Akıllı Şehirler temasıyla Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşen 8. İstanbul Bilişim Kongresi’nde “Belediye Başkanları Akıllı Şehirleri Tartışıyor” panelinde Belediye Başkanları bir araya geldi. 8. İstanbul Bilişim Kongresi’nde Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, akıllı şehirleri konuştu. Panelde daha yaşanabilir şehirler için belediyelerin bilişim alanında yaptığı hizmetler, devam eden projeler ve yatırımlar hakkında panele katılan belediye başkanları tarafından detaylı bilgiler verildi.
Bilgi Çağına Ayak Uydurmak Zorundayız
Moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Balaban’ın üstlendiği panelde konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, gelişen teknolojinin insan hayatında getirdiği zorunluluklara değindi. Başkan Yazıcı, “Her buluş ve her değişimin sosyal hayata kazanımları veya değişiklikleri neden olmuştur. Her buluşun insan hayatına girmesi, çok farklı sosyal ve kültürel değişimlere neden olmuştur. Bilginin depolandığı, işlenebildiği çok hızlı işlem yapan teknolojilerin gelişmesi, hayatımızda artık her şeyin akıllanmasına, her şeyin depolanmasına bilgiyle beraber bilgiye sahip olma ve bunu en iyi şekilde kullanmak olarak da her işlerimizi yapmak gibi gerçekten önemli bir çağa girdiğimizi ve kaçırılmaması gereken bir bilgi çağında olduğumuzu biliyoruz” dedi.
Nüfusun yoğun olduğu yerlerde teknoloji kullanımının daha önemli ve daha başarılı hizmete dönüşeceğini vurgulayan Yazıcı, “Sonuç olarak biz bütün bu teknolojiler varsa bilgi çağına ayak uydurmak zorundayız. Dünyanın evlerimizle beraber, kentlerimiz de akıllı olmak zorunda. Vatandaşın sabit ve mobil teknolojik cihazlarıyla ulaşabildiği her alanda bilgi dönüşü sağlayan interaktif bilgi akışı sağlayan, entegre bütünleşik bir yapı üzerine inşa edilmiş paylaşan, katılan, denetleyen uygar bir kent oluşturmak çabasıyla biz bilgi işlem teknolojilerini belediye başkanı olarak, şehrin emanet edildiği kişi olarak bilgi işlem teknolojilerinin sanal alemine de emanet olduğu düşüncesindeyiz. Dolayısıyla geliştirmek, değiştirmek, farklı bir yönetim anlayışı ortaya koymak için daha şeffaf, daha katılımcı bir demokrasinin gelişmesini de ortaya koymak zorundayız ” diye konuştu.
Akıllı Kent’te Yaşamak İsteyenler Artacaktır
“Bir kentin akıllı kent tanımına uygun hale getirilmesi ile o kentte yaşamak isteyenlerin sayısı artacaktır. Dünyada yaşanabilir kentler sıralamasında; Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere birçok ilimiz ilk 60’ta yer almıyor. İnsanlar daha çok kültürel ve turistik aktivitelerden yararlanma imkanı bulabilecek, birçok finansman kuruluşu ile ticaret yapan firmalar bütün alt yapısı tamamlanmış, kent bilgi sistemi mükemmel çalışan bu kentlerde yer almaya başlayacaklardır. Böylece Akıllı Kentlerin marka olma değeri artacak, Akıllı Kentler normal kentlerden açık ara rekabette daha önde olacaktır.” dedi.
Rekabette akıllı kentlerin normal kentlerden açık ara önde olacağını vurgulayan Başkan Yazıcı, akıllı kentte yaşayıp bilgi işlem teknolojileriyle ilgili olmayan bir bireyin mutsuz olacağına dikkat çekti. Başkan Yazıcı, “Kentin IQ’su ne kadar yüksek olursa olsun, eğer yeterince kullanıcı oluşturamazsak, vatandaşı haberdar etmezsek bu yarışta yerimizi alamayız. Akıllı dünya geliştikçe, akıllı kentte yaşayıp bilgi işlem teknolojileriyle ilgili olmayan bir birey mutlu olamayacaktır.” dedi.
Akıllı Şehirler Akıllı Çözümler
Akıllı Kent uygulamalarının dünyadaki örneklerinden sayısal verilerle bahseden Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Belediyesi’nin uygulamalarını da anlattı. Bu sistemde önceliği vatandaş odaklı hizmet dönüşümü, kamu yönetimi modernizasyonu ile AR-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesinin oluşturduğunu belirten Başkan Yazıcı, “Bilgi Toplumu Stratejisi Temel Hedefleri çerçevesinde; vatandaş odaklı belediyecilik hizmetlerinde çağın
gereklerini yakalamak, bilgi teknolojilerinin avantajlarından yararlanmak ve bilgiye dayalı belediyeciliğe geçişi sağlayacak Tuzla Akıllı Kent Otomasyon Sistemi’ni kurduk.” şeklinde konuştu.
Global Düşün, Yerel Uygula
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Akıllı Devlet, Memnuniyeti Yüksek Vatandaş” anlayışının tüm uygulamalarda çatıyı oluşturduğunu söyledi. Uygulamaların “Global Düşün, Yerel Uygula” anlayışıyla oluşturulduğunu belirten Başkan Yazıcı, “Dünyada akıllı dünya kavramının altını doldurmak zorunda olduğumuzu biliyor, akıllı devlet, memnuniyeti yüksek vatandaş oluşması noktasında üzerimize düşeni yerine getiriyoruz. Biz, emanetimiz olan şehirde dünya vatandaşı olmayı hissettirebilecek bütün telekomünikasyon iletişim araçlarıyla beraber, kamu hizmetini hızlandırırken, dünyada çağdaş bir bireyin sahip olması gereken tüm teknolojik imkanlara sahip hale getirme çabasını sürdürüyoruz. Teknolojiyi şeffaf yönetim ve katılımcı demokrasiyi toplumun geniş kesimlerine yayma adına kullanan, (Sosyal medya halk günü) Global düşün yerel uygula mantığı ile alanında ilk ve inovatif birçok uygulamayı da hayata geçirmeye devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.