• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 12 °C

E-ihracat İçin “Ortak Akıl” Toplantısı

E-ihracat İçin “Ortak Akıl” Toplantısı
WORLDEF ile Horoz Lojistik’in iş birliği ile düzenlenen “E-İhracat Ortak Akıl Toplantısı”, ihracat ve e-ihracat ekosisteminin önemli isimlerini bir araya getirdi.

E-ihracat’ın artması için yapılması gereken stratejik konular özelinde düzenlenen ortak akıl toplantısı programında; e-ihracat, sınır ötesi e-ticaret ve mikro ihracat gündemine ilişkin konular değerlendirildi.

WORLDEF ile Horoz Lojistik’in iş birliği ve Türkiye İş Bankası’nın ana iş ortaklığı ile düzenlenen “E-İhracat Ortak Akıl Toplantısı”nda e-ihracat, sınır ötesi e-ticaret ve mikro ihracat konuları değerlendirildi; ekosistemin sorunları ve geleceği ile ilgili bazı tavsiyelerde ve öngörülerde bulunuldu. Ayrıca, şirketlerin ve devlet kurumlarının yapması gerekenler; e-ihracatta yeni kurallara göre ortaya çıkan ihtiyaçlar ve hedefler gibi başlıklar ele alındı.

E-ihracat odaklı çözümler, model önerileri ve stratejik konu başlıkları konuşuldu

Toplantıda ekosistemin önemli isimleri, e-ihracatın nasıl yapılacağından ziyade nasıl şekilleneceğine odaklandı. Ayrıca; Türkiye'nin e-ihracatını artırmak için nasıl bir strateji izlenmelidir; e-ihracat ekosistemi nasıl oluşmalıdır; kısa, orta ve uzun vadede hedefler neler olmalıdır; Türkiye bir e-ihracat merkezi olabilir mi; Çin uygun bir örnek midir gibi sorulara cevap arandı. Toplantının “beyin fırtınası” oturumunda ise, e-ihracatta başarı için mevzuat, gümrük, lojistik, banka, finans, ödeme ve arayüz gibi alanlarda değiştirilmesi gerekenler tartışıldı.

ortak-akil-protokol-3.jpeg

Ömer Nart: Hızlı teslimat modeli olmadan sınır ötesi e-ticaret büyümez

Toplantıda konuşan WORLDEF Başkanı Ömer Nart, sınır ötesi e-ticaret ile e-ihracat arasındaki farkı ortaya koymak gerektiğini söyledi. E-ihracatta iade oranlarına dikkat çeken Nart, “Şu bir gerçek; iadelerle ilgili sorunlar var. Mesela Almanya’da yüzde 40 iade oranı var. Burada e-ihracat yaparsanız eğer o ürünlerin yüzde 40’ı iade olacak. Sınır ötesi e-ticaret ile hedef ülkede stoklama yapıp oradan hemen ertesi gün ya da aynı gün gibi hızlı teslimat modeli olmadan sınır ötesi e-ticaret büyümez.” dedi.

Mikro ihracat ile sınır ötesi e-ticaret arasındaki farkları da ortaya koymak gerektiğini vurgulayan Nart, “Sınır ötesinde bir depo operasyonu yaptığınız zaman bu senaryoda bir şirketin gidip fulfillment merkezleri ile bir anlaşma yapması ya da burada tek başına hareket ediyor olması bir özgüven yetersizliği ya da ‘tek başına bunu yapabilir miyim’ endişesine yol açabilir. Burada da işte kümelenme meselesi var. Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) belki de bu konuda organizasyonu olabilir.” sözlerini kaydetti.

Ömer Nart, şöyle devam etti; “Küme ve kümenin devamında da bu operasyonu yapacak olan şirketlerin nasıl yapacağı ile ilgili devletin belki önayak olması meselesi var. Aslında e-ihracat ile ilgili devlette de bir ortak akıl yok. Aslında bütün kurumların bir araya gelip bu kümelenme işini ve bu kümelenmenin nasıl destekleneceğini konuşması lazım. Bu şekilde yapılmadan e-ihracattan sınır ötesi e-ticarete, -hatta bu ikisi kendi içinde bir hibrit modelde de gidebilir- ama bunların artık kümelenme ile gidiyor olması lazım. Bu işin sadece mikro ihracat ile gitmeyeceği çok açık.”

Taner Horoz: B2B tarafına konsantre olmamız gerekiyor

Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz ise, Türkiye’nin ihracat değerinin düştüğünü vurgulayarak, “Bugünkü ihracat potansiyelimiz katma değeri düşük ürünlerden oluşuyor. E-ticaret pazarı ise maalesef treni kaçırmış olduğumuz bir pazar. Büyük pazaryerlerinde ürünlerimiz yüzde 1’lere bile girmiyordur. Bunlardan pay almamız lazım. Bunun için şirketlerin dönüşüme ihtiyacı var. İhracatta güçlü olduğumuz ürün gruplarımızın katma değeri düşük olduğu için dünyadaki marka değerimiz yeterli seviyede değil. Bence ülke olarak B2B tarafına son derece konsantre olmamız gerekiyor. Burada birinci konu B2B ihracatı olmalıdır.” diye konuştu.

Horoz, büyük hacimli firmaların yeterli seviyede e-ihracat yapmadığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı; “Bakıyoruz şirketlerde e-ticaret ve e-ihracat için uzman bir ekip yok. Konunun uzmanı olmayan insanlarla karşılaşıyoruz. Halbuki e-ticaret muazzam bir uzmanlık konusu, çok teknik bir iş. Bunları anlayan kalitede insanlar gerekiyor. Bu insanlar Türkiye’de az var. Bu kişileri de büyük e-ticaret firmaları alıyor. Bu konuda ciddi bir branşlaşma, eğitim seferberliğine girişmek gerekiyor.”

Gürbüz: Mikro ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 3 civarında

Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz, e-ihracat ve mikro ihracatın çok kritik ve önemli bir konu olduğunu belirterek, “Bütün sorunları paylaşarak, mevcut pazarları büyütmeli ve yeni pazarlar kazanmalıyız. Mikro ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 3 civarında görünüyor. Bunu nasıl artırabiliriz konusunda Devletten ve özel sektörden beklediklerimiz var.” sözlerini kaydetti.

Türkiye’de ihracat pazarının 0-2 kilogram bandına sıkıştığını ifade eden Gürbüz şöyle devam etti; “Tekstil ürünleri ağırlıklı gidiyor. Halbuki Türkiye’nin mobilya ve otomotiv sektörü gibi üretim alanları da var. Ciddi bir ihracat potansiyelimiz var ancak e-ihracat dediğimiz zaman tüketiciye kadar uzanan veya oradaki küçük işletmelere kadar giden bir pazar söz konusu.”

E-ihracatta lojistik sorunlarının bugüne kadar pek çözülemediğini vurgulayan Gürkan Gürbüz; “Burası çok yeni bir pazar, KOBİ’lerin de dahil olabileceği bir pazar. Zaten e-ticaret günümüzün en gözde konularından bir tanesi. E-ticaret düşünmeyen firmalar da ciddi çalışmalar içerisindeler. E-ihracatın da bunun içerisinde önemli bir payı var. Yurt dışına açılmak isteyemeyen ya da düşünmeyen birçok firma yurt dışına nasıl açılırım diyor. Küçük ürün gruplarını tabii ki geliştirmek lazım ama bu, hızlı teslimatı artıracak hibrit modellerle olabilir.” ifadelerini kullandı.

ortak-akil-protokol-1-001.jpeg

Başaran Bayrak: 2020de 2,8 milyar kişi online alışveriş yaptı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Başaran Bayrak da, göstergelere küresel tedarik zincirlerinde derin bir dönüşüm yaşanan bu dönemde belli alışkanlıkları değiştirmek gerektiğini vurguladı. Bayrak, “Konvansiyonel ihracat bir yandan devam ederken, yeni ihracat metotları geliştirmek, yeni potansiyellerin önünü açmak zorundayız. Bu yüzden e-ihracatın veya mikro ihracatın Türkiye’nin ihracatına yeni bir soluk getireceğini, ihracatta bizleri devler liginde en iyi oyuncular arasına taşıyacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

2020 yılında dünyada online alışveriş yapan kişi sayısının 2,8 milyar kişi olduğunu vurgulayan Bayrak, bu rakama göre dünya nüfusunun 35,4’ünün internet üzerinden alışveriş yaptığı anlamına geldiğine dikkat çekerek, şunları ifade etti; “Yani artık dünyada e-ticarete, e-ihracata başlanıp başlanamayacağı tartışması bitti. Bu alana yönelen girişimcileri, ihracatçıları nasıl daha ileri taşıyabiliriz, nasıl daha rekabetçi hale getirebiliriz, bunun üzerine düşünmek zorundayız. Mevzuat eksikliği, lojistik maliyetleri ya da yurt dışı tedarik sisteminin yeterli olmaması bir şekilde sistemimizin oturmadığına işaret ediyor. Bu konuların tümüne bakanlıkla ortak olarak eğiliyoruz. Çünkü geleceğin burada olduğunun farkındayız. Türkiye ihracatla yükselecek. E-ihracat ve mikro ihracat da bu yükselişin dinamosu olacaktır.”

Toplantıya kimler katıldı?

Toplantıya, e-ihracat ve ihracat ekosisteminden önemli isimler katıldı. Katılımcılar şunlar; WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz, Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ekosistem Bölümü Müdür Yardımcısı Bora Gülşeni, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Başaran Bayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-Ticaret Meclis Başkanı Ozan Acar, Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ayşe Mehtap Ekinci, E-Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, DSV Lojistik CEO’su Ozan Önder, Yıldız Teknik Üniversitesi Akademisyeni Prof. Dr. İbrahim Kırcova, Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Taner Timirci, N11.com, Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Altınay, Modanisa Genel Müdürü Sami Güzel, Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, Hobium CEO’su Talha Akçay, Netax Tech Genel Müdürü Mehmet Demir, Enplus Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hatipoğlu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113