• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

ÇİKOLATA SEÇİMİNDE DİKKAT

ÇİKOLATA SEÇİMİNDE DİKKAT
Gıda Mühendisi Yeşim Tekin: “Renkli, gıda boyası kullanılmış, albenisi yüksek ama özellikle çocuklar için sağlıksız çikolata ve şekerlemeler konusunda dikkatli olunmalı…”

Özellikle çocuklar için vazgeçilmez lezzet olan çikolata ve şekerlemeler her geçen gün çeşitleniyor. Renkli, farklı dolgu malzemeleri ile lezzetlendirilip, yine farklı kaplamalarıyla sürekli artan çeşit sunan ürünler başta çocuklar için cezbedici oluyor. Uzmanlar, bu ürünlerde kullanılan malzemelere dikkat edilmesi gerektiğini ve özellikle çocuklar için son derece seçici olunması gerektiğini söylüyor.

17013267063965.jpg

20 yıldır çikolata sektöründe çalışan ve doğal malzeme ve yöntemlerle üretim yapan ve “geleneksel çikolata” üretimiyle öne çıkan Sial Çikolata’nın kurucusu Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, her yaşta sevilen ve tüketilen besinlerden olan çikolatayı alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli bilgiler veriyor… Tekin, “Sağlıklı ürün seçimi herkes için önemli, ancak çocuklara alınan ürünler konusunda daha seçici ve dikkatli olunması gerekli” uyarısında bulunuyor.

17013267064095.jpg

Tüm dünyada endüstrileşmenin bir getirisi olarak fabrikasyon üretimin de hızlı bir büyüme gösterdiğini ve özellikle büyük ölçekli firmaların dolgulu, üstü kaplamalı, renklendiriciler, tatlandırıcılar kullanarak, raf ömrünü uzatmak için de koruyucu içeren çikolataların üretimine ağırlık verdiğini vurgulayan Tekin, buna karşın geleneksel yöntemlerle ve sağlıklı doğal malzemeler kullanılarak üretilen çikolataların sağlığı tehdit eden risklerden koruması yanında faydalı ürünlerle sağlıklı beslenmeyi de destekleyeceğini söylüyor.

17013267064355.jpg

Tekin, özellikle çikolata alırken içindeki malzemelere mutlaka bakılması gerektiğini hatırlatarak şu bilgileri veriyor:

“Çocuklar, albenisi yüksek, renkli, farklı görünüşe sahip çikolata ve şekerlemeleri tercih ediyor. İçindeki malzemeleri bilme ya da inceleme şansları olmuyor. Aileler de çoğu zaman isteklerini geri çevirmiyor. Ancak, özellikle el yapımı, geleneksel yöntemlerle üretilen, şeker ve dolgu maddesi yerine fındık, fıstık, kuru meyve gibi doğal besinlerle renklendirilmiş ve tatlandırılmış ürünleri rahatlıkla tercih edebilirler. Örneğin biz çikolatalarımızı ve şekerlemelerimizi üretim tesisimizde tamamen el yapımı geleneksel yöntemlerle üretiyor, böylece her aşamasını kontrol edebiliyoruz. Lezzetten ve kaliteli malzeme kullanımından ödün vermeden, herhangi bir sağlıksız dolgu malzemesi kullanmadan bir üretim standardı oluşturduk. Ürettiğimiz dolgulu çikolatalarda şekerli dolgular yerine tahin, limon gibi besleyici hammaddeler kullanıyoruz. Birinci kalite fıstık, fındık, kuru meyve kullanıyoruz. Daha az şeker, daha fazla kakao kullanıyoruz. Böylece çikolata gibi faydalı bir ürünü diğer besleyici ürünlerle birleştiriyoruz. Bu da ürünün kalite ve lezzetine yansıyor. Her yaştan tüketici için sağlıklı; çocuklar için daha da önemli; hem sağlıklı, hem de besleyici oluyor…”

Çikolata üretiminde de merdiven altı tabir edilen, hileli ürünler konusunda da uyarıda bulunan Tekin, “Sektörde maliyeti düşürmek için insan sağlığını tehdit eden bazı hileler yapılabiliyor. Bunlardan biri kakao oranını düşürme... Çikolatanın temel bileşeni kakao, lezzet ve kalite açısından önemlidir. Bazı çikolata üreticileri, maliyetleri düşürmek için kakao oranını düşürürler. Bu da, çikolatanın tadını ve kalitesini olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra bazı çikolata üreticileri kakao yağı yerine daha ucuz olan bitkisel yağları kullanırlar. Bu, çikolatanın lezzetini ve dokusunu değiştirebilir. Bazı üreticiler, gerçek kakao yerine kakao aroması kullanarak sahte çikolata üretirler. Bu, tüketicilerin sağlığı açısından risk oluşturabilir ve etiketlerde doğru bilgilendirme yapılmadığı takdirde tüketicileri yanıltabilir. Ayrıca çikolatayı tatlandırmak için işlenmiş şeker de kullanılabiliyor. Aşırı miktarda tüketildiğinde, işlenmiş şeker sağlık açısından risk oluşturabilir. Çikolatayı yediğinizde damağınızda kötü bir yağ tadı kalmamalı, eriyip gitmeli, kakao tadını ve kokusunu hissetmelisiniz. Kırdığınızda çıtırtı duymalısınız, yüzeyi grimsi ve mat olmamalı” açıklamalarında bulunuyor.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113