Polis memuru ODTÜ öğrencisine demiş ki,
-Akıllı olun.
Öğrenci cevap vermiş,
-Ben buraya 550 puanla girdim, daha ne kadar akıllı olabilirim?
Polis memuru diyor ki,
-Madem 550 puan alacak kadar akıllısın da , yeterli puanı alamayıp , sahtekarlık yapanın peşine neden gidiyorsun?
Dedim ya fıkra bu. Ama her fıkra bir gerçekliği içinde barındırır. Sınavlardan yüksek puan almak akıllılık mıdır. Bu soru önemli bir sorudur aslında.
Mesela yarışma programlarında görüyoruz zaman zaman. Etiketi yüksek üniversitede okuyan gençlere çok basit sorular soruluyor. Belki onlarda 550 puan almışlar ama sığırın yeni doğmuş yavrusuna ne ad verilir sorusuna oğlak diyorlar.
Hayatı içinde barındırmayan bir bilginin insana ne faydası olabilir ki. Bir kere önünü göremez, kaşığını ağzına götüremez, annesi 15 yaşında kaşık elinde hala onu yedirme derdinde olur.
Böyle bir üniversite mezunu mu, yoksa dağda 5, 6 yaşlarında koyunlarını otlatan, evde bir çok İşleri çeviren, okul kapısı ile henüz tanışmamış bir çocuk mu? Cevabı size bırakıyorum.
Bir sınavda yüksek puan almak, sadece o sınav için gereken bilgileri ezberlemek veya belirli bir mantık çerçevesinde soruları çözebilmek akıllı olmak mıdır. Yada akıllı olmak sadece sınav başarısıyla ölçülebilir mi?
Albert Einstein’ın çocukluk yıllarında derslerinde çok da parlak olmadığı, öğretmenlerinin onu "yavaş öğrenen" biri olarak gördüğü söylenir. Ancak o, fizik dünyasını değiştiren teoriler ortaya koydu. Benzer şekilde, Steve Jobs üniversiteyi yarıda bırakmış ama dünya çapında teknolojik bir devrime öncülük etmiştir.
Diyeceğim o ki, bir öğrencinin üniversiteye yüksek puanla girmesi, onun her zaman en doğru kararları vereceği anlamına gelmez. Adliye sarayında şehit Selim Kiraz savcımızı şehit eden terörist gencin hukuk öğrencisi olduğunu, hukuk fakültesine girmenin ne kadar yüksek puan gerektirdiğini bilmeyen yoktur.
Akıl, sadece bilgiye sahip olmak değil, onu doğru yerde, doğru zamanda ve doğru şekilde kullanabilmektir.
Yüksek puan aldığı için akıllı olduğunu zanneden bu gençleri dolduruşa getirip sahaya sürmekte akıl işi değildir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.