AYGAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kahyaoğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra 50 civarında gazetecinin hazır bulunduğu iftar yemeğine AK PARTİ İstanbul Milletvekili Erol Kaya, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt ve AK-PARTİ Kartal İlçe Başkanı Av. Temurhan Yıldız da katıldılar.
AYGAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kahyaoğlu bir selamlama konuşması yaparak ‘’Basın Bayramını’’ kutladı. Kahyaoğlu Yerel Basının sorunlarını sıraladığı konuşmasında; ‘’İstanbul Medyası denildiği zaman bunun tanımlanması lazım. Zira sırf İstanbul’a mahsus bir uygulama ile basın ilanından mahrum bırakılıyoruz. Basın İlan Kurumunun desteğine ihtiyacımız var. "İstanbul'da yerel medya, Basın İlan Kurumu gelirlerinden mahrum olarak faaliyet göstermektedir. Anadolu'da yayın yapan gazeteler bu imkânlarla güçlenip kurumsallaşırken, İstanbul yerel medyası hiç hak etmediği bir biçimde cezalandırılmaktadır. Resmi ilan almadan yayın yapan medyamız, artık bu imkânlardan faydalanmak istemektedir. Bu konuda sayın milletvekilimizin desteğine ihtiyacımız var’’ dedi.
Yerel Gazeteciler Vekilleri Soru Yağmuruna Tuttular
İstanbul’un Anadolu Yakasındaki yerel basın mensupları Yerel Basının sorunlarının yanı sıra; ‘’Torba Yasasından’’ ‘’Açılım Sürecine’’, ‘’Meclisteki Milletvekili sayısı ve seçilme koşullarından’’ ‘’Vekillerin meclisteki konuşma üsluplarına’’, ‘’Seçim Barajına’’ kadar pek çok konuyu sordular. AK PARTİ İstanbul Milletvekili Erol Kaya ve İlerleyen saatlerde toplantıya katılan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt samimi ve hoşgörü havası içinde soruları cevapladılar. Gazetecilerin pek çok konuda soruları olduğu için sayın vekillerin verdiği cevapları özetleyerek vereceğiz.
Farklılığınızı Bir Kez Daha Ortaya Koydunuz
AK PARTİ İstanbul Milletvekili Erol Kaya ‘’Anadolu Yakası Gazetecileri olarak farklılığınızı bir kez daha ortaya koydunuz. Avrupa Yakası Yerel Basını bu birlikteliği ortaya koyamadı. Bu anlamda sizleri tebrik ediyorum’’ diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti; ‘’Torba Kanunla ilgili çıkardığımız düzenlemelerle; Şehit yakınları ile ilgili, Stajyer Öğretmenlerle, Disiplin ve öğrenci aflarından yararlanmış olanlara ilişkin düzenlemeler, Bürokrasinin yenilenmesiyle ilgili.. Pek çok konuda düzenlemeler getirilmiştir’’ dedi.
Kaya ‘’İçeriden baktığımız zaman olayları belki net göremeyebiliriz. Dışarıdan bakıldığında; Brezilya-Mısır ve Türkiye üçgeninde olayları daha net görebiliyoruz. Gezi olayı bir defa çevre olayı değil. Gezi olaylarında beş insanımız öldü. 600 civarında araç ve işyeri tahrip edildi. Bu toplum bundan zarar gördü. Kazanan kim oldu? Cevabını siz biliyorsunuz. ABD ile AB arasında yeni bir ortaklık kuruldu. İşin ticari boyutu var. İnsani ilişkilerimize bu ülkenin geleceği bakımından ihtiyacımız var. Birbirimizin yüzüne bakabilecek yüzümüz olmalıdır’’ dedi.
Kaya ‘’Seçim barajı ile ilgili 1923 ten 2013 e kadar 90 yıl geçmiş. Bunun son 30 yılını çıkalım kalan 60 yılda 61 hükümet kurulmuş. Diğer bir deyişle her yıl bir hükümet kurulmuş. Bunun takdirini size bırakıyorum. Meclisteki bazı vekillerin üslup bozukluğuna gelince, bu tür vekil sayısı 20’yi geçmez. Bunlar Meclis canlı yayını kesildiğinde gayet sakinler. Yani ekran görüntüsü olacağı zaman şow yapıyorlar. Bölgesinde herkes bu tür vekilleri uyarmalıdır. Bu tür uygunsuz sözleri kimse tasvip etmiyor. Toplumun en seçkinlerinin bulunduğu yerde kötü bir görüntü geleceğimiz için endişe vericidir. Şehirlerimizi namusumuzu koruyacak insanlara teslim etmeliyiz’’ dedi.
Çözüm süreciyle ilgili olarak konuşan Kaya ‘’Bu ülkenin buna ihtiyacı var. Türkiye bu problemi halletmesi gerekir. 17 Bin faili meçhulü olan bir ülkede 30 yıl öncelerine gidelim; insanların asit kuyularına atıldığı, kafalarına kurşun sıkıldığı dönemleri hatırlayalım. Bunlar bugün yok artık. Hangi parti olursa olsun bunları halletmesi gerekir. Türkiye artık, kendi değerleri üzerinden siyaset yapabilir duruma gelmelidir’’ dedi.
Türkiye Gelişiyor ve Değişiyor
İlerleyen saatlerde toplantıya katılan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt ‘’Türkiye gelişiyor ve değişiyor’’ diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti; ‘’Çözüm sürecini biz destekliyoruz. Zira 1989 da biz bir paket hazırladık çözümle ilgili. İçinde neler var bir bakın bakalım. Biz bunu 89 da başlattığımızda bazı bölgeler bizi darmadağın etti. Güney Doğuda, Karadeniz de ne yaptıkta bugün sıfır oy aldık? Belli ki, belli zamanlarda yanlış anlaşıldık. Bu bir sosyolojik olaydır. Öyle bir cümle sarf edersin, doğrudur ama belki söyleyen adam doğru adam değildir, yanlış anlaşılırsınız. Birisi bu gün doğru anlattı. Vatandaşta da olumlu anlamda bir gelişme var. Bunu demek istiyorum’’ dedi.
Öğüt ‘’20 Yıl önce bu memlekette kürt denilemiyordu. Bir mizah dergisinde (k ü r t) harfleri çıkartılmıştı. Bu gün için şehit olmaması, ölümlerin olmaması iyi bir şey. Bizim Çankırı da ’Bu gün 186. Şehidimiz, bu gün 187. Şehidimiz var diye’ pankartlar asılıyordu. Birisi bu ölümlerle gurur duyuyordu. Bu gün ‘artık yeter’ deniliyor’’ dedi.
Öğüt bazı sorularla ilgili olarak; ‘’Bu toplumun genel ortalaması ne ise mecliste onu temsil ediyor. Ben iddia ediyorum, bu toplumun ekseriyeti; bilgili ve tecrübeli değil, birbirine giydiren, kavga eden vekil istiyor’’ dedi.
Öğüt ‘’Ben Sivil Toplum Örgütü içinden geldim. Yerel basının sorunlarının çözümüyle ilgili sizin getirdiğiniz her şeye imza atarım. Siz güç olup bastıracaksınız. Kurumsallaşıp iktidarı ikna edeceksiniz. Bireysel şeylerin partilerde fazla bir faydası yok. Grup nasıl bir şey? Hangi bölgelerden oluşuyor, hangi dili kullanıyorlar? Bunları iyi okumalısınız’’ diye konuştu.
Toplantı gecenin geç saatlerine kadar sohbet havası içinde devam etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.