• BIST 10580.26
  • Altın 3449.319
  • Dolar 36.5867
  • Euro 39.9386
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

ABD ve Birleşik Krallık’ın mobilya talebi arttı

ABD ve Birleşik Krallık’ın mobilya talebi arttı
Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı şubat ayında yüzde 6,8 düşüş gösterirken, Akdeniz’den yapılan ihracat yüzde 1’lik artış kaydetti.

SEKTÖR İHRACATI, STRATEJİK PAZARLARDA BÜYÜYOR

Sektör, şubat ayında hem Türkiye geneli hem de Akdeniz’den yaptığı ihracatta hedef pazarlarında büyüme göstermeyi başardı. Birleşik Krallık ve ABD pazarında büyüyen sektörün şubat ayında en dikkat çekici büyüme gösterdiği diğer bir pazar ise Libya oldu.

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,8 azalış göstererek 607 milyon 620 bin dolar oldu. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise bu ayda yüzde 1’lik artış kaydederek 77 milyon 867 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Hedef pazarlarda büyüme devam etti

Sektörün Türkiye geneli şubat ayı ihracatında en başarılı ilk beş pazarı Irak, Birleşik Krallık, Libya, ABD ve Fas oldu. İlk 10 pazar içerisinde Libya’ya yüzde 98, Gürcistan’a yüzde 24 ve Birleşik Krallık’a yüzde 16’lık ihracat artışları dikkat çekti. Sektörün ana hedef pazarları arasında yer alan ABD’ye ise yüzde 3’lük artış sağlandı.

AKAMİB’in şubat ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Suriye, Almanya, Fransa ve Libya takip etti. İlk 10 pazar içerisinde Suriye’ye yüzde 121, Libya’ya yüzde 30 ve KKTC’ye yüzde 25’lik ihracat artışı görüldü. Hedef pazarlardan ABD’ye yapılan ihracatta yüzde 7, Birleşik Krallık’a ise yüzde 1 oranında artış kaydedildi.

“Fiyat rekabetçiliğinde elimiz güçlü olmalı”

Sektörün şubat ayına ilişkin ihracatını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, sektörün kur-enflasyon arasındaki makasın açılması nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandığını dile getirdi. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren mevcut tabloda iyileşme olacağını ümit ettiklerini ifade eden Kılıçer, şöyle devam etti:

“Politika faizlerinin gerilemeye başlaması ve reeskont kredi faizlerinin düşürülmesi önemli bir adım. İhracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunun yapılan düzenleme ile yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürülmesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Temennimiz daha fazla müşteriye ulaşarak siparişlerimizi artırmak. Bunun için fiyat rekabetçiliğinde elimizin güçlü olması lazım. AKAMİB olarak bu sürede üye firmalarımızı hedef pazarlarımıza ulaştırmaya ve ihracatımızı artıracak faaliyetlerimize son sürat devam edeceğiz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113