• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 16 °C

Bakan kritik verileri açıkladı 3 müjde birden

Bakan kritik verileri açıkladı 3 müjde birden
2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programın ayrıntılarını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, program sonunda kişi başı milli gelirin 13 bin 24 dolara ulaşacağını açıkladı.

Şimşek enflasyon ve işsizliğin düşeceği müjdesini de verdi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı'nı (OVP) açıkladı. 2017-2020 yılları arasında Türkiye'de kişi başına milli gelirin 13 bin 24 dolara çıkacağının müjdesini veren Şimşek, enflasyon için de bu yıl sonunda çift hanenin altına ineceğini söyledi.

Şimşek'in açıklamasından satır başları şöyle:

OVP döneminde küresel büyüme olumlu bir görünüme sahip, program dönemi boyunca IMF'ye göre küresel büyümenin yüzde 3,7 dolayında olması bekleniyor.

Göstergeler büyümenin bir miktar daha hızlanabileceğine işaret ediyor.  Küresel büyüme bu yıl hızlanmaya başladı. Euro Bölgesi'nde görülen toparlanma Türkiye için olumlu bir sinyal .

Küresel enflasyonda ılımlı seyir söz konusu. Petrolün 55-60 dolar civarında seyredeceği varsayılıyor.

Aşağı yönlü risklerden ilki Fed'in beklenenden hızlı parasal sıkılaşmaya gitmesidir. OVP dönemi için petrol fiyatının sınırlı artacağı ve 55-60 dolar seviyesinde seyredeceği varsayılmıştır.

KÜRESEL EKONOMİYE YÖNELİK AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER

ABD Merkez Bankası Fed'in beklenenden hızlı faiz artırımına gitmesi. Fed üyeleri bu yılın kalanına dair 1, önümüzdeki yıl ise 3 faiz artışı beklediklerini beklediler. Ancak piyasalar 2 faiz artışını öngörüyor.

Küresel ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerden diğerleri jeopolitik gerginlikler, küresel ticarette korumacılık eğilimleri. Küresel ekonomiye yönelik bir diğer aşağı yönlü risk yüksek borçluluk oranları ve yaşlanan nüfus.

DEAŞ'ın Irak ve Suriye'de çökertilmesi ülkemiz açısından son derece olumlu bir gelişmedir. Küresel düzeyde borçluluk artmakta ve küresel ekonomi üzerinde bir kırılganlık oluşturmaktadır.  Yakın dönemde bu risklerin dengeli olduğunu düşünüyoruz ve küresel büyüme ile ilgili şu an itibariyle olumlu bir görünüm söz konusu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Büyüme performansımız son 15 yılda ciddi bir şekilde arttı. Kişi başına gelir seviyemizi önemli oranlarda iyileştirdik ve Türkiye sınıf atladı. Gelişmiş ülkelerle gelir farkını azalttık.

Yıllık ortalama 910 bin istihdam sağladık, işsizlik oranı arzuladığımız seviyelere inmedi. Uyguladığımız politikalar sonucunda enflasyonda kayda değer düşüş gerçekleşti. Cari açık/GSYH'yi program sonunda yüzde 4'ün altına indirmeyi hedefliyoruz.

Enflasyonda çift haneler görülse de enflasyonda kalıcı düşük seviyelerin yakalanması önceliğimiz arasında... Önümüzdeki dönemde de mali disiplini korumakta kararlıyız.

"MİLLİ GELİR ARTACAK, İŞSİZLİK VE ENFLASYON DÜŞECEK"

OVP'nin temel amaçları, büyümenin hızlandırılması, istihdamın artırılması ve gelir dağılımının iyileştirilmesidir.

2017-2020 arasında yıllık yüzde 5,5 büyüme hedefliyoruz. Kişi başına milli gelirin program sonunda 13 bin 24 dolara geleceğini tahmin ediyoruz. İşsizlik oranının bu yıl yüzde 10,8, gelecek yıl yüzde 10,5, 2019'da yüzde 9,9 ve 2020'de yüzde 9,6 olmasını öngörüyoruz.

Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 9,5 olacağı öngörülüyor. Enflasyon hedefle uyumlu patikaya gelene kadar para politikasında sıkı duruşun sürmesi beklenmektedir. Cari Açık/GSYH'nin bu yıl yüzde 4,6, gelecek yıl yüzde 4,3 2019'da yüzde 4,1, 2020'de yüzde 3,9 olacağını tahmin ediyoruz.  AB tanımlı borç stoku/GSYH'nin program sonunda yüzde 27,5'e gerilemesini bekliyoruz.

Kalıcı fiyat istikrarına odaklı para politikası sürdürülecek. Enflasyonda katılığa neden olan yapısal sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek. Gıda enflasyonundaki oynaklığın azaltılmasına yönelik tedbirler alınacak. Kamu harcamalarında etkinlik artırılacak. Kamu yatırımlarında verimlilik artırılacak. Kamu gelirlerinin kalitesi artırılacak. Verimsiz kullanılan veya atıl kamu varlıkları değerlendirilecek. Kamu mali sisteminin kurumsal yapısı güçlendirilecek. Atıl durumdaki tahsisli taşınmazlar kiralanacak.

İnternethaber

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113