Dünyanın en özgün gastronomi kültürlerinden birine sahip olan Karadeniz bölgesinin yemek tarifleri,https://www.afiyetola.com/ adresinde bir araya geliyor. En meşhur Karadeniz tariflerinin yanında sadece bölge insanının bildiği yemeklerin de yer aldığı ve bir tür “Karadeniz Mutfağı İnternet Arşivi” olma misyonuyla hareket eden sitede fasulye diblesinden pırasa kavurmasına, hamuraşı çorbasından nokula kadar pek çok orijinal yemeğin püf noktalarını bulmak mümkün.
Sitenin kurucusu Özlem Kartal, Türk gastronomi kültürü içinde önemli bir yere sahip olan Karadeniz mutfağında, geçmişten günümüze fazla değişiklik göstermeden gelmiş tariflerin bulunduğuna dikkat çekiyor. Kartal, “Karadeniz’de yaşayan halk tarafından geçmişte yapılan, halen üretimi ve tüketimi devam eden birçok yemek büyük kentlerde de tercih edilmeye devam etmekte. Ancak genellikle ticari kaygılardan dolayı bu yemeklerin doğal dokusu bozularak yapılıyor” diyerek zaman içinde Karadeniz mutfağında yaşanan deformasyona dikkat çekiyor.https://www.afiyetola.com/ olarak amaçlarının bu deformasyonun önüne geçerek gerçek Karadeniz tariflerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu vurgulayan Kartal, “Samsun’da, Sinop’ta ve diğer Karadeniz şehirlerinde yüzyıllardan bu yana yapılan yemeklerin orijinal halleri ile bir arşiv oluşturmak amacındayız. Bilinen yemeklerin dışında bölgeye ait unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklere de dikkat çekiyoruz. Bu şekilde hem web sitemizin bir arşiv niteliği taşımasını hem de bölgenin gastronomi turizminde farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.