Kamuoyu Araştırmaları Merkezi-KamuAR 15 İl merkezinde (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Sivas, Van, Yozgat, Zonguldak) 3 bin 410 katılımcı ile CATI sistemi kullanılarak referandum anketi gerçekleştirdi. KamuAr referandum anketiyle seçmenlerin 3 gün sonra yapılacak olan referandumda oy tercihleri ve partilere göre oy dağılımları analiz edildi. 4-10 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılan anketin hata/yanılma payı ise yüzde 1.16 olarak açıklandı. KamuAr referanduma anketine katılanların eğitim durumlarına ilişkin detaylar ise şöyle: Yüzde 7,4’ü diplomasız okur-yazar, yüzde 25,3’ü ilkokul-ortaokul mezunu, yüzde 33,8’i lise mezunu, yüzde 29,8’i üniversite mezunu ve yüzde 3,7’si yüksekokul mezunu. Katılımcıların yüzde 48,6’sı kadın, yüzde 51,4’ü ise erkektir. Referandum sonuçları ne olur, en son anketler ne diyor sorularının yanıtlarını merak edenler için KamuAR'ın referandum anket sonuçlarını sizler için derledik. İşte en son referandum anket sonuçları ve evet-hayır oy oranları arasındaki en son fark.
KamuAr anketinde 16 Nisan'da yapılacak referanduma ilişkin seçmenlere “Referandum oylamasında tercihiniz ne olacak?” sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 56,9’u evet yönünde tercihte bulunacağını ifade ederken, yüzde 43,1’i ise hayır yönünde tercihte bulunacağını açıkladı. Ankette çıkan 8,1 oranındaki kararsızların oyu ise dağıtıldı.
AK Parti'de gizli 'hayır'cılar var iddiası çürüdü: Ankette partilerin seçmenlerinin referandumdaki tercihleri de analiz edildi. Bir süredir siyaset kulislerinde konuşulan 'AK Parti'de gizil hayırcılar var' iddiası da anket sonuçlarıyla çürüdü. AK Parti seçmeninin yüzde 93.6'sı referandumda 'evet' oyu vereceğini açıkladı. AK Parti seçmeninde hayır diyerlerin oranı ise yalnızca yüzde 3.7 çıktı. Anket sonuçlarına göre, referandumda asıl fireyi CHP ve MHP seçmeni verecek. CHP'de 'evet' oyu kullanacağını açıklayan seçmen oranı yüzde 23.3 çıktı. MHP'de ise 'hayır' oyu kullanma eğilimi gösteren seçmen oranı yüzde 19.6 çıktı.
Anket sonuçlarında 1 Kasım 2015 genel seçimlerinden bugüne kadar yapılan analizde iki partinin oy oranlarında değişim gözlendiği sonucuna varıldı. Bunlardan MHP 7 Haziran 2015 seçimlerinde aldığı oy oranına tekrar yaklaşırken, HDP’nin oylarının yaklaşık yarısını kaybettiği görülmüştür. HDP seçmenlerinin oy kaybı AK Parti’ye yararken, 1 Kasım 2015 seçimlerinde MHP’den AK Parti’ye kayan oyların tekrar MHP’ye yöneldiği gözlemlenmiştir.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz darbe girişimini “Kontrollü Darbe” olarak tanımlamasının ardından başlayan tartışmalara seçmen ne diyor? Ankette yüzde 81,2’si CHP liderinin “Kontrollü Darbe” tanımlamasını yanlış bulduğunu ifade ederken, yüzde 12,6’sı ise yanlış bulduğunu belirtmiştir.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme gelen idam yasasının getirilmesi konusundaki tartışmalar da seçmene soruldu. Ankette katılımcıların yüzde 73,8’i idamı desteklerken, yüzde 13.4'ü ise idam karşıtı görüş bildirdi.
KAYNAK İNTERNETHABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.