• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 6 °C

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

 

Bediüzzaman Said Nursi 25

Bediüzzaman Said Nursi (ra) bilim adamlığı yanında, bilim adamlarının takip etmesi gereken yolları da göstermektedir. Meselâ coğrafya nasıl yazılır: 

“İki arkadaş var; hiç görmedikleri bir memleketin ahvâline (hallerine) dair istatistikli bir nevi coğrafya yazmak istiyorlar.

Birisi, o memleketin padişahına intisap edip (bağlanıp), telgraf ve telefon dairesine girer. On paralık bir telle kendi telefon makinesini devletin teline rapteder (bağlar). Her yerle görüşür, muhabere eder (haberleşir), malûmat (bilgiler) alır. 

Gayet muntazam (son derece düzenli, intizamlı) ve mükemmel coğrafya istatistiğine ait san'atkârâne (san’atlı bir şekilde) bir eser yapar. 

(Burada bilim adamlarının dikkatini bir noktaya daha çekmek istiyorum. Acaba bugünlere bir karine mi var? Bugün internet sayesinde bütün dünya kütüphaneleri elimizin altında değil mi? Biz ne yapıyoruz?

Öteki arkadaş ise, ya elli sene mütemadiyen (devamlı) gezecek ve müşkülâtla (güçlükle) her yeri görüp her hâdiseyi işitecek; veyahut milyonlarla lirayı sarf edip (harcayıp), devletin tel ve telefon temdidatı (hat uzunluğu) kadar ve padişah gibi telgraf sahibi olacak. Tâ, evvelki arkadaşı gibi o mükemmel eseri yapsın.” Bundan daha önemli bir bilimsel gözlük olabilir mi?

 

İhtiyar anne ve babaya veya kardeşlerinden iş yapamaz birine bakmanın ne kadar önemli olduğu, gıybet ne olduğu ve nelere yol açtığını, gıybetten korunma çareleri neler olduğunu herkesin anlayacağı bir şekilde tarif edilmektedir. 

 

Uhuvvet, kardeşlik, muhabbet, sevginin önemi ve faydaları üzerinde durmakta, bozgunculuk, parçalama, kin ve düşmanlığa sebep olan taraf tutma ve inat ve haset, çekememe, gerçek yönüyle ve hikmet yönüyle ve en büyük insanlık olan İslamiyet’çe ve  özel hayatta ve sosyal hayatta ve 

mânevi hayatta çirkin ve reddedilmiş, zararlı ve zulüm ve insanlık hayatı 

için zehir olduğu üzerinde durarak içtimai hayatın temel kurallarını ortaya koymaktadır.

 

Bu yazı toplam 555 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113