Ortaokulu Pendik’te okuyan sanatçı, “Mikrodan Makroya Sanat” adlı programda günümüz sanatına bakışını eleştirel bir gözle anlatarak “Sanatta kaybettiğimiz süreç olmuş. Bize ait olan pek çok şeyi ezip geçmişiz geçmişte. Ancak yeni nesilden umutluyum.” dedi.
“Sanatta geri kalmamızın sebeplerinden biri de kompleks”
Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü İsmail Erdoğan’ın yaptığı programda sanatta gerileme sebeplerinden birinin de kompleks olduğunu örneklerle dile getiren Ali Nuri Türkoğlu: “Bir ödül törenine katıldım. Bir kız Giresun yerel kıyafetiyle törene katıldığı için eleştirenler oldu. Hollandalı kendi kıyafetiyle çıkabiliyorsa biz niye çıkamıyoruz? Belki de sanatta bu yüzden geri kaldık. Bugün geldiğimiz durumu ben kabullenemiyorum. Halbuki Barış Manço’yu düşünün. Komplekse girmeden bizi dünyaya tanıtıyordu. Mesela Japonlara Türkçe şarkı söyletiyordu.” dedi.
Her türlü ötekileştirmeye karşı olduğunu vurguladı
Yaşadığımız topraklardaki farklı kültür ve etnik yapıya vurgu yaparak her türlü ötekileştirmeye karşı olduğunu ifade eden Ali Nuri Türkoğlu, gençlere mesaj vererek “Biri size Nazım Hikmet ya da Necip Fazıl’dan uzak durun derse bunu size diyen kişiden uzak durun. İkisi de bu toprakların insanı. İdeolojilerini beğenin beğenmeyin hepsinin önünde saygıyla eğiliyorum. Bir Rus, Çarlığı da Sovyetleri de kabul ediyorsa biz niye geçmişimizi kabul etmiyoruz?” dedi.
“Z kuşağı da ötekileştirmektir. Yeni nesilden umutluyum”
Konuşmasında yeni nesilin Z kuşağı olarak nitelendirmesini de eleştiren Ali Nuri Türkoğlu, bu tanımı kabul etmediğini belirterek “Z kuşağı ötekileştirmektir. Onlar da bizim evlatlarımız.” dedi. 12 Eylül’de ortaokul zamanlarında yaşamış biri olarak yeni nesilden umutlu olduğunu vurgulayan Türkoğlu: “Onlardan umutluyum, bizi düştüğümüz tuzaklara onlar düşmeyecek. Bizim ettiğimiz kavgaları etmeyecekler. Siyasallaşmayacaklar.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.