• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 12 °C

Diş hastalıkları ve tedavisi

Diş hastalıkları ve tedavisi
Erken dönemde tedavi edilmediğinde dişetlerinde çekilme, dişlerde sallantıya neden olabilen ve dişlerin kaybedilmesiyle sonuçlanabilen, bakterilerin yol açtıkları enfeksiyon hastalığıdır.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ

Diş eti hastalığı nedir?

Diş eti hastalığı neden oluşur?

1- Kötü ağız hijyeni: Bu hastalıkların birinci ve en önemli sebebi kötü ağız hijyenidir. Dişlerin ve diş etlerinin plak dediğimiz bakteri birikintilerinden yeterince iyi temizlenememesidir. Bireyler genellikle diş fırçasını ağız içinde dolaştırdıklarında dişlerinin temizlendiğini düşünürler. Ancak doğru fırçalama tekniği ve yardımcı ağız hijyen araçları kullanılmadığında her zaman yeterli ağız hijyeni sağlanamaz. Plak birikiminin sonucunda diş eti hastalığı başlar veya mevcut hastalık ilerler.

 2- Genetik yatkınlık: Diş eti hastalıkları bulunan kişilerin bir kısmının ailesinde de bu sorunların yaşandığı belirlenmiştir. Özellikle ağız ve diş bakımına önem vermeyen kişilerde bu yatkınlıktan dolayı sağlıklı kişilerden 6 kat daha fazla diş eti hastalığı görülmektedir. Bu durumda olanların mutlaka diş eti uzmanından destek almaları gerekir.

 3- Sigara kullanımı: Birçok rahatsızlığın altındaki bir etken olan sigara, diş eti hastalıklarının gelişmesine de zemin hazırlamaktadır. Doku hasarına sebep olan sigara alışkanlığı aynı zamanda tedavide yaraların iyileşmesini geciktirir.

 4- Stres: Vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasız kalmasına neden olan stres, diş eti hastalıklarının oluşmasında da etkili olur. Stres ağızda diş gıcırdatmaya ve diş sıkmaya sebep olur. Diş etlerinde oluşan çekilmenin sebeplerinden biri de dişlerin sıkılmasıdır.

 Diş eti hastalığı nasıl belirti verir?

Diş eti hastalığı besin sıkışması ya da apse oluşumu yoksa genellikle ağrı şeklinde belirti vermez. Bu nedenle hastalar genellikle dişler sallanma aşamasındayken ya da kaybedildiğinde doktora başvururlar. Diş eti hastalığının verdiği ilk ve en önemli belirti kanamadır. Kanamanın sebebi diş eti iltihabıdır. Dişlerin üzerinde biriken hastalık etkeni bakteriler belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra diş etinin iltihabına neden olurlar ve kanama o aşamadan sonra görülür.

Hastalar kanamayı gördüklerinde önlem alabilir mi?

İltihabi değişiklikler başlangıç aşamasında ise yani yalnızca diş etini ilgilendirecek seviyede ise ağız hijyeninin sağlanması ile tamamen iyileşme sağlanacaktır ve hasta hijyen seviyesini iyi düzeyde tutarsa yeniden meydana gelmeyecektir.

Eğer önlem alınmazsa daha uzun vadede diş etinin altında, dişleri destekleyen kemiklerde kayıplar meydana gelmeye ve dişler sallanmaya başlar. Hastalar genellikle bu aşamada diş hekimine başvurur. Bu aşamada öncelikle bakteriler ortamdan uzaklaştırılır yani diş taşları temizlenir. Diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Diş taşı temizliğinden sonra, hassasiyet oluşabilir. Fakat bu hassasiyet dişlerin temizliğine engel olmamalıdır.

Tam bir diş ve diş eti bakımı için gerekli yardımcı araçlar nelerdir?

 Hastanın genel diş eti muayenesinin ardından önce uygun fırçalama tekniğini ve daha sonra kullanması gereken yardımcı araçları belirlenir. Bu yardımcı araçlar diş ipi, ara yüz fırçaları, dil fırçaları ve sabit protez (köprü) varlığında köprü altı ipleridir.

Dişler nasıl fırçalanmalıdır?

Fırçalama süreniz, fırçalama sıklığınız ve fırçalama şekliniz; kullandığınız fırça ve hangi macunu kullandığınızdan çok daha önemlidir. Her fırçalama 3 dakika kadar sürmeli, günde en az 2 defa olmalıdır. Fırçalarken dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri diş etlerini fırçalamaktır. Diş etleriniz kanasa veya ağrısa dahi diş etleri zedelenmeden fırçalamaya devam edilmelidir. Fırça 45 derece açıyla diş etine yerleştirilip, dişlere doğru süpürme hareketi yaparak uygulanmalıdır. Yatay hareketler, dişlerde aşınmaya ve diş eti çekilmelerine yol açabileceğinden kaçınılmalıdır.

Diş eti sağlığı için diş hekimine gitme sıklığı ne olmalıdır?

Diş eti sağlığı için ortalama 6 ayda bir diş hekimine gidilmelidir. Diş eti hastalıklarına yatkın olan bireylerde bu süre 3 aya kadar indirilebilir.

 

 

 

 

 

Diş eti hastalıkları genel sağlığı etkiler mi?

Diş eti hastalıklarının sistemik birçok hastalık üzerinde etkileri vardır. Özellikle diyabet (şeker hastalığı) ile diş eti hastalıkları arasındaki ilişki birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Diş eti hastalığının hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini ciddi oranlarda artırdığı da bilinmektedir. Bunlara ek olarak kalp-damar hastalıklarında ve baş-boyun kanserlerinde de diş eti hastalıklarının etkisi olabildiği görülmüştür.

 

Periodontoloji (Diş Eti) Uzmanı Dt. Mahmut YILDIRIM

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113