Ürünlerin verimi ve kalitelerinde artışın gözlendiği yeni seralarda böceklenme ve hastalık yok denecek kadar az oluyor ve neredeyse hiç tarım ilacı kullanılmıyor.
Pendik Belediyesi, Pendik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle ilçe köylerinde bilinçli tarım yapılması amacıyla “Örtü Altı Tarımı Destekleme Projesi”ni hayata geçirdi. Örnek olması amacıyla İstanbul’un sebze ve meyve ihtiyacının önemli miktarını sağlayan Emirli, Kurtdoğmuş ve Göçbeyli Mahallelerinde belirlenen beş üreticinin üçer serası modern tekniklerle iyileştirildi. Modern hale getirilen seralar, klasik seralara göre daha verimli hale gelirken, ürünlerde ise kalitenin arttığı gözlendi. Proje kapsamındaki seralarda sonuçlar, üreticiler de olduğu gibi tüketiciler için de olumlu sonuçlar ortaya koyuyor.
Drenaj sistemi sayesinde bitki gerekli suyu alıyor
Proje kapsamında drenaj sisteminin döşendiği mevcut seralara havalandırma ve sineklik de yapıldı. Drenaj sistemiyle suyun toprak altında birikmesinin önüne geçildi. Böylelikle bitki gerekli suyu alıyor, fazlasu ise drenaj sistemiyle tahliye ediliyor. Toprak böylelikleçok nemli kalmıyor ve kök çürümelerinin önüne geçiliyor. Ayrıca bitki kökü suyu aramak için daha geniş yerlere yayılıyor, böylelikle bitki çok daha hızlı büyüyor.
Havalandırmayla terleme ortadan kalktı
Havalandırma sistemi olmayan seralarda oluşan terlemeyle birlikte bitkilerde mantar meydana geliyor, bunun önüne geçmek için de üreticiler ilaçlama yapmak zorunda kalıyor. Terlemeyi ortadan kaldırmak için seralara havalandırma sistemi yapıldı. Bu sistem sayesinde terlemenin, böylelikle de mantar oluşumunun önüne geçildi.
Neredeyse hiç tarım ilacı kullanılmıyor
Seralara yapılan havalandırmalara sineklik de monte edildi. Böylelikle seralara sineklerin girmesinin önüne geçildi. Tüm bunların sonucunda seralarda böceklenme, mantar oluşumu ve sineklenme yok denilecek kadar az oluyor, üreticiler de neredeyse hiç tarım ilacı kullanmıyor. Böylelikle hem tüketici hem de çevre fazla ilaç kullanımının etkisinden kurtulmuş oluyor.
Modern seralar ileriki yıllarda yaygınlaştırılacak
Kurtdoğmuş Köyü’nden üretici İsmail Yazıcı, modern tekniklerle donatılmış yeni seralarıyla eski seraları arasında kalite ve verim yönünden gözle görülür bir fark yaşandığını belirtiyor. Yazıcı, mevcut serasında 2 ay olmasına rağmen ürünlerin henüz mahsul alınacak seviyeye gelmediğini ancak modern hale getirilen serada yetişen ürünlerinin 1 ay içerisinde mahsul alınabilecek büyüklüğe ulaşacağını belirtti. Yazıcı şöyle devam etti: “Yeni seralarımda böceklenme neredeyse hiç oluşmuyor. Böylelikle neredeyse ürünlerde hiç ilaç kullanmıyorum. Yeni sistem sayesinde ürünlerimin kalitesi de arttı. Havalandırma yapılan seralarda çalışmak da zahmetsiz. Sıcakta havasız kalmıyoruz. Çok terlemiyoruz, bunalmıyoruz.”dedi. Yetkililer, iyileştirilen sera sayısının ileriki yıllarda daha da artırılacağını bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.