• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 5 °C

28 ŞUBAT MAĞDURU BAYAN MİLLETVEKİLLERİNE İADE-İTİBAR

28 ŞUBAT MAĞDURU BAYAN MİLLETVEKİLLERİNE İADE-İTİBAR
Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No?lu Şubeden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü?nde 28 Şubat mağduru bayan milletvekillerine iade-i itibar isteği.

EĞİTİM-BİR-SEN 3 NOLU ŞUBE’DEN DÜNYA KADINLAR GÜNÜN’DE 28 ŞUBAT MAĞDURU BAYAN MİLLETVEKİLLERİNE İADE-İ İTİBAR

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube’nin düzenlemiş olduğu “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” programı büyük ses getirdi.

     Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şubenin Kadın Kollarınca Ataşehir Zübeyde Hanım öğretmenevinde düzenlenen etkinlik bayan öğretmenlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğe onur konukları olarak katılan Gazeteci Yazar Nazlı Ilıcak ve Prof. Dr. Mehmet Altan’ın yanı sıra Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Ahmet YURTMAN, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban KARATAŞ ve çok sayıda eğitimci  katılmışlardır.

     İstanbul Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği’nin Bayan Tasavvuf Topluluğu Revnak’ın ilahi sunumunun ardından Türküleri ve semazen sunumu ile başlayan programda Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Kadın Kolları Başkanı Saadet Birol açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında günün anlam ve önemi üzerinde duran Birol, Eğitim-Bir-Sen’in nedenli değer yargılarına bağlı ve kişiye güven veren bir sendika olduğunu belirtti. Güven konusunun bayanlar için oldukça önemli bir faktör olduğunu söyleyen Birol, çalışmalarının giderek daha da büyüyeceğini ve sendika olarak başlatmış oldukları kurslara taleplerin her geçen gün artmasının da kendilerine doğru işler yaptıklarını gösterdiğini açıkladı. Ayrıca Saadet Birol, Ataşehir ilçesinde gerçekleştirdikleri sendikal faaliyetlerde kendilerine her türlü desteği veren, Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Ahmet Yurtman, 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş ve yönetimine ve Nazım Yurdagül’e çok teşekkürlerini sundu.

     Akabinde Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş söz alarak olumsuz hava koşullarına rağmen programa katılımın bu denli yoğun olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: Yıl 1955, yer Amerika’nın Montogomery şehri. Rosa Parks adında zenci aktivist bir bayan çıkıyor, zencilere uygulanan otobüslere farklı kapılardan binme, farklı bölmelerde oturma, bir beyaz geldiğinde yer verme kuralına isyan ediyor. Bir beyaza yer vermiyor. Zenciler bir yılı aşkın bir süre otobüslere binmiyor, bu protesto ayrımcılık uygulamasının kaldırılmasını sağlıyor.

     Yıl 1967, yer Türkiye’nin başkenti, Hatice Babacan, Ankara İlahiyat’a başörtüsüyle alınmıyor. Solcuların da destek verdiği, Türkiye’nin ilk öğrenci eylemleri arasında tarihe geçen eylemler sonuç vermiyor. Bir yıl sonra Hatice Babacan okuldan atılıyor. Aradan 43 yıl geçiyor, Türkiye’de çok şey değişiyor, ama kılık-kıyafet yasağı değişmiyor? İşte Amerikan yargısıyla, Türk yargısı arasındaki fark. Biri halkına kulak veriyor, diğeri kulaklarını tıkıyor. Hala bu yasağın kalkma zamanı gelmedi mi?

     Yetkililere sesleniyorum: Bu işe çözüm bulun artık. Herkesin gönlü edilerek bu mesele halledilemez.

     Bu açıklamanın ardından konuyu 28 Şubat’a getiren Ermiş, 28 Şubat sürecinde meclisten atılan, siyaset yasağı konulan bayan vekillere iade-i itibar talep etti. Meclisi Merve Kavakçı ve Nazlı Ilıcak’tan özür dilemeye davet etti. İnsanların ölümlerinden sonra dilenen özürlerin kolaycılık olduğunu belirten Erol Ermiş, Refah Partisi’nin dağılmasından sonra kurulan partilere seslenerek: “Bu iki hanımefendiyi atıldıkları TBMM’ye göndermek boynunuzun borcudur. Meclise girişleri de demokrasi şölenine dönüştürülmelidir. Lütfen artık cesur adımlar atın.” dedi.

     Kadın emekçilerin çalışma hayatlarında, yetersiz de olsa, pozitif ayrımcılık, hamile bayanların gece nöbeti-gece vardiyası, gündüz nöbetleri, doğum izni-süt izni, kadın yönetici oranında artış gibi kazanımlar elde ettiklerini belirten Ermiş, bu kazanımlarda en büyük pay sahibinin de Eğitim-Bir-Sen, Memur-Sen olduğunu ifade etti. “Önümüzdeki dönemde kadın çalışanlarımızın kılık-kıyafet yasağının kaldırılması, yarım maaş doğum yardımı, bir maaş evlilik yardımı, doğum izninin ilk yılının ücretli olması, tüp bebek tedavisi masraflarının çocuk sahibi olana kadar karşılanması, istihdamda kimsesiz kadınlara öncelik verilmesi gibi taleplerinin karşılanması için yoğun bir mücadele içine gireceğiz” dedi.  Ermiş konuşmasının sonunda, gerçek kadın dostu sendikanın Eğitim-Bir-Sen, Memur-Sen olduğunu belirterek bütün kadın kamu çalışanlarını sendikalarına katılmaya davet etti.

     Şube Başkanı Erol Ermiş’in ardından Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Ahmet Yurtman, gazeteci yazar Nazlı Ilıcak ve Profesör Dr. Mehmet Altan da selamlama konuşması yaptılar.

     Tüm misafirlere sendikanın açmış olduğu “ebru kursu”na katılan kursiyerlerin el emekleri ile hazırlanmış ebru desenli fular dağıtıldı. Program, müzik öğretmeni Sema Tunç ile Türk Sanat Müziği Sanatçısı Çağdaş Susever’in seslendirdiği şarkılarla sona erdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113