Tunus’ta askerin desteğini arkasına alan Cumhurbaşkanı Kays Said, darbe yaptı. Meclisin yetkilerini dondurdu, başbakanı değiştirdi.
Tunus’un en büyük siyasi partisi olan Nahda’nın lideri Gannuşi ise başkanı olduğu Meclise sokulmadı. Tunus’ta demokrasinin yaşaması için diyaloğu esas alan Gannuşi, tüm siyasi partilerin bir masa etrafında toplanarak bir çıkış planında anlaşmasını önerdi.
Tunus darbesi karşısında Batı dünyası yine kendisine yakışanı yaptı. Mısır’da olduğu gibi darbecilerin arkasında yer aldı.
BAE ETKİSİ
Tunus darbesinde dikkat çekmek istediğim farklı bir nokta var. Mısır’daki darbede olduğu gibi Tunus darbesinin arkasında da Birleşik Arap Emirlikleri’nin parmağı olduğu ortaya çıktı.
BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed’in adamı olarak bilinen Dubai Emniyet Müdürlüğü Başkanı Korgeneral Dhahi’nin, darbeden 4 gün önce “Müslüman Kardeşler’e darbe geliyor” şeklinde paylaşımlar yaptığı ortaya çıktı. Muhammed Bin Zayed’in ise Tunus darbesi için 5 milyar dolarlık bir fon oluşturduğu söyleniyor. BAE resmen ve alenen darbe sponsorluğu yapıyor.
15 TEMMUZ GECESİ
15 Temmuz gecesi “Ha düştü ha düşecek” diye Erdoğan’ı takip eden BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed’den başkası değildi. Muhammed Bin Zayed’in Erdoğan’ı devirmek için 3 milyar dolarlık bir fon oluşturduğu söylenmişti. Şimdi Tunus’taki darbeye bakınca Birleşik Arap Emirlikleri merkezli video saldırıları ile ne amaçlandığı daha iyi anlaşılmıyor mu? Bir de bu gözle bakın istedim.
SEÇİM YASASINDA NELER OLUYOR?
SEÇİM ve Siyasi Partiler Yasası’yla ilgili çalışmalar açısından gözlerimizi ağustos ayına çevirmemiz gerekecek. Neden ağustos dedim? Muhtemelen 9 Ağustos’ta AK Parti’nin MYK toplantısı yapılacak. Ondan sonra AK Parti ve MHP heyetlerinin bir araya gelerek çalışmalara başlaması bekleniyor.
AK Parti’de çalışmalara Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP’de ise Feti Yıldız başkanlık ediyor. Hayati Yazıcı ve Feti Yıldız, şu sıralarda heyette yer alacak isimleri belirliyorlar.
MHP’DEN GELEN ÖNERİ
Heyetler bir araya gelmedi ama taslaklar üzerinde değerlendirmeler yapıldı. MHP, AK Parti tarafından kendilerine iletilen taslağı inceleyip görüşünü bildirdi.
MHP’nin bazı maddeler için “Uygundur” diye kanaat bildirdiği, bazı maddeler için de “Müzakere edilebilir” notunu düştüğü biliniyor.
ANLAŞILAN NOKTALAR
AK Parti ile MHP arasında uzlaşmaya varılan maddeleri şöyle sıralamak mümkün:
1- Yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 5’e indiriliyor.
2- Seçimlere girebilmek için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılıyor.
MÜZAKERE EDİLECEKLER
Müzakere edilecek maddeleri ise şöyle özetlemek mümkün:
1- MHP, ittifak için de baraj getirilmesi istiyor.
2- MHP, “Daraltılmış bölge”nin 6-7 milletvekiline göre bölünmesini değil, en az 10 milletvekiline göre belirlenmesini istiyor. MHP daraltılmış bölgeye sıcak bakmadığı için alternatif olarak mevcut sistemin devam etmesi kararı alınabilir.
3- AK Parti’nin, seçim kurulu başkanlarının o seçim bölgesindeki en yaşlı hâkim olmasının yerine, YSK ve HSK’nın belirlediği kişilerden oluşmasına yönelik önerisi MHP tarafından olumlu bulunmadı. MHP mevcut sistemin devamını istiyor.
ERDOĞAN’IN TEMİNATI
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim yasasıyla ilgili değişiklikler için bir önkoşul ileri sürmüştü. Erdoğan, “Cumhur İttifakı’nın mutabakatı olmadan bizim tarafımızdan bir karar açıklanmaz. İttifakı sağlayıp ondan sonra açıklamamızı inşallah yapmış olacağız” demişti.
SEÇİMİN TARİHİ
Her defasında ifade ediyorum. Seçim yasası ne zaman çıkarsa, bilin ki 1 yıl içinde erken seçim olmayacak demektir. Çünkü yasaya göre seçim yasasında yapılan değişiklikler 1 yıl içinde yapılacak olan seçimlerde uygulanamaz. Erken seçim tartışmaları yapıldığı için dikkat çekiyorum. Seçim yasası hangi tarihte çıkarsa, bilin ki o 1 yıl içinde seçim olmayacak. Ama ondan sonra seçimlere gidilmesi yasal olarak mümkün.
HABER7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.