İçte ve dışta karşı karşıya kaldığı onca saldırı, onca kumpasa rağmen girdiği bütün seçimlerden zaferle çıktı. Hükümete karşı muhtıralar yayınlandığında da darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığında da dik durdu, FETÖ gibi sinsi yapılarla da, PKK gibi bölücü terör örgütleriyle de çarpışa çarpışa bugüne kadar geldi. İşte AK Parti'nin 15 yıllık zaferlerle dolu başarı öyküsü...
AK Parti henüz 15 aylık bir partiyken seçime girdi.
Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Demokratik Sol Parti gibi Türk siyasetine damga vuran siyasi partilerin baraj altında kaldığı seçimler AK Parti'nin büyük zaferiyle sonuçlandı.
3 Kasım seçimleri, AK Parti'nin ilk zaferiydi ama son olmayacaktı, nitekim AK Parti, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde girdiği tüm seçimlerden zafer ayrıldı, sandıktan tek başına iktidar olarak çıktı, hükümet kurdu.
AK Parti 14 Ağustos 2001'de kurulduktan 15 ay sonra, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde geçerli oyların yüzde 34,63'ünü alarak tek başına iktidar oldu.
58. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili ve kabinede yer alması siyaset yasağı nedeniyle mümkün değildi, o yasak anayasa değişikliği ile aşıldı.
Erdoğan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. Erdoğan, 58. hükümetin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından 15 Mart 2003 tarihinde 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu.
2004 yılında yapılan yerel seçimlerde, il genel meclisi seçim sonuçlarına göre yüzde 41.67'lik oyla birinci parti olan AK Parti, 1.950 belediyeyi kazandı. 15 büyükşehir belediyesinden 11'ini de aldı, Türkiye genelinde rekora imza attı.
2007 yılında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi doluyordu. AK Parti Cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül'ü gösterdi.
Cumhuriyet Halk Partisi ise cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etti. Seçim sırasında Genel Kurul'a girmedi, cumhurbaşkanlığı seçimi için toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiğini ileri sürdü.
Seçimin iptali için anayasa mahkemesine başvurdu. Mahkeme de Meclis'teki cumhurbaşkanlığı seçimin iptaline karar verdi.
Büyük tepkiye neden olan karar, millet iradesine tek müdahale değildi. Genelkurmay da e-muhtıra ile hükümeti hizaya çekmek istemiş, ancak hükümetin sert tepkisi üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı. Askeri ve sivil vesayet odaklarının, milli iradeyi hedef alan saldırılarına karşı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, hodri meydan dedi, erken seçim kararı alındı.
22 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerden de AK Parti yüzde 46.58'lik oy oranı ile ilk zaferini taçlandırdı. AK Parti, Türkiye siyasi tarihinde iktidardayken oylarını artıran nadir partiler arasına adını altın harflerle yazdırdı.
AK Parti Türkiye'nin 81 ilinin 80'ninde milletvekili çıkardı. Böylece Erdoğan, bir kez daha hükümeti kurmakla görevlendirildi.
Ve 60. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini kurdu. Hemen ardından da cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşti.
2009 yerel seçimlerinde ise AK Parti, 15 milyon 513 bin 554 seçmenin oyunu aldı.
Yüzde 38.8 ile Türkiye genelinde birinci parti konumunu korudu.
İstanbul, Ankara gibi 10 büyükşehir belediyesi, toplamda da 1442 belediyeyi kazandı.
AK Parti'nin önlenemez yükselişi 2011 genel seçimlerinde de devam etti, aldığı 21 milyon 399 bin 82 oy ve yüzde 49,83 oranı ile bir kez daha büyük bir zafer elde etti, Meclis'te 327 sandalyenin sahibi oldu. Türkiye'de oy kullanan her iki kişiden biri AK Parti'yi tercih etmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 61. hükümeti kurdu.
Arkasından, 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerde ise AK Parti'nin oy sayısı 20 milyon 519 bin 829 ve oy oranı 45,60 oldu.
21 büyükşehir ve 32 ilin belediye başkanlığını kazanarak yine bir seçim zaferine imza attı.
10 Ağustos 2014'te ise yine Türkiye önemli bir seçimle karşı karşıyaydı.
CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile cumhurbaşkanlığı için seçim yarışına giren AK Parti genel başkanı ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 1. turda aldığı 21 milyon 143 oy sayısı ve yüzde 51,79 oy oranı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. cumhurbaşkanı seçildi. Aynı zamanda halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı ünvanını da aldı.
Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasından sonra kurulan 62. Hükümetle Türkiye 7 Haziran seçimlerine gitti.
AK Parti yine birinci partiydi ancak bu kez tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı, koalisyon görüşmelerinden de sonuç çıkmayınca 1 Kasım 2015'de bir kez daha seçime gidildi.
1 Kasım 2015 seçimlerinden AK Parti diğer seçimlerde olduğu gibi zaferle çıktı. 317 milletvekiliyle Meclis'e giren AK Parti 64. hükümeti kurdu.
Kısa bir süre sonra AK Parti olağanüstü kongreye gitti, genel başkanlığa Binali Yıldırım seçildi.
65. hükümet Binali Yıldırım tarafından kuruldu.
2017'nin 16 Nisan'ına gelindiğinde Türkiye yine çok önemli bir seçimle karşı karşıyaydı.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için referanduma gidildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan güven tazeledi.
Vatandaşlar bir kez daha "Recep Tayyip Erdoğan" dedi. Sandıktan evet çıktı, 2019 yılında cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi kabul edildi.
Girdiği tüm seçimlerden zaferle çıkan AK Parti, dünya siyaset tarihine geçti.
İktidar olduğu 15 yıl boyunca oy oranını artırmayı başaran AK Parti ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferleri, üniversitelerde siyasi tez konusu oldu. (ahaber)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.