Peki bu sistem neler getiriyor? Hangi konularda taraflar arabulucuya gidebilir? Ev sahibi kiracısına %25'in üzerinde zam yapabilir mi? Haber7 muhabiri Yavuz Selvi Avukat Olcay Göçüm ile konuştu.
Avukat Olcay Göçüm şunları söyledi:
Dünyada pandeminin oluşması ve ülkemizde meydan gelen depremler sonrasında kiracı ve kiralayan arasında hukuki ilişkilerin çoğaldığı hepimiz tarafından bir gerçektir. Aslında kiradaki fahiş artışın nedeni arz ve talep arasındaki dengesizliktir. İlk derece mahkemelerinde hem de bölge ve istinaf mahkemelerinde kira davalarında aşırı derecede bir artış görüldü. Yasa koyucu da arabulucuk sistemi ile çok güzel bir adım attı. 6325 sayılı yasaya göre bir dava açılmadan önce taraflar önce arabulucuya başvurur. Bu bir zorunlu dava şartıdır. Ara bulucuda anlaşma sağlanamaz ise anlaşmama tutanağı düzenlenir. Buna bağlı olarak da mahkemeye başvurulur. Ben kira ile anlaşmazlıkların arabuluculuk sistemine alınmasını çok doğru buluyorum.
HANGİ ŞARTLARDA ARABULUCUYA GİDİLEBİLİR ?
5 Nisan Resmi Gazete'de 7243 sayılı yasa yayınlandı. Burada bazı düzenlemelerin 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girebileceği kararlaştırıldı. Kiracı ve kiralayan arasında tek bir istisna getirildi. Eğer kiracı kiralayana borcunu ödememiş ise kiralayan da kiracı aleyhine icra takibi yapar ise bir tahliye taahüdü var ise ona bir itiraz halinde icra hukuk mahkemesinde açılacak itirazın kaldırılmasına yönelik davalar hariç olmak üzere diğer bütün meselelerde kiracı ve kiralayan arasında ava açılmadan önce muhakkak olarak arabulucuya başvurmak şarttır. KAYNAK:HABER7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.