunlar oldu. Sonra “Dünya Amerika`dan, İngiltere`den ve Fransa`dan mı, ibaret? Başka ülkelerin klasik metinleri yok mu?” diye eleştiriler gelmeye başladı. O zaman Şark İslam Klasikleri diye bir dizi başlatıldı. Bunun ilk kitabı da Mesnevi oldu. Toplam 66 kitap basıldı. Ancak 1940.lı yıllarda basılan Şark İslam Eseri 5`i geçmez. Gerisi 60.lı ve 70.li yıllarda basıldı. Zihnimiz bu şekilde dolduruldu.” şeklinde konuştu.
Zihin geliştirici edebiyat eserleri okuyun
Kütüphanelerin, kentlerin kültürel ve sosyal yaşamlarına büyük katkı sunduğunu belirten Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Doğan: “Kütüphane, manevi vatanımızdır. Kütüphaneleri boş bırakmayın. Zihin geliştirici edebiyat eserleri okuyun. Belirlediğiniz Türk Edebiyatı Klasiklerinden en az 10 tanesini okuyun,” dedi. Söyleşinin sonunda Pendik Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Hakkı Aysan, Doğan`a plaket takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.