28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin ardından tüm gözler CHP'ye çevrilmiş durumda.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün MYK toplantısına katılacak ve ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşecek.
CHP'deki hareketli saatlere ilişkin son kulis bilgilerini CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı. Canova, Kılıçdaroğlu'nun bugünkü toplantıda MYK üyelerinin istifalarını kabul edeceğini belirtti.
Canova'nın değerlendirmeleri şöyle; Geçen gün de söylediğimiz gibi bugünkü toplantıda kurmay kadronun sunduğu istifaları kabul edecek. Malum seçim gecesi istifalarını sunmuşlardı. Bu siyasette bir gelenektir. Kurmay kadrosu sorumluluk alıyor. Ama seçim gecesi için Kılıçdaroğlu 'erken' demişti. Bu önümüzdeki günlerde yapacağı toplantılara işaret etmişti, 'birlikte karar verelim' demişti. Bugün o istifaları kabul edecek. Ama hemen yeniden bir MYK belirlemeyecek. Parti meclisiyle de görüşecek. Sonrasında bir karar verecek.
Biraz partinin nabzını tuttum. Edindiğim izlenim, tıpki 2018'deki süreci işletmeye çalıştığı yönünde Kılıçdaroğlu'nun. Neydi o süreç? 2018'deki seçimden sonra da olağanüstü kurultay talepleri olmuştu. Hatırlanır, Muharrem İnce imza toplamıştı. Yeterli imzaya ulaşamamışlardı. O dönem de Kılıçdaroğlu, yaklaşan yerel seçimleri öne sürerek 'Yerel seçim öncesi partide bir genel başkanlık tartışması, bir kurultay kavgası yaşanmamalı' demişti ve kurultaya gitmemişti.
Ondan sonra da yerel seçimde büyükşehirlerdeki başarısıyla gittiği kurultayda da tek aday çıkmıştı. 1318 delegenin 1251 tam desteğini almıştı. Dolayısıyla CHP'de şimdi de 2018'e benzer bir sürece doğru gittiği yönünde izlenim çok yüksek.
Edindiğim bilgilere göre; henüz parti içerisinde kurultay konusu hiç konuşulmadı. Bugün MYK hafta sonu parti meclisinde genel değerlendirmeleri Kılıçdaroğlu'nun dinlemesi, eleştirileri dinlemesi, kimin ne önereceğini dinlemesi bekleniyor. Ardından pazartesi gününe işaret ediliyor. Yeni MYK'sı ile birlikte yol haritasını pazartesi günü açıklayabileceği beklentisi yüksek.
Daha önce de söylemiştim. Kurultay için önünde 3 seçenek var. 45 gün içerisinde gidebileceği bir olağanüstü kurultay çağrısı yapabilir. Hızlandırılmış bir olağan kurultay süreci görebilir, sonbahara tekabül ediyor. Veya tamamen olağan akışına bırakabilir. O da 8-9 aylık bir süreç demek. İl ilçe kongreleri yapılacak. Yerel seçim sonrasına kalabilir. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nun bu hafta sonu, bugün parti kurullarında yapacağı değerlendirmeler, çeşitli görüşmeler sonrası bir karar vermesi ve pazartesi günü hem yola devam edeceği yeni MYK'sını hem de yeni yol haritasını açıklamasını bekleniyor.
MYK'DA MEVCUT İSİMLERE TEKRAR YER VERİLİR Mİ?
Mümkün olabilir. Şöyle söyleyeyim; Öncelik seçim sürecini yürüten sorumlu tutulan isimler. Kim bunlar? Örgütten sorumlu isim, Oğuz Kaan Salıcı. Yerel yönetimler, Seyit Torun. Seçim Hukuk İşleri, Muharrem Erkek. Genel Sekreter, Selin Sayek Böke. Parti Sözcüsü vb... Dolayısıyla hepsinin toplu olarak istifalarını bugün itibarıyla alacak. Mevcut MYK artık istifaları Genel Başkan'ın cebinde duracak.
Ama bunlardan tekrar görev alan olur mu diye sorguladığımda, 'Bakanlık yaparız', 'Bakanlık veririz' diye milletvekili adayı gösterilmeyenlerin yeniden partide görev alabileceğine dönük bir beklenti olduğunu gözlemledim. Kim bu isimler? Muharrem Erkek, Selin Sayek Böke, Ahmet Akın, Bülent Kuşoğlu gibi isimler. Bunlar milletvekilliğine aday olmamışlardı. Gerekçe de iktidar olunursa bakanlık verileceği yönündeydi. Bu isimlere yeniden partide görev vermesi yönünde bir beklenti var. Kararı Kılıçdaroğlu verecek.
Ama mevcut kadroda yeni dönemde görev almak istemeyenler de var. Orada onun nabzını tuttuğumuzda bir takım kırıklar da yaşandığını gözlemleyebiliyorum. Kılıçdaroğlu tüm bunları göz önünde bulundurarak kendisi bir karar verecektir' deniyor.
KILIÇDAROĞLU, İMAMOĞLU İLE NE KONUŞACAK?
Öğrendiğime göre, MYK öncesinde Canan Kaftancıoğlu ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Belli ki herkesi dinliyor Kılıçdaroğlu. Canan Kaftancıoğlu malum yerel seçimde İstanbul İl Başkanı'ydı. Sonrasında İmamoğlu ile ters düşen de bir isimdi. Bu seçimde de çok rolü vardı. Dolayısıyla onun da ne düşündüğünü, ne gibi eleştirileri ve öngörülerini dinlemek istemiş olabilir.
MYK sonrasında da İmamoğlu ile bir araya gelecek. Malum 'değişim' mesajları çok dikkat çekmişti, çok tartışılıyordu. Şimdi baktığım zaman Genel Merkez'de bu görüşmeyle ilgili nasıl atıyor diye... 'Kılıçdaroğlu süreçle ilgili İmamoğlu'nun dinler, öneri ve eleştirileri alır' deniyor.
İmamoğlu'nun da belli rahatsızlıkları olduğu belirtiliyor. 'Zaten onları satır aralarında da birkaç gündür yaptığı açıklamalarda ifade etti. Dolayısıyla bunları daha açıktan Genel Başkan'a aktarması bekleniyor.' deniliyor. Süreçle ve partiyle ilgili genel eleştirilerini dile getireceği ve bazı önerilerde bulunacağı parti kulislerinde konuşuluyor.
Ama Genel Merkez kaynaklarına göre ifade edeyim; İmamoğlu, Genel Başkan'a rağmen 'bayrak açmaz' görüşü de hakim. Yani Kılıçdaroğlu'na rağmen onunla uzlaşmadan bir harekette bulunmayacağı görüşü ifade ediliyor.
Dolayısıyla Kılıçdaroğlu, 'Onu dinleyip kararımı bildireceğim' şeklinde her zaman yaptığı gibi sessiz kalarak, belli etmeden sadece dinleyerek ve ardından parti meclisini de toplayarak ona göre kararını şekillendirmesi yönündeki beklenti yüksek.
YEREL SEÇİM SÜRECİ KARARLARDA ETKİLİ OLABİLİR
Ankara'da İmamoğlu'nun İBB başkanlığını bir dönem daha yapmak isteyebileceği, bir sonraki seçime cumhurbaşkanı adayı olarak hazırlanabileceği konuşuluyor. Bu kararlar İYİ Parti ile yerel seçimde ittifakın yeniden ve bu kez sadece ikili olarak yapılıp yapılmayacağını da belirleyecek. 6'lı ittifak fiilen bitti. İYİ Parti'deki genel hava yerel seçim öncesi duruma göre yeni bir değerlendirme yapma yönünde. O yüzden gerek İmamoğlu konusundaki karar, gerek CHP'de genel başkanlık konusunda verilecek karar bu süreci de etkileyecek.
Kaynak:Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.