• BIST 9154.54
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C

Hippoterapi ile Gelen Şifa!

Hippoterapi ile Gelen Şifa!
Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten: “Atların Gücüyle Fiziksel ve Bilişsel İyileşme Mümkün”

Atların doğal yürüyüşlerinden faydalanarak gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olan Hippoterapi, son yıllarda alternatif tıp alanında dikkat çeken bir tedavi biçimi haline geldi. Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, Hippoterapi’nin nasıl işlediğini, hangi hastalıklar için etkili olduğunu ve bireylerin iyileşme süreçlerine nasıl katkı sağladığını açıkladı.

Atlarla Gelen Şifa

Hippoterapi’nin aslında eski bir tedavi yöntemi olduğunu ve Hippoterapi’nin Hipokrat'ın eserlerinde bile yer aldığını hatırlatan Uğur Selin Çelikten “Hippoterapi, eski Yunancada “hippo”; “at”, “su aygırı” ve “tedavi”, “terapi” anlamına gelen kelimelerden oluşur. At destekli tedavi olarak tanımlanan Hippoterapi’den İlk olarak MÖ 5. YY’da Hipokrat’ın eserlerinde bahsedilmiştir. 1960'larda Almanya, Avusturya ve İsveç'te geleneksel fizik tedaviye entegre edilen Hippoterapi, modern dünyada yeniden popülerlik kazandı. Atların yürüyüş hareketlerinden faydalanarak yapılan bu tedavi, özellikle özel gereksinimli çocuklar ve nörolojik rahatsızlıkları olan bireyler için önemli faydalar sağlıyor” dedi.

“İnsan ve hayvan sağlığında modern tıbbın faydaları elbette tartışılamaz” şeklinde konuşan Çelikten sözlerine şöyle devam etti:

“İlaçların yan etkileri veya antibiyotiklere dirençli bakteri suşlarından dolayı veya tamamlayıcı tedavi olarak alternatif tıp tedavileri, yüzyıllardır tercih edilmektedir. Veteriner hekimliğinde ve insan sağlığında sıklıkla uygulanan alternatif tıp yöntemleri homeopati, fitoterapi, akupunktur gibi yöntemlerin yanında öyle bir yöntem var ki bu yöntem bir hayvanın insan sağlığının iyileştirilmesine aracı olmasını sağlıyor. İşte o tedavi HİPPOTERAPİ!"

unnamed-062.jpg

Hippoterapi’nin Biyolojik Temeli

Atların ritmik hareketleri, binicinin pelvisini ve vücudunu doğal şekilde etkileyerek denge, kas tonusu ve koordinasyonu geliştiriyor. Atın hareketi, insanın doğal yürüme biçimini taklit eder ve bu sayede tedaviye katılan bireylerin bel ve gövde kaslarını güçlendirirken, aynı zamanda sosyal becerilerini de geliştirmelerini sağlar" açıklamasında bulunan Çelikten şu önemli bilgileri verdi:

Hangi Hastalıklar İçin Etkili?

“Hippoterapi ile serebral palsi, travmatik beyin hasarı, Down sendromu, otizm, kas distrofisi, multipl skleroz gibi nörolojik ve ortopedik hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Hippoterapi sadece fiziksel gelişimi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda hastaların bilişsel ve psikolojik durumlarına da olumlu etkilerde bulunur.”

Eğlenceli ve Etkili Bir Tedavi Yöntemi

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’e göre Hippoterapi’nin en önemli avantajlarından biri, tedavi sürecinin eğlenceli olmasıdır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için uygun olan bu terapi yöntemi, hastaların tedaviye katılımını artırıyor.

"Fiziksel ve bilişsel terapilerde hızla ilerleyen bir tedavi süreci sağlamak, insanların tedaviye olan ilgisini ve katılımını artırıyor" diyen Çelikten, tedavinin sosyal ve motor becerilerdeki iyileşmeleri hızlandırdığını belirtti.

Fiziksel, Mesleki ve Konuşma Terapilerinde Kullanımı

Hippoterapi, yalnızca fiziksel tedavi değil, aynı zamanda mesleki terapi ve konuşma terapisi alanlarında da etkilidir” diyen Çelikten, "Atın hareketleri, motor becerileri ve günlük aktivitelerdeki performansı geliştirirken, konuşma terapisi açısından da bilişsel ve motor işlevleri destekler" açıklamalarını yaptı.

Veteriner Hekim Selin Çelik, "Hippoterapi, tedavi sürecini hem eğlenceli hem de etkili hale getirerek hastaların daha hızlı bir iyileşme süreci geçirmelerini sağlıyor" diyerek bu tedaviye olan inancını yineledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113