Programda, anılarını anlatan emekli öğretmenlerden İshak Tezcan, gençlik dönemlerinde çok zor şartlarda öğretmenlik yaptığını ifade ederek, “Görev yaptığım mezraya gitmek için iki günde bir köyden geçen kızağa binmek zorunda kalıyordum. İstifa etmeyi düşündüm; ‘biri bu işi yapmalı’ diyerek kararımdan vazgeçtim.” dedi.
|
24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlikte öğretmenliğe adım atanlar ile emekliliğe ayrılan öğretmenler bir araya geldi. Etkinlik öncesi masaları tek tek gezerek öğretmenleri kutlayan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, kendileriyle sohbet ederek dilek ve temennilerini dinledi. Eğitimin gelişmiş bir ülke olmak için önem verilmesi gereken ilk unsurlardan biri olduğunu ifade eden Başkan Şahin bu anlamda öğretmenlere büyük rol düştüğünü söyledi. Pendik Belediyesinin de asli görevi olmamasına rağmen eğitime hem fiziki hem de sosyal açıdan önemli destekler verdiklerini hatırlatan Başkan Dr. Kenan Şahin: “Bu şehirde belediyemiz dahil tüm kurumlar, daha iyi bir eğitim için çaba gösteriyor. Bilgi üreten, sürekli kendini yenileyen bir toplum olmak için bu çabamızı daha da artırmalıyız.”dedi.
“Öğretmenlerimizi kültür etkinliklerinde görmek istiyoruz.”
Öğretmenlerin eğitimin öznesi olduğunu ifade eden Başkan Dr. Kenan Şahin, onların tüm sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunması gerektiğini söyledi. Konuşmasında ayrıntılara da yer veren Başkan Şahin: “Kültür söyleşileri düzenliyoruz; ancak salonda pek öğretmen göremiyoruz. Bu etkinliklere katılmak kendimize yatırım yapmaktır. Unutulmamalıdır ki diploma aldıktan sonra da eğitim hayatımız devam ediyor.” dedi. Kaymakam Cafer Odabaş da konuşmasında, Pendik’e pansiyonu da bulunan bir Anadolu Öğretmen Lisesi yapılacağı müjdesini verdi.
“Görev yaptığım yere kızakla gidiyordum”
Programa katılan emekli öğretmenler, yeni meslektaşlarına deneyimlerini aktardı. Etkinliğin en etkileyici tarafı ise öğretmenler Beyler Çelebioğlu ve İshak Tezcan’ın anıları oldu. İki emekli öğretmen, geçmişte imkansızlıklar içerisinde, zor şartlarda öğrencilere eğitim vermeye çalıştıklarını ifade etti. Özellikle İshak Tezcan’ın öğretmenliğe ilk adım attığı yıllarda yaşadığı ulaşım zorluğu, dinleyenleri oldukça düşündürdü. Tezcan, öğretmenliğe Muş’a ait bir köyün mezrasında başladığını ifade ederek: “ Muş’a geldiğimde köyden mezraya gitmeye çalıştım; ama araç yoktu. Yoğun kar yüzünden iki günde bir araç bulabiliyordum. Okula vardığımda müdür de öğretmen de yoktu. Her şeyi ben yapıyordum. İstifa etmeyi düşündüm; ancak sonra -biri bu işi yapmalı- diyerek bu kararımdan vazgeçtim.” dedi.
Yeni öğretmenler, İshak Tezcan’ın öğretmenliğe ilk adım attığı yıllarda yaşadığı sıkıntıları dikkatle dinledi |
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.