Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, tvnet'e konuk oldu. Conde, "Afrika'da neden birlik sağlanamıyor?" sorusu üzerine Erdoğan'ın D-8'i genişletme önerisini hatırlattı ve ekledi: İhtilaflı coğrafyalarda İslam birliğini gerçekleştirmek gerekiyor. Sayın Erdoğan'ın liderliğinde bu birleşmeyi sağlamak çok önemli olacaktır.
D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün 9'uncu Zirvesi için Türkiye'ye gelen Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Albayrak Medya Grubu'nu ziyaret etti. tvnet'e konuk olan Conde, 15 Temmuz darbe girişimini sabaha kadar büyükelçisinden bilgi alarak anbean takip ettiğini anlattı.
Zirvede hangi mesajlar verildi? İşbirliği'nin artırılmasına dair adımlar atılabilecek mi?
Sayın Erdoğan'a beni davet ettiği ve zirveye katılmamı sağladığı için teşekkür etmek istiyorum. Bu zirve zamanında İstanbul'da kurulduğu için çok önemli bir zirvedir. Ve İslam ülkeleri arasında işbirliğini tesis etmek için önemli ve önde bir zirvedir. Sayın Erdoğan hala zirvenin amaçlarına ulaşmadığını kabul ediyor. Ancak bu konuda gerekli bütün çalışmaları yapmak için öncü oluyor. Özellikle D-8'in genişletilerek başka ülkelere açılması ve G-20 gibi bir zirve oluşturulmasını da teklif etti. Ve diğer ülkelere de zirveye katılmaları için davet yapacağını kaydetti. Ertesi gün Pakistan Başbakanıyla bir görüşmem oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı hedefleri gerçekleştirmek istediğini belirtti.
İLİŞKİLER İNANILMAZ İLERLEDİ
D-8'in kuruluş amacı İslam Birliği'ni sağlamaktı. İslam coğrafyalarında yaşanan acı ve zulmü göz önüne bulundurduğumuzda bu birliğin tesis edileceğine dair inancınız nedir?
Sayın Erdoğan göreve geldiğinden beri Afrika ile Türkiye'nin ilişkileri çok gelişti. Gine'ye geldiği ilk ziyaretinden bu yana ilişkiler inanılmaz ilerledi. Ben de Türkiye'ye birçok seyahat gerçekleştirdim. Tüm alanlarda ilişkileri geliştirme kararı aldık. Özellikle iki ülke arasında ve özellikle şirketler arasında bu işbirliğini geliştirmek için çok konuştuk. Gine'de çok ciddi maden ve tarım kapasitesi mevcut. Türkiye'nin yardımıyla bu zenginlikleri ortaya çıkararak Gine'nin zenginleşmiş bir ülke olmasını sağlayacağımıza inanıyorum.
GELİŞME FİKRİ ÇOK ÖNEMLİ
Bir konuşmanızda 'Tek ses olmamız gerekiyor. Bizim nasihate ya da müdahaleye ihtiyacımız yok' demiştiniz. Tıpkı İslam Dünyası'nda olduğu gibi Afrika'da da birlik neden sağlanamıyor?
Sayın Erdoğan'ın ortaya attığı genişleme fikri çok önemli. Diğer ülkelerin de bu fikre sıcak baktığını çok iyi biliyoruz, gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Günümüzde bu kadar ihtilafların olduğu coğrafyalarda yeni bir ilerleme kaydetmek ve İslam birliğini kaydetmek çok önemlidir. Sayın Erdoğan'ın liderliğinde bu birleşmeyi sağlamak çok önemli olacaktır. Afrika Birliği'nin Gine'ye ne katması değil de, Gine'nin Afrika Birliği'ne ne katacağı çok önemli. Ben gençliğimde Fransa'da, Fransa'daki Afrikalı Öğrenciler Birliği başkanıydım. Bu dönemde de Afrika'nın hürriyetine kavuşması çok önemli bir olgudur. O zamanki fikir de Afrika'yı birleştirmekti. Afrika Birliği başkanlığına geçerek öğrenciliğimdeki hayalimi gerçekleştirmiş oldum. Afrika'nın bir bütün olması için tek sesten konuşması ve dış ülkelerin müdahalesinin olmaması gerekir. Bildiğiniz üzere Gine çok önemli bir ülkedir. Yüzde 58 oy çokluğuyla bağımsızlığı ilan ettik. Bütün Gine hürriyete kavuşmada desteğini göstermiştir.
TÜRKİYE'NİN BİZE DESTEĞİ ÖNEMLİ
Siz aynı zamanda Afrika Birliği'nin de dönem başkanısınız. Bu birliğin faaliyetlerinden söz eder misiniz biraz? Kıtanın kronik sorunlarının aşılması için neler yapılıyor? Yapılabiliyor mu?
Biliyorsunuz Sayın Erdoğan'ın da başından hapis gibi sıkıntılı dönemler geçti. Ondan sonra Türkiye'yi ayağa kaldırmayı çok güzel başardı. Bugüne kadar IMF ile beraber Gine için çok ciddi anlaşmalar yaptık. Bu yaptığımız anlaşmalar Gine'de bugüne kadar hiç yapılmamış işlerdi. Bundan sonraki dönemde IMF ile yapacağımız anlaşmalarda konsesyonel olmayan kredilere ulaşılmasını sağlayacak yeni dönemler açılacak. Gine'nin büyümesini çift rakamlı hanelere ulaştıracağımız bir dönemin geleceğine inanıyorum. Bu süreçte Türkiye'nin desteği çok önemli.
ORTAK PAZAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Son Afrika zirvesinde kıtada serbest ticaret bölgesi, göç, Afrika Birliği'ndeki yapısal reform, terör, güvenlik ve kıtadaki gençliğin güçlendirilmesi konusunda adımlar atılmıştı bunlarla ilgili somut adımlar var mı?
Yurtdışlarından ülkelere çok fazla müdahale var. Ülkeler de çok ilerlemeler kaydettiler. Burada önemli olan ülkelerin ekonomik bağımsızlıklarını ilan etmeleridir. Afrika Birliği'nin de dış ekonomik katkılara bağlı kalmaması önemlidir. Cenevre'de Dünya Sağlık Örgütü başkanının seçimi yapıldı. Tüm Afrika ülkeleri tek bir kişi gibi davrandı ve bizim sunduğumuz kişi seçildi. Başka bir örnek, Ortadoğu'daki son krizde Afrika yine tek ses oldu. Çok zor bir dönem ama biz ilerlemeler kaydediyoruz. Afika'da ortak bir pazar kurulması için çalışmalarımız var. O yüzden bence birlik ilerliyor. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle olan tutumu her ülkenin birlik ve bütünlüğüne sadık kalarak hepsiyle iş yapmayı öngörüyor. Afrika'da beklediğimiz tipte bir işbirliğidir bu. Şu an Türkiye'nin Afrika'da çok ciddi yatırımları olduğunu biliyoruz. Çok fazla büyükelçilik açtı. Afrika'daki birçok ülkeye Türk Hava Yolları doğrudan uçmakta. O yüzden sayın Erdoğan'ın başkanlığında ilişkilerin çok ilerlediğini zaten görmekteyiz.
15 TEMMUZ'DA EŞİMİ GÖNDERDİM
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştünüz. Hangi konular ele alındı?
İki ülke arasındaki işbirliğimizi ortaya koyduk. Biz kendimizi aynı aileden olarak kabul ediyoruz ve kardeşiz.
15 Temmuz gecesi Türkiye'de yaşananları nasıl takip ettiniz?
O gece Ruanda Kigali'deydim. Birisi arayarak, 'Türkiye'de ne olduğunu takip ediyor musun' diye sordu. Ben de 'Hayır' dedim. 'Galiba birisi senin kardeşini indirmeye çalışıyor darbeyle' dedi. Tüm gece sayın büyükelçiyle iletişimde kaldım. Sayın Cumhurbaşkanı'nın kontrolü ele aldığını teyit etti. Hemen gelemeyeceğim için eşimi Türkiye'ye gönderdim. Benim şahsi ve Gine'nin devlet desteğini yanında hissetmesini istedim.
sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.