AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yaptığı yazılı açıklamada, bu hafta TBMM Genel Kurulunda, İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin yapılacağını anımsattı.
Bu kanun teklifinin yanı sıra, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa çözüm üretilmesi, oluşan kirliliğin önlenmesine yönelik "Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu" kurulmasına dair hazırlanan önergenin görüşülmesinin planlandığını belirten Turan, şunları kaydetti:
"İklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığının aşırı yükselmesi, Marmara Denizi'nin durgun yapısı ve kirlilik gibi etkenler müsilaj problemine neden olmaktadır. Bu kaynaklar arasında kontrol edilebilen tek etken kirliliktir. İçinde bulunduğumuz Çevre Koruma Haftası'nda denizlerdeki kirliliğin önüne geçilmesi, sorunlara çözüm üretilmesi, gerekli tedbirlerin alınması adına böyle bir adımın atılması son derece kıymetli. Mavi Vatanımız olan denizlerimizi, doğayı, çevreyi korumak, gelecek nesillerimize daha yaşanabilir temiz bir çevre bırakmak öncelikli hedeflerimizden olmaya devam edecek."
ÇEVREVE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NDAN 7 İL VALİLİĞİNE GENELGE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi Eylem Planı'nın uygulanmasına ilişkin 7 il valiliği ve belediye başkanlıkları ile ilgili bakanlıklar ile sivil toplum kuruluşlarına genelge gönderdi.
Genelgede müsilajdan kaynaklanan kirliliğin giderilmesi ve yönetimine ilişkin 8 Haziran'da en büyük deniz temizliği seferberliği başlatılacağı, tüm çalışmaların bakanlık tarafından yürütüleceği, bu kapsamda İstanbul'da Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi oluşturulacağı belirtildi.
BAKAN KURUM ACİL EYLEM PLANINI DUYURDU
Deniz salyası sorunuyla ilgili koordinasyon kurulu kurulacağını belirten Bakan Kurum, "8 Haziran itibarıyla 7 gün 24 saat esasıyla Marmara'daki müsilajın temizlenmesine yönelik çalışma başlatılacak. Salı günü tüm vatandaşlarımızla Türkiye'nin en büyük deniz temizliğini yapacağız." dedi.
Marmara Denizi için hazırlanan 21 maddelik eylem planını açıklayan Kurum, hayalet ağların bir içerisinde temizleneceğini, müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla ekonomik destek verileceğini müjdeledi.
İŞTE MARMARA DENİZİ İÇİN HAZIRLANAN ACİL EYLEM PLANI
* Marmara'da kirliliğin azaltılması amacıyla bir koordinasyon kurulu kurulacak. Fiilen çalışıyor ama resmi olarak haftaya kurulacak.
* Marmara Denizi bütünleşik strateji planını hazırlayıp çalışmaları bu planda yürüteceğiz.
* Marmara Denizi'nin tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmalarına başlayacağız.
* Acil müdahale etmemiz gerekiyor. 8 Haziran'dan itibaren 7/24, müsilajın tamamen temizlenmesi için acil bir çalışma başlatacağız.
* Bölgede bulunan kirliliğin en büyük nedenlerinden biri olduğunu tespit ettiğimiz tesisleri ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz.
* Marmara Denizi'ne deşarj yapan atık su arıtma tesisleri deşarj standartlarını denizin hassas yapısını dikkate alarak yapacak. Standartlar 3 ay içerisinde güncellenerek hayata geçirilecek.
* Arıtılmış suların yeniden kullanılması ile ilgili teşvikler vereceğiz.
* Atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB'lerin ileri seviye arıtma tesisine dönüşümü yapılacak, verdiğimiz tarihte gerçekleştirmedikleri takdirde kapatma cezasını tavizsiz şekilde uygulayacağız.
* Atık su arıtımını kolay hale getirmek için verdiğimiz destekleri artıracağız.
* Kirliliğe sebep veren tershanelerimiz var. Bunlara yönelik temiz üretim tekniklerini yaygınlaştıracağız.
* Atık su tesislerinin tamamını 7/24 canlı olarak izleyeceğiz. Denetleme, uzaktan algılama ve uydu sitemleri kullanılacak.
* Marmara Denizi kıyılarını kapsayacak şekilde deniz çöpleri eylem planını 3 ayda uygulamaya koyacağız.
* Basınçlı ve damlama sulama sistemlerini yaygınlaştıracağız. Dereler vasıtasıyla kirliliğin marmara Denizi'ne ulaşmasını engelleyeceğiz.
* Zeytin ve peyniraltı suyu üretiminde atık su arıtma için teknolojik dönüşüm yapılmasını sağlayacağız.
* Kentsel temizlik ve benzeri işlerde zararlı madde kullanımını azaltacağız.
* Marmara Denizi'ndeki tüm hayalet ağlar bir yıl içinde temizlenecek.
* Ekosistem temelli balıkçılığın yapılması sağlanacak. Koordinasyon kurulunun alacağı cezai kararlar belirlenecek.
* Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara gerekli destek sağlanacak.KAYNAK:HABER7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.