• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C

Çocuk için Farklı Olmak Öteki Olmak Anlamına Gelmesin!

Çocuk için Farklı Olmak Öteki Olmak Anlamına Gelmesin!
Farklı olmak çocuklar arasında bir öteki olma sorunu doğurmuyor ama büyüklerin davranışları çocukların farklı olanı ötekileştirmelerine neden olabiliyor.

Eğitim Danışmanı ve Öğrenci Koçu Murat Karcıoğlu, çocukların farklı ve öteki arasındaki ilişkiyi kurmalarında ebeveynlerin rolünü değerlendirdi. “Çocukların ötekileştirmeyi benimsememesinde ebeveynlerin çok büyük rolü var” dedi.

Çocuk Yetiştirirken Farklı Olanı Benimsetmek Gerekiyor

Çocukları yetiştirirken ebeveynlere düşen görev “kucaklayıcı” bir şekilde rol model olmak aslında. Çünkü çocuk, çevresini anlamlandıramadığı süreçlerde anne ve babasından gördüklerini taklit ederek yaşamına devam ediyor. Bu nedenle de çocuk yetiştirirken ebeveyn siyah ve beyazın aslında bir zıt renkler değil, birbirini kucaklaması gereken renkler olduğunu anlatmaları gerekiyor. Nitekim siyahı siyah yapan beyaz ve beyazı beyaz yapan siyahtır. Bizim kültürümüz aşure kültürüdür. Aşureyi aşure yapan içine kattığınız belki de birbiri ile buluşmasına imkan verilmeyen gıda ürünlerinin bir tatlının içinde buluşmasıdır.

Çocukları farklılıkları kucaklayacak ve benimseyecek şekilde büyümek ırk, din, dil, mezhep, cinsiyet ve diğer ayrımların önemsenmeden yaşamın devam etmesine zemin hazırlar.

Çocuğu Farklı Olanla Bir Araya Getirmek

Yetişkinler arasında sık sık görülen ötekileştirme probleminin temelinde “öteki” olanla konuşmamak, iletişim kurmamak ve onu anlamamak öne çıkar. Bu durumu tersine çevirecek bir durum olarak çocuklarınızı farklılıklara aşina olacağı bir yaklaşımla büyütmeniz doğru olabilir. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

Çocuğunuz daha önce hiçbir siyahi, yabancı ya da farklı dili konuşan biriyle bir araya gelmemişse farklı olanı henüz tanımıyor ve onu yabancılıyor demektir. Ancak çocuğunuzu farklı olanla bir araya getirmek, iletişim kurmasını sağlamak ve aslında farklı olanın düşünceleri olduğunu hissettirmek şart. Bu şekilde yetişen çocuklar için öteki olmak kavramı yaşamın hiçbir safhasında yer bulmuyor.

Kucaklayıcı Olmanız Çocuğunuzu da Etkileyecektir

Çocuklar, ebeveynlerini izler ve çoğu zaman onları taklit ederler. Siz ebeveynler olarak çocuğunuzun aynasısınız. Bu nedenle de farklı olanla ilgili nefret söylemi ya da olumsuz bir davranış çocuğunuzda bu tür bir refleksin ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Çocuğunuzun rol modeli olduğunuzu unutmadan hareket ederek kucaklayıcı davranmalısınız. Sizi gören çocuğunuzun bu konuda daha ılımlı bir anlayışa bürüneceğini de bilmelisiniz.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113