Pendik’te 210 bin civarında konut bulunduğunu ve bunların 90 bininin depreme dayanaklı olduğunu belirten Başkan Kenan Şahin, “Yaklaşık 130-140 bin civarında konutumuzu dönüştürmek ve değiştirmek zorundayız. Bu dönüşümü 15 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Niye 15 yıl? Çünkü Pendik’te yılda 8 bin 500 konut üretme kapasitemiz var. İskan verdiğimiz konut sayısı bu. İstanbul’da en fazla inşaat yapılan 3. İlçe Pendik. ” dedi. Kentsel dönüşümü binaları yıkmak ve yerine yenisini yapmak değil, planlı bir kent oluşturmak olarak gördüklerini belirten Başkan Şahin, “Son çıkan kanunla birlikte kentin eksikliklerinin de tamamlandığı bir dönüşüm olacak” dedi.
“Kimsenin kiracı olmadığı bir kent isterim”
Dönüşümün depreme dayanıklı yapılar üretmek kadar kentin eksikliklerini tamamlamak için de bir fırsat olduğunu söyleyen Başkan Şahin, kentsel dönüşümün fedakarlık istediğini, yatırım ve kar amacının bu konudaki çalışmaları engellediğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Hiç fedakarlık yapmayalım, hatta kâr elde edelim dediğimiz bir yaklaşımla kentsel dönüşüm yürümez. Bugün biz Pendik’te kentsel dönüşüm ile ilgili süreçte şunu çok net görüyoruz: İnsanlar daha önce 100 m2 olan alanlar yerine 70 m2ye, 80m2ye razı oluyorlar. Ya da aradaki fark için bir bedel ödemek suretiyle, bu noktanın çözümüne destek oluyor. Tamamen yatırım amaçlı alınan yapılar kentsel dönüşümün de devamını engelliyor. Biz, içinde yaşayacağımız konutu almalı, içinde yaşayacağımız konuta yatırım yapmalıyız. Devlet olarak da mutlaka bu politikaları desteklemeliyiz. Bana biri ‘Nasıl bir Belediye Başkanı olmak istiyorsun’ diye sorsa, ‘Kimsenin kiracı olmadığı bir şehrin belediye başkanı olmak isterim’ diye cevaplarım.”
10-12 mahalle ile konuşularak anlaşıldı
Gerek Batı Mahallesi, gerekse Gözdağı etekleri, Dumlupınar ve Orta Mahalle ile ilgili çalışmalarda fevkalade başarılı ilerlemeler olduğunu belirterek, “Bazı bölgelerde ise değer artışı yapıyoruz. Ne demek değer artışı , siz dere kenarındandasınız ve mülkünüz değersiz. Buradan ama 25 metrelik bir yol geçirirse kamu, mülkünüz değerlenir. Sektör size yüzde 30 yüzde 20 bir değer teklif ederken bu proje ile yüzde 60’ını teklif ettiği zaman geri dönüşümünüz kolaylaşıyor. Yine metro ağları. Pendik’te 22 tane raylı sistem metro istasyonu var. Her metro istasyonunun bulunduğu bölgede biz bu projeyi çalışıyoruz. Bu da çok üst bir değer artışı oluşturacağı için bir de şehrin daha çöküntü bölgeleri ya da daha az değerli bölgelerine metro istasyonu taşındığında projelerimize paylaşacağız.
Revizyon yapılıyor
Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Pendik’te imarda yeni revizyonların yapıldığını da kaydederek, “ Mekanının daha iyi kullanılabileceği alanlar oluşturuyoruz. Aynı zamanda o bölge açısından görseli ve şehir açısından da uyumu daha iyi konutlar olacak. O zaman değer artışı da bu işin dönüşümünü kolaylaştıracak. Kentsel dönüşüm, Pendik’teki ulaşım merkezlerini ve metro istasyonları da bir fırsata dönüştürecek “dedi. “ Buradan sevgili vatandaşlarımıza şunları iletmek istiyorum” diyen Başkan Şahin, mesajlarını şöyle sıraladı:
Fedakarlık olmadan bu iş olmayacak.
İçinde yaşayacağımız konutlara odaklanmamız gerekiyor.
Mutlaka iyi konut demek, yapı olarak iyi konut demek değildir. Çevresiyle birlikte iyi konut demektir. Yoluyla, ulaşımıyla, parkıyla, spor alanıyla, sosyal tesisleriyle, okuluyla her şeyiyle iyi konuttur. Bu dönüşümü desteklemek demek, bunların hepsini desteklemektir.
Vatandaşlarımız, bizleri desteklerse işlerimiz çok daha kolay olacak.
Biz dönüşümle birlikte güvenli bir kent de oluşturmalıyız. Güvenli bir kentin oluşturulması da iyi bir komşuluk ilişkileri ile olur. Eğer insanların kaynaşmasını sağlayacak zeminleri desteklemiyorsak, insanlar kent içinde yalnız insanlar oluyorlar halbuki biz asıl amacımız mutlu insanların mutlu kentini oluşturmak. Bunu da hep birlikte başarabiliriz. Halkımızın desteğini bekliyoruz.
“AB’nin 16 milyon euro’luk projesine ortak seçildik “
Başkan Şahin, bu önemli sürece vatandaşları dahil etmek ve daha fazla katılımı sağlamak için Avrupa Birliği’nin 16 milyon Euro’luk büyük bir projesine (Collaborative City Co-Design Platform) dahil olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Bu projeyle teknolojiyi ve bütün sosyal medya imkanlarını iyi kullanarak vatandaşı bu anlamda daha çok bilgi sahibi yapmayı ve karar merkezlerine daha çok katılımını sağlamayı amaçlıyoruz. Projede ; var olan dönüşümün similasyonunu teknoloji ortamında geliştirerek sosyal medya ortamında vatandaşın görüş bildirebileceği, hatta projeye bile katkı sağlayabileceği bir çalışma yapıyoruz. Vatandaş sokağın şekline karışabilecek, binanın cephesine karışabilecek, binanın yapısına karışabilecek.”
Kentsel dönüşüm çalışmalarında çok önemli bir süreç başlatacak olan ve AB’ninEUREKA Programı altında ITEA2 çağrısı için hazırlanan çok uluslu C3PO (Collaborative City Co-Design Platform) projesi için Pendik pilot bölge seçilmişti Pendik Belediyesi, C3PO Projesi ile şehirde zamana bağlı tüm değişimlerin 5B (5 Boyut) çalışmasıyla modellenerek Pendik’teki kentsel dönüşümün on yıl sonraki hali görmeyi mümkün hale getirecek. Böylece Pendikliler, bölgelerindeki çalışmaların neticesi hakkında önceden fikir edinecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.