TV5'te yayınlanan 'Buluşma Noktası' isimli programa konuk olan Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süresine dair açıklamalarda bulundu.
AK Parti Kurucusu, Eski Milletvekili, TBMM Anayasa Komisyonu Eski Başkanı ve Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, TV5'te yayınlanan 'Buluşma Noktası' isimli programa konuk oldu.
Mehmet Ali Kayacı'nın sorularını cevaplandıran Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süresinin ne zaman biteceğine dair de değerlendirmede bulundu.
Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na beş yıllığına seçildiğini ifade eden Kuzu, Erdoğan'ın seçimlere katılığı seçilmesi halinde bir beş yıl daha hakkı olduğunu söyledi.
Anayasa Profesörü Burhan Kuzu'nun konuya ilişkin sözleri şu şekilde:
(Cumhurbaşkanı'nın bir dönem hakkı mı kaldı?) Evet bir dönem kaldı.
(Kendisinin fesh edip seçime götürmesi ya da meclisin seçime götürmesi dahil mi?) Yok, o ayrı. Zaten bir dönemi seçtik. Birinci dönemi yapıyor şimdi. Anayasa diyor ki 'Eğer ikinci döneminde, 2023 döneminde, o dönemin herhangi bir yerinde TBMM yeni bir seçim kararı alırsa Cumhurbaşkanı'na üçüncü bir hak doğar' diyor. Burada nedir maksat? TBMM'ye diyor ki 'Daha yeni geldi bu adam. Nasılsa gidiyor diye, seçime götüreyim, elinden alayım, deneyeyim şansımı deme.' gibi.
(2023'te olsa da aynı şey geçerli mi?) Tabi, 2023'ten itibaren olan herhangi bir süreçte, böyle bir karar alınırsa, o zaman bir hakkı daha doğuyor.
"Beş yıl hakkı daha var"
(Niye 2023'ten itibaren?) Beş yıl o zaman doluyor ya, o nedenle.
(Beş yıl dolmadan önce böyle bir şey yapılırsa...) Yok bunda öyle bir şey yok. Anayasa öyle yazmış. Bunda yok. O ikinci dönem olmuş olur. Diyelim ki bir sene sonra iki sene sonra seçim oldu. İkinci dönemi olmuş oluyor, biri gitti olur. Yeni dönem başlar, o süreçte eğer meclis böyle bir karar alırsa o zaman bir hakkı daha doğar. Şu anda başka bir tartışma var, onu da söyleyeyim. Geçen gün bir TV programında bir arkadaşımız telefonla bağlanmış, böyle bir laf etmiş, bu Cumhurbaşkanı'nın son süresidir. 2014'te bir beş yıl seçildi. Bir dönem de şimdi oldu. İkisi tamam işte bitti. Aday olamaz diyor. Şimdi bir defa öyle bir şey yok. Şöyle bakmak lazım. Bundan önceki süreçte 'Cumhurbaşkanı, yedi yıllığına bir kez seçilir' diyordu anayasa. 'Tekrar seçilemez' şeklinde bir ifade vardı anayasada. Biz 2007'de anayasayı değiştirdik. Ben komisyon başkanıydım. 365 krizi nedeniyle malum tıkanınca meclis dedik ki 'Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin'. O zaman bir kanun çıkardık biz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçimi ile ilgili kanun çıkardık. O kanunu çıkarırken benim karşı olduğum ama arkadaşlarımızın isteğiyle bir madde kondu oraya. 'Eski Cumhurbaşkanları aday olamaz' diye. Halbuki sistem değişmiş. O parlamenter modele göre yapılan dizayndı. Şimdiki gelen modele baktığımız zaman, 16 Nisan 2017'de gelen modele, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne baktığımız zaman sistemi tamemn deiştirmiş, yeni bir modele geçmişiz. Bu modele göre bakmak lazım. 5 artı 5. Yeni bir model. Nitekim 'Eski Cumhurbaşkanları yeni modele aday olamaz' diye 2007'de dediğimiz şeyi Anayasa Mahkemesi iptal etti. Dolayısıyla da şu anki dönemde Cumhurbaşkanımızın, eski Cumhurbaşkanları da dahil buna aday olabilecek şekilde. Beş yıllığına seçildi, bir beş yıl hakkı daha var, elimizdeki bilgilere göre.
Kaynak:Yeniakit
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.