MEB Müsteşarı Tekin Eğitimcilerle Buluştu
Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Tekin ‘’Eğitimciler aramızda olduğu için eğitim sorunlarını paylaşmak istiyorum. Eğitim dendiği zaman herkes eleştiriyor. Bizler de bazen bu eleştirilere kendimizi kurban ediyoruz’’ dedi.
Şehir Efsanesine İnanmıyorum
Tekin konuşmasını ‘’Pek çok kişi AK-PARTİ eğitim politikasında başarısız oldu, diye eleştiriyor. Bu şehir efsanesine inanmıyorum. Eskiden öğrenciler kitaplarını kırtasiyecilerden Aralık ayında falan alabiliyordu. Bunların da kimisi eksik, kimisi hatalı baskı çeşitli sorunlar yaşanıyordu. Ben 60 kişilik sınıflarda liseyi okudum. Bu gün Türkiye geneli sınıf ortalamaları 30 kişi. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 20’nin altındadır. Ders Kitapları Bakanlık tarafından okulların açıldığı ilk günlerde veriliyor’’ şeklinde sürdürdü.
Hükümetin Bir Şeyler Yaptığını Unutturmaya Çalışıyorlar
Tekin ‘’Somut göstergeler açısından bakıldığında son 10 yılda yapılan değişiklikler, bu hükümetin bir şeyler yaptığının göstergeleridir. Bu hükümetin bir şeyler yaptığını unutturmaya çalışıyorlar. İnsanların bu tezi savunmak için kullandığı argüman; Eğitim politikaları sık-sık değişiyor! Şeklindedir’’ dedi.
Tekin ‘’Ben 2002 den beri bu işlerin içindeyim. O tarihlerde, çocukların yarış atı gibi koşturulmasına, Annelerinden-babalarından ayrı yaşamalarına, dershane peşinde koşmalarına Cumhurbaşkanımız (o zaman Başbakandı) karşıydı. 2002 de söylediklerini ancak şimdi hayata geçirebildik. 2002 de eleştiriyordu, 2013’te yeterli mekanizmaların oluştuğu için dershane uygulamalarının sonlandırılmasını istedi’’ dedi.
Biz Önce Zemin Hazırlıyoruz
Tekin ‘’Bizim idealize ettiğimiz bir tablo var. Önce zemin hazırlıyoruz. TEOG diye adlandırdığımız Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçişte; Çocukların bir sınava endeksli bir sistem yerine Ortaokul boyunca başarılarını baz alacağız. Aynı zamanda çocuğun sopsyal, kültürel ve sportif alanlardaki başarılarının dikkate alınmasını istiyoruz. % 70 Akademik başarı, % 30 da belgeye dayalı sosyal başarıları dikkate alınacak. Onun için biz 8 yıl sonra idealize ettiğimiz sistemlerden uygun olanı kullanacağız. Biz çocukluk çağındaki yetenekleri keşfederek gelişmesini varsayıyoruz’’ dedi.
Bizim Geleneğimizde İstişare Var
Tekin konuşmasına ‘’Bizim geleneğimizde istişare kültürü var. Hayata geçireceğimiz bir konuda 10-20 şer kişilik gruplar oluşturarak çalışıyoruz. Kınayanların kınamasından korkmadan çalışıyoruz. Eğitim-yap-boz tahtasına döndü diyenlere bakarak yeniliklere ayak uydurmazsanız, onuda eleştirecekler. Nitekim FATİH Projesinde yaşıyoruz. Yenilikleri de takip etmek zorundasınız’’ şeklinde sürdürdü.
Müsteşar Stajyer Öğretmenlerle İlgili Açıklamalarda Bulundu
MEB Müsteşarı Doç. Dr Yusuf Tekin Cihannüma İstanbul Şubesince Mümtaz Soysal Sosyal Bilimler Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen programda Stajyer öğretmenlerle yenilikleri açıkladı.
Öğretmen Niteliklerini Artırma Planlarımız Var
Yeni atanan stajyer öğretmenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tekin ‘’Öğretmen niteliklerini artırma, itibarını artırma planlarımızla ilgili adımlar var. Stajyerlikten öğretmenliğe geçiş safhası var. Yazılı ve sözlü sınav konusunu kanuna koyduran benim. Bu gün konuşulan şeyleri o gün kanun gerekçesine koymuştuk. Yeni atanan bir öğretmenin bir stajyerlik süresi ardından yazılı-sözlü sınav olsun. Yaz tatilinde de bölgenin sosyo-kültürel yapısı, adetleri hakkında yazın kendisine bir oryantasyon eğitimi yaptıralım. Bir de ötekileştirmeye karşıyız. Genç gittiği yerde problem yaşayabilir. Bunu da oryantasyona dahil ettik’’ dedi.
Martta Göreve Başlayacak 30 Bin Öğretmene Uygulanacak
Tekin ‘’Bu sene atama yapacağımız öğretmenler için yeni stajyerlik süreci uygulamasını 1 Martta göreve başlayacak 30 Bin öğretmenlerimize uygulayacağız. Bu öğretmenlerimiz branşlarında ustalaşmış deneyimli-tecrübeli hocalarımızı tespit ederek, onların yanında usta-çırak ilişkisi gibi uygulayacağız. İnşaallah hayırlı olur’’ dedi.
Haber: Abdullah YADİGAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.